Olanda și Belgia duc tot mai greu lupta cu Covid-19. Slovenia a intrat în stare de alertă

Ultima actualizare: 27-10-2020 21:03

Europa are nevoie de o "accelerare serioasă" a luptei împotriva coronavirusului, iar lipsa capacităţii de depistare a persoanelor de contact „va duce şi mai mult boala într-o zonă întunecată”, avertizează Organizaţia Mondiala a Sănătăţii.

În Olanda și Belgia sunt deja spitale care nu mai au nici un pat disponibil pentru bolnavii Covid.

Cu fiecare oră ce trece, sistemul medical din Belgia se apropie de colaps. Primul oraș care va ceda este Liege, unde s-a recurs deja la transformarea sălilor de operații în saloane pentru pacienții COVID.

Isabelle Salvador, medic urgențe: „Avem doar pacienți Covid-19. Spitalele sunt pline, așa că trebuie să transferăm pacienți între diverse unități.”

Josiane, pacientă: „Încerc să-mi mențin moralul ridicat, dar simt cum încet-încet alunec pe panta depresiei.”

Situația e cu atât mai gravă cu cât 20% din cadrele medicale s-au infectat și stau acasă.

Azziza Esoubki, șefă urgențe: „Monitorizăm de la distanță fiecare pacient, mici soluții pentru a face față volumului de muncă.”

În momentul de vârf din primăvară, în regiunea Liege erau internați 639 de pacienți. Acum sunt deja 900.

Pierre Gillet, director spital Liege: „Suntem la 30% peste gradul de ocupare din 9 aprilie.”

Și spitalul Saint Augustine din Anvers este plin.

Slovenia a intrat în stare de alertă

 

Între timp, Slovenia a intrat în stare de alertă, cu aproape 2 mii de noi cazuri zilnic, la o populație totală de numai 2 milioane de oameni. S-au închis hotelurile și mallurile și s-a interzis circulația pe timp de noapte.

Daca în Slovenia toate școlile sunt închise, Germania face eforturi să mențină instituțiile de educație deschise.

Martin Finke, director școală: „Dacă le iei copiilor și școala, după ce le-ai interzis să interacționeze cu prietenii, atunci viața lor e foarte afectată.”

Însă, odată cu instalarea apropierea iernii, e tot mai greu de răbdat frigul din clase.

Claudia Mohme, profesor: „Se rupe puțin șirul predării ca să deschizi geamurile de 3 ori pe oră. Iar dacă trebuie ca elevii să se îmbrace și să se dezbrace de 3 ori, asta perturbă și mai mult ora.”

80 de voluntari din Israel vor fi vaccinați

 

Așa stând lucrurile, orice veste de pe frontul vaccinurilor anti-COVID este binevenită. Încă un ser intră în faza testelor clinice pe oameni. Pe 1 noiembrie, 80 de voluntari israelieni vor fi vaccinați cu serul dezvoltat de Institutul pentru Cercetări Biologice, supervizat de Ministerul Apărării.

Shmuel Shapira, director Israeli Institute for Biological Research: „Avem vaccinul! Deja 25.000 de doze sunt pregătite. Obiectivul nostru e să producem 15 milioane de doze pentru israelieni și vecinii noștri (palestinieni).”

În altă ordine de idei, în Italia s-au întețit protestele din cauza restricțiilor impuse de guvern.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO