Reacţii dure de la Bruxelles, după o decizie controversată a Curţii Constituţionale din Polonia
Reacţii dure de la Bruxelles, după o decizie controversată a Curţii Constituţionale din Polonia. Judecătorii au hotărât că anumite articole din Tratatul Uniunii Europene sunt incompatibile cu Legea fundamentală a ţării.
Altfel spus, e negată supremaţiei legilor europene asupra celor naţionale, în anumite chestiuni juridice. Decizia, aplaudată de prim-ministrul de la Varşovia, este fără precedent în istoria blocului comunitar. Și ar putea lăsa Polonia fără banii europeni.
Tribunalul constituțional s-a pronunţat în privinţa unor modificări pe care partidul aflat la guvernare, Lege şi dreptate, le-a adus sistemului juridic din Polonia, în contradicție cu normele europene.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Disputa cu Bruxellesul s-a concentrat în special pe un nou sistem disciplinar pentru judecători - un fel de secţie specială pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, cum este în Romania care, potrivit UE, amenință grav independența sistemului judiciar din Polonia. Puterea de la Varşovia a susținut, însă, că sunt reforme necesare pentru eradicarea corupției din justiție și a ignorat un ordin al Curții de Justiție a Uniunii Europene de suspendare a aplicării sistemului disciplinar.
Julia Przylebska, președintele Tribunalului Constituțional: "Instituţiile Uniunii Europene operează dincolo de limitele de putere conferite de Polonia în tratatele UE, astfel Constituţia nu mai este lege supremă în Polonia, având prioritate de validare şi aplicare. Iar Polonia nu mai poate funcţiona că un stat suveran şi democratic. Prevederi din Tratatul UE nu sunt consecvente cu mai multe articole din Constituţia poloneză."
Dar, guverrnul a salutat decizia Curții, susțînând că astfel se confirmă "supremația dreptului constituțional polonez".
Pawel Jablonski, ministrul Afacerilor Externe: "Constituţia, doamnelor şi domnilor. Constituţia a câştigat, un verdict foarte important."
Jaroslaw Kaczynski, Liderul partidului ultraconservator polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS): "În Polonia, cel mai înalt act juridic, care guvernează şi actele juridice ale Uniunii Europene, este Constituţia. Să afirmi altceva înseamnă să susţii în primul rând că nu este democraţie în Polonia."
Decizia tribunalului constituţional polonez ridică îngrijorări serioase - a fost prima reacţie a Comisiei Europene.
Didier Reynders, comisar european pentru Justiție: "Poziţia noastră este foarte clară, legea UE primează. În primul rând, hotărârile Curţii Europene de justiţie sunt obligatorii pentru toate instanţele naţionale. În al doilea rând, legea europeană primează asupra legii naţionale. În al treilea rând, doar Curtea Europeană de Justiţie poate decide dacă un act al instituţiilor europene contravine sau nu legii europene."
Uniunea Europeană nu a aprobat încă cele 23 de miliarde de euro în subvenții și cele 34 de miliarde de euro în împrumuturi cu dobândă foarte mică planificate pentru Polonia. Iar finaţarea europeană ar putea întârzia şi mai mult, după decizia fără precedent a tribunalului constituţional de la Varşovia.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Polonia, uniunea europeana, tribunal, judecatori,
Dată publicare:
09-10-2021 07:18