Reacția primarului Londrei după ce Trump l-a făcut ”un ratat de zile mari”

03-06-2019 19:57


Donald şi Melania Trump au început o vizită de stat, de 3 zile, în Regatul Unit. Înainte să ajungă la Londra, liderul american şi-a exprimat explicit, simpatiile şi antipatiile, faţă de politicienii britanici.

La rândul său, agasat de fastul primirii, primarul Londrei a declarat că oaspetele este: "incompatibil cu valorile britanice, întrucât foloseşte xenofobia şi rasismul, ca tactici electorale".

După ce au coborât din Air Force One, preşedintele american şi Prima Doamnă au ajuns cu elicopterul prezidenţial Marine One la Winfield House, reşedinţa ambasadorului american din Londra.

În semn de bun venit au fost trase salve de tun de la Turnul Londrei şi din Green Park.

Donald şi Melania Trump au fost primiţi apoi la palatul Buckingham de regină Elisabeta a II-a, care le-a oferit un prânz privat. Cuplul prezidenţial a luat apoi ceaiul alături de prinţul de Walles şi de soţia acestuia, ducesa de Cornwall.

Vizita liderului american este însoţită, totuşi, de un noian de proteste şi de controverse. De departe, cel mai vocal adversar este primarul Londrei, musulmanul Sadiq Khan, care l-a comparat pe Trump cu fasciştii din secolul trecut.

Primarul Londrei: ”Nu cred că ar trebui să punem covorul roşu. Mai avem şi alţi aliaţi care vin pentru comemorările debarcării în Normandia şi ei nu au parte de o vizită de stat sau de un banchet care costă milioane de lire sterline. Câteva dintre lucrurile pe care Trump le-a spus în ultimii 2-3 ani, londonezii le găsesc aberante şi jignitoare.”

Liderul american nu i-a rămas dator şi, chiar în momentul aterizării la Londra, a scris pe Twitter ca "Sadiq Khan, un ratat de zile mari, şi-a permis obraznicii faţă de preşedintele Statelor Unite." Şi, în loc de argumente, Trump a adăugat, cu năduf, ca Sadiq Kahn "îi aminteşte de primarul idiot şi incompetent al New York-ului, de Blasio, doar că îi vine cam până la umăr lui de Blasio".

Phil Black, CNN: ”O lege nescrisă cere ca oaspeţii să nu se amestece în treburile interne ale gazdelor. Dar Donald Trump a nesocotit tradiţia, declarând ziarelor britancie că Theresa May a dat-o în bară cu Brexitul. De asemenea, Trump a apreciat ca Boris Johnson ar fi un excelent prim-ministru.”

Mai mult decât atât, Trump crede că liderul partidului Brexit, Nigel Farage, ar trebui implicat în negocierile legate de Brexit.

Donald Trump: ”S-ar putea să mă întâlnesc cu el. Este un prieten de-al meu. Am o relație foarte bună cu Nigel Farage.”

În sfârşit, potrivit tabloidului The Sun, Trump a făcut-o "obraznică" şi pe Meghan Markle, după ce soţia prinţului Harry a spus despre preşedintele american că este "un misogin politic, care caută dezbinarea".

După o primă zi rezervată familiei regale, marți, liderul american are programate întâlniri cu diverşi politicieni britanici.
 

Primarul Londrei respinge "insultele copilăreşti" ale lui Donald Trump
 

Primarul Londrei Sadiq Khan a respins "insultele copilăreşti" ale preşedintelui american Donald Trump.

Într-o postare făcută în momentul aproximativ al aterizării pe aeroportul londonez Stansted, Trump l-a acuzat pe Khan că este "răutăcios în mod prostesc" faţă de preşedintele SUA aflat în vizită, "de departe cel mai important aliat al Marii Britanii."

"'El este un loser total care ar trebui să se concentreze pe criminalitatea din Londra, nu asupra mea', a adăugat preşedintele american, care anterior a mai avut alte dispute pe Twitter cu Khan.

"Sadiq reprezintă valorile progresiste ale Londrei şi ale ţării noastre, avertizând că Donald Trump este cel mai scandalos exemplu al ameninţării în creştere a extremei drepte pe glob, care pune în pericol valorile de bază ce au definit democraţiile noastre liberale timp de peste 70 de ani", a precizat biroul lui Khan într-un comunicat.

Khan a acordat mai multe interviuri media britanice înainte de vizită, scriind în ziarul Sunday's Observer că "nu este ceva britanic să desfăşurăm covorul" pentru Trump.

El i-a cerut premierului Theresa May, care urmează să aibă convorbiri cu Trump marţi, "să respingă puternic nu SUA ca ţară sau biroul preşedinţiei, ci pe Trump şi agenda de extremă dreaptă pe care o întruchipează".

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO