Reacţii dure de la Bruxelles, după o decizie controversată a Curţii Constituţionale din Polonia

Ultima actualizare: 09-10-2021 10:13

Reacţii dure de la Bruxelles, după o decizie controversată a Curţii Constituţionale din Polonia. Judecătorii au hotărât că anumite articole din Tratatul Uniunii Europene sunt incompatibile cu Legea fundamentală a ţării.

Altfel spus, e negată supremaţiei legilor europene asupra celor naţionale, în anumite chestiuni juridice. Decizia, aplaudată de prim-ministrul de la Varşovia, este fără precedent în istoria blocului comunitar. Și ar putea lăsa Polonia fără banii europeni.

Tribunalul constituțional s-a pronunţat în privinţa unor modificări pe care partidul aflat la guvernare, Lege şi dreptate, le-a adus sistemului juridic din Polonia, în contradicție cu normele europene.

Disputa cu Bruxellesul s-a concentrat în special pe un nou sistem disciplinar pentru judecători - un fel de secţie specială pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, cum este în Romania care, potrivit UE, amenință grav independența sistemului judiciar din Polonia. Puterea de la Varşovia a susținut, însă, că sunt reforme necesare pentru eradicarea corupției din justiție și a ignorat un ordin al Curții de Justiție a Uniunii Europene de suspendare a aplicării sistemului disciplinar.

Julia Przylebska, președintele Tribunalului Constituțional: "Instituţiile Uniunii Europene operează dincolo de limitele de putere conferite de Polonia în tratatele UE, astfel Constituţia nu mai este lege supremă în Polonia, având prioritate de validare şi aplicare. Iar Polonia nu mai poate funcţiona că un stat suveran şi democratic. Prevederi din Tratatul UE nu sunt consecvente cu mai multe articole din Constituţia poloneză."

Dar, guverrnul a salutat decizia Curții, susțînând că astfel se confirmă "supremația dreptului constituțional polonez".

Pawel Jablonski, ministrul Afacerilor Externe: "Constituţia, doamnelor şi domnilor. Constituţia a câştigat, un verdict foarte important."

Jaroslaw Kaczynski, Liderul partidului ultraconservator polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS): "În Polonia, cel mai înalt act juridic, care guvernează şi actele juridice ale Uniunii Europene, este Constituţia. Să afirmi altceva înseamnă să susţii în primul rând că nu este democraţie în Polonia."

Decizia tribunalului constituţional polonez ridică îngrijorări serioase - a fost prima reacţie a Comisiei Europene.

Didier Reynders, comisar european pentru Justiție: "Poziţia noastră este foarte clară, legea UE primează. În primul rând, hotărârile Curţii Europene de justiţie sunt obligatorii pentru toate instanţele naţionale. În al doilea rând, legea europeană primează asupra legii naţionale. În al treilea rând, doar Curtea Europeană de Justiţie poate decide dacă un act al instituţiilor europene contravine sau nu legii europene."

Uniunea Europeană nu a aprobat încă cele 23 de miliarde de euro în subvenții și cele 34 de miliarde de euro în împrumuturi cu dobândă foarte mică planificate pentru Polonia. Iar finaţarea europeană ar putea întârzia şi mai mult, după decizia fără precedent a tribunalului constituţional de la Varşovia.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
Căsătoriți pe nevăzute
Sezonul 1, Ediția 7

01:32:35
Alt Text!
iBani
Cum punem la treabă banii economisiți lunar

18:06
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 19 Octombrie 2021

28:47
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 16 Octombrie 2021

32:46
Alt Text!