Reacția Ucrainei după ce a fost emis mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin
Kievul a salutat imediat anunţul Curții Penale Internaţionale (CPI), care a emis vineri un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin. ”Acesta este doar începutul”, a transmis Kievul.
Parchetul ucrainean a salutat, la rândul său, o decizie ”istorică”, scrie news.ro.
Mai mulţi oficiali internaţionali au solicitat măsura emiterii mandatului de arestare de către Curtea de la Haga, inclusiv preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, încă din primele zile ale invaziei Ucrainei de către trupe ruseşti.
Curtea Penală Internațională, înfiinţată în 2002 cu scopul de a judeca crime comise în lume, anchetează de peste un an eventuale crime de război şi crime împotriva umanităţii comise în timpul ofensivei ruse.
Nici Rusia şi nici Ucraina nu sunt membre CPI, însă Kievul a acceptat competenţa Curţii pe teritoriul său şi cooperează de atunci cu procurorul CPI.
Rusia neagă acuzaţiile de crime de război.
Experţi admit însă că este puţin probabil ca Rusia să predea CPI suspecţi.
Reacția României
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis, vineri seara, că nu ar trebui să existe impunitate pentru crimele internaționale comise în timpul războiului Rusiei împotriva UA și că România sprijină pe deplin munca și eforturile Curții Penale Internaționale. "Nu ar trebui să existe impunitate pentru crimele internaţionale comise în timpul războiului ilegal al Rusiei împotriva Ucrainei! România sprijină pe deplin munca şi eforturile Curţii Penale Internaţionale, care a fost sesizată acum un an împreună cu alte 42 de state. Nu există pace fără dreptate!", a transmis ministrul pe Twitter.
Ce acuzații i se aduc lui Vladimir Putin
”Azi, la 17 martie 2023, Camera Preliminară II a Curţii Penale Internaţionale a emis mandat de arestare a două persoane, în cadrul situaţiei din Ucraina: domnul Vladimir Vladimirovici Putin şi doamna Maria Alekseievna Lvova-Belova”, comisarul prezidenţial însărcinat cu drepturile copilului în Rusia, anunţă într-un comunicat CPI.
Putin ”este presupus responsabil de crima de război de deportare ilegală a populaţiei (copii) şi de transferul ilegal de populaţie (copii) din zone ocupate în Ucraina către Federaţia rusă”, precizează Curtea.
”Crimele ar fi fost comise de teritoriul ucrainean ocupat cel puţin începând de la 24 februarie 2022”, precizează CPI.
Există ”motive rezonabile să credem că domnul Putin este personal responsabil de crimele susmenţionate”, subliniază Curtea.
Luni, ziarul american The New York Times (NYT) dezvăluia că CPI se pregătea să deschidă urmăriri ale unor ruşi cu privire la transferul de copii către Rusia şi cu privire la atacuri deliberate ale unor infrastructuri civile în Ucraina.
Procurorul CPI Karim Khan anunţa luna aceasta, în urma unei vizite în Ucraina, că presupuse răpiri de copii fac ”obiectul unei anchete prioritare”.