Comisar: UE, gata să recurgă la "toate instrumentele" pentru a prezerva întâietatea dreptului european în cazul Poloniei

Ultima actualizare: 07-10-2021 21:54
Didier Reynders

Comisia Europeană este "preocupată" de decizia celei mai înalte jurisdicţii poloneze care a considerat unele articole din tratatele UE incompatibile cu Constituţia.

Totodată, Comisia Europeană "va utiliza toate instrumentele" aflate la dispoziţia sa pentru a proteja întâietatea dreptului european, a declarat joi comisarul european pentru justiţie Didier Reynders, relatează AFP.

Responsabilul belgian, care a precizat că aşteaptă să citească în detaliu decizia, a subliniat că aceasta "pune în discuţie" principiile întâietăţii dreptului european asupra dreptului naţional şi caracterul constrângător al deciziilor justiţiei europene, care se află "în inima Uniunii".

"Vom utiliza toate instrumentele la dispoziţia noastră pentru a face în aşa fel încât principiile fondatoare ale Uniunii să fie respectate", a declarat el în cursul unei conferinţe de presă de la finalul unei reuniuni de la Luxemburg a miniştrilor justiţiei din statele membre.

Polonia este în conflict de mai mulţi ani cu Bruxellesul în ceea ce priveşte reformele sale judiciare, acuzate că subminează independenţa judecătorilor. Aceste reforme i-au adus Varşoviei mai multe condamnări la Curtea de Justiţie a UE.

Polonia nu a reuşit până acum să obţină validarea de către Comisia Europeană a planului său de redresare din cauza acestor probleme legate de respectarea statului de drept.

Comisia s-a angajat, de altfel, să utilizeze în săptămânile următoare un nou mecanism susceptibil să suspende vărsarea de fonduri europene unei ţări membre care încalcă statul de drept.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Lecții de viață
Lecții de viață - sez. 6, ep. 64

42:30
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!