Reacțiile internaționale la anunțul lui Putin: ”O încălcare a dreptului internațional. Trebuie să provoace un răspuns dur”
"Ucraina nu va accepta modificarea frontierelor" a spus preşedintele Volodimir Zelenski. Şi în restul lumii, decizia lui Vladimir Putin a stârnit un val de critici şi sancţiuni.
Este o încălcare grosolană a legislației internaționale și a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, susțin liderii europeni şi americani, care au avertizat în ultimele zile că un asemenea demers din partea Kremlinului ar atrage o reacţie fermă și rapidă.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: "Ucraina califică fără echivoc acțiunile recente ale Federației Ruse drept o încălcare a suveranității și a integrității teritoriale a statului nostru. În spatele meu se află harta Ucrainei în interiorul granițelor sale recunoscute la nivel internațional și va rămâne la fel, indiferent de orice, indiferent de declarațiile și acțiunile Rusiei, la fel cum noi rămânem calmi și încrezători".
Este anunţul făcut de liderul de la Kiev după o ședință a Consiliului de Securitate al Ucrainei.
Volodimir Zelenski insistă pe o soluționare diplomatică a conflictului cu Rusia, dar...
Zelenski: "Suntem pregătiți pentru orice de mult timp. Nu există un motiv pentru care să nu dormiți noaptea".
Nici reacțiile liderilor europeni nu au întârziat să apară.
"Este o încălcare flagrantă a dreptului internațional care trebuie să provoace cel mai dur răspuns al comunității internaționale. România susține ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei." a transmis președintele Klaus Iohannis, pe Twitter.
Şi prim ministrul Marii Britanii, Boris Johnson a reacţionat.
Boris Johnson: "Este o încălcare evidentă a legislaţiei internaţionale, o încălcare flagrantă a suveranităţii şi integrităţii Ucrainei, o repudiere a Acordurilor de la Minsk şi e un semn foarte rău. E o dovadă în plus că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită în Ucraina".
Cancelarul german, Olaf Scholz i-a cerut președintelui rus să detensioneze situația și să retragă trupele de la granița cu Ucraina.
Şeful politicii externe a Uniunii Europane, Josep Borell, a anunțat, de asemenea, că Uniunea Europeană va impune sancțiuni.
Josep Borrell: "Voi pune sancțiunile pe masă, iar miniștrii vor decide".
"Recunoașterea celor două teritorii separatiste din Ucraina este o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a integrității teritoriale a Ucrainei și a acordurilor de la Minsk", a scris şi președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe contul de Twitter.
Şi Casa Albă a anunțat printr-un comunicat, că președintele Joe Biden va emite un Ordin Executiv prin care vă interzice oricărei companii sau persoane din Statele Unite să facă afaceri în cele două republici separatiste din Ucraina, Donețk și Luhansk.
Totodată, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a cerut "o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite", denunţând "o încălcare unilaterală a angajamentelor internaţionale ale Rusiei şi un atac la suveranitatea Ucrainei".
SUA vor impune noi sancţiuni, după o primă reacţie prudentă
Statele Unite au anunţat că vor impune noi sancţiuni împotriva Rusiei, marţi, după un răspuns iniţial prudent la ordinul preşedintelui Vladimir Putin de a desfăşura trupe ruse în două zone separatiste din Ucraina, scrie AFP.
"Plănuim să anunţăm marţi noi sancţiuni împotriva Rusiei, ca răspuns la deciziile şi acţiunile Moscovei de luni. Ne coordonăm cu aliaţii şi partenerii noştri pentru acest anunţ", a declarat luni pentru AFP un purtător de cuvânt al Casei Albe.
Statele Unite au dezvăluit luni primele sancţiuni limitate după ce Moscova a recunoscut independenţa regiunilor separatiste din Ucraina şi a anunţat trimiterea forţelor ruse de "menţinere a păcii" în aceste teritorii.
Ca răspuns, preşedintele Joe Biden a emis un ordin executiv care interzice orice nouă investiţie, schimb comercial sau finanţare de către americani către, dinspre sau în interiorul regiunilor pro-ruse Doneţk şi Lugansk din sud-estul Ucrainei.
Joe Biden l-a informat pe preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, despre aceste măsuri, reafirmând "angajamentul Statelor Unite" la respectarea "integrităţii teritoriale a Ucrainei", potrivit Casei Albe.
Dar un înalt responsabil al administraţiei americane a părut să semene îndoieli în legătură cu fermitatea Statelor Unite atunci când trupele ruse vor intra în aceste teritorii, aşa cum le-a dat ordin Vladimir Putin.
"Vom urmări foarte îndeaproape ce fac în orele şi zilele următoare. Iar răspunsul nostru va corespunde acţiunilor lor", a spus el, amintind că forţele ruse operează în secret în Donbas de opt ani.
Acţiunile Rusiei, condamnate de majoritatea membrilor Consiliului de Securitate ONU
ONU şi majoritatea membrilor Consiliului de Securitate au condamnat luni, într-o reuniune de urgenţă, decizia Rusiei de a recunoaşte independenţa republicilor separatiste din Ucraina şi de "a desfăşura trupe ruseşti" acolo, în timp ce Moscova a asigurat că va rămâne "deschisă diplomaţiei", scrie marţi France Presse.
"Graniţele Ucrainei recunoscute internaţional vor rămâne neschimbate, indiferent de declaraţiile şi acţiunile Rusiei", a afirmat ambasadorul ucrainean la ONU, Serghi Kisliţia. Ucraina cere Rusiei "să-şi anuleze decizia de a recunoaşte" teritoriile separatiste ucrainene, "să se întoarcă la masa negocierilor" şi să procedeze la "o retragere imediată şi verificabilă a trupelor sale de ocupaţie", a adăugat el.
Desemnarea armatei ruse de către preşedintele Vladimir Putin drept "forţă de menţinere a păcii" pentru a justifica intrarea în teritoriile separatiste din estul Ucrainei este "un nonsens", a declarat în prealabil ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Linda Thomas-Greenfield.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ucraina, vladimir putin, reactii internationale, suveranitate, teritorii,
Dată publicare:
22-02-2022 07:55