Recorduri noi în țările europene. Carantina națională, o posibilitate din ce în ce mai mare în Franța

Ultima actualizare: 28-10-2020 20:20

Ipoteza unei noi carantine totale este tot mai probabilă în Franța, care a raportat 523 de decese provocate de COVID-19 în ultimele 24 de ore, un record după luna aprilie.

Și Germania a decis să închidă din 4 noiembrie, restaurantele, cinematografele și sălile de sport. Va păstra însă școlile deschise.

Miercuri au anunțat cifre record Elveția - 8.600 de noi infectări, Rusia - peste 16.200, precum și Cehia - 15.663.

Cu o medie de 1.391 de cazuri la 100.000 de locuitori în 14 zile, Belgia a depășit Cehia, fiind țara europeană cea mai afectată de acest al doilea val brutal al pandemiei.

Mărturii ale medicilor britanici

 

Suntem într-unul dintre spitalele britanice din prima linie a războiului cu pandemia, în orașul Blackburn, din nordul Angliei, unde e cea mai mare rată de infectare din țară.

Linda Gregson, Royal Blackburn Hospital: „În weekend ne-au murit opt pacienți. Și cel mai rău e că, după ce moare cineva, schimbi repede cearșafurile și instalezi următorul pacient.”

Nick Paton Walsh, corespondent CNN: „Este impresionant cât de frenetică, de agitată este activitatea în această secție de urgențe.”

Dr Ian Stanley, Consultant Anaesthetist, Royal Blackburn Hospital: „În după-amiaza de duminică, veneau pe bandă rulantă, stabilizai un pacient, treceai la următorul. Parcă dirijam traficul să ne asigurăm că nu se ciocnesc tărgile pe culoare.”

Pandemia nu le-a dat răgaz acestor medici nici peste vară, dar acum sunt la capătul puterilor.

Dr Ian Stanley, Consultant Anaesthetist, Royal Blackburn Hospital: „Asistente foarte experimentate plâng și nu știu ce să le răspund când mă întreabă când se vă termina asta.”

Dincolo de epuizarea fizică, doctorii sunt exasperați de conduita neglijentă a populației.

Jack Ratcliffe, pacient: „E ridicol, nu înțeleg de ce se poartă oamenii așa, n-au idee de consecințele faptelor lor.”

Linda Gregson, Matron în Critical Care, Royal Blackburn Hospital: „Oamenii ne fac mincinoși, ne insultă la telefon. Sunt asistente care deschid sesiuni zoom pentru ca rudele să-și ia rămas bun de la pacienții muribunzi, văd pe ecran un soț ori o fiică plângând, sunt rugate să-l țină de mână pe bolnav. După care te pomenești cu un apel telefonic de la cineva care te înjură.”

Dr Bethan Gay, Royal Blackburn Hospital: „Te doboară când vezi pacienții în agonie, în timp ce unii susțin că virusul nu există. E foarte greu momentul când predai rudelor o pungă cu obiectele personale.”

Noi restricții în Cehia

 

În pofida masurilor adoptate în ultimele săptămâni, nici Cehia nu vede limanul. Praga a raportat miercuri peste 15.600 de cazuri noi, cu aproape o mie mai multe decât Germania, țară cu populație de peste 8 ori mai mare.

Roman Prymula, ministrul demis al sănătății: „Cehii nu mai au voie să circule pe străzi între ora 21 și 5 dimineața. De asemenea, trebuie folosită cât mai mult muncă de acasă, atât la stat cât și la privat.”

Conflicte în timpul protestelor din Roma

 

Aseară, poliția a folosit tunuri cu apă pe străzile din Roma, ca să-i disperseze pe sutele de protestatari revoltați de noile restricții.

Protestatar: „Nu poți avea cetățeni de rangul întăi și cetățeni de rang secund. Toți avem dreptul să punem mâncare copiilor pe masă!”

Protestatar: „Eram cu mâinile ridicate, dar au pus apă pe noi. Nu e bine deloc ce se întâmplă.”

Mai speriați de perspectiva șomajului decât de boală, oamenii nu vor să mai audă avertismentele medicilor.

Andrea Cambieri, director Spitalul Gemelli: „Suntem foarte aproape de capacitatea maximă. Mai avem puține paturi la Terapie Intensivă și foarte puține în celelalte saloane COVID.”

Numărul de infectări crește și în Suedia

 

Anders Tegnell, epidemiolog Suedia: „Și în Suedia se înrăutățește situația. Săptămână trecută au fost cu 70% mai multe infectări decât în săptămâna precedentă, la toate grupele de vârstă, cu accent pe grupa 20-60 de ani.”

O confirmă și medicii din orașul suedez Skane.

Caroline Schön, director spital Skåne: „Numărul pacienților ajunși la noi s-a triplat în ultimele 10 zile.

Autoritățile din Skane au decis să crească de la 10 la 40 numărul persoanelor care se ocupa de identificarea persoanelor de contact ale celor infectați. Guvernul de la Stockholm cere populației să evite transportul public și mallurile și să lucreze de acasă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO