Reactia NATO si avertizarile Berlinului dupa ce Putin a vorbit despre cele 40 de rachete balistice intercontinentale noi

putin

In fata noilor amenintari, NATO depune cel mai mare efort de aparare de la incheierea Razboiului Rece, a afirmat miercuri secretarul general al Aliantei, Jens Stoltenberg, prezent in Polonia.

Citeste in acest material

-►Exercitiile militare de anvergura ale NATO, Baltops-2015, din Polonia, sunt o atentionare la adresa lui Putin
-►Avioane britanice, trimise sa intercepteze avioane rusesti in apropiere de exercitii NATO la Marea Baltica
-►Berlinul a avertizat Moscova in legatura cu o escaladare a tensiunilor Est-Vest

"Cea mai mare intarire" a apararii NATO de la incheierea Razboiului Rece

"NATO este pe cale sa se confrunte cu un nou mediu de securitate, cauzat de violenta, tulburari si instabilitate in partea de sud - SI in Irak, Siria, in Africa de Nord -, dar in egala masura cauzat de comportamentul Rusiei (...) care a folosit forta pentru a schimba granite, a anexa Crimeea si a destabiliza Ucraina de Est", a declarat Jens Stoltenberg, la Zagan, Polonia, relateaza Agerpres.

Citește și
Kremlin
Surse diplomatice: sanctiunile impotriva Rusiei vor fi prelungite pentru inca 6 luni. Care a fost reactia Moscovei
„Regizorul morţii”: Povestea lui Sergiu Bahaian, afaceristul care a comandat uciderea a trei oameni. Doi dintre ei au fost îngropaţi de vii

"NATO trebuie sa raspunda. Noi raspundem si facem asta punand in aplicare cea mai mare intarire a apararii noastre colective de la incheierea Razboiului Rece. Forte de reactie foarte rapida este un element cheie al acesteia. Este formidabil sa vezi ca este functionala si ca este aplicata aici, in Polonia", a adaugat el.

Primul exercitiu "complet" a noii forte (VJTF, Very High Readiness Joint Task Force) a Aliantei Nord-Atlantice a reunit de saptamana trecuta circa 2.100 de soldati olandezi, cehi, germani, norvegieni, polonezi, lituanieni, belgieni, americani si unguri, de arme diferite, sositi in Polonia pe cale terestra, aeriana si feroviara.

Scenariul exercitiului prevede aparare unei tari aliate contra agresiunii externe. Crearea VJTF a fost decisa in septembrie 2014 la summitul NATO de la Newport, in principal pentru a intari flancul estic al Aliantei in fata ambitiilor Moscovei.

Anexarea Crimeii de catre Rusia in urma cu un an a starnit temeri in mai multe tari din Europa Centrala care au aderat la NATO dupa incheierea Razboiului Rece, mai ales in tarile baltice, ocupate de URSS aproape o jumatate de secol.

Presedintele Vladimir Putin a anuntat marti ca Rusia isi va intari arsenalul nuclear cu desfasurarea in acest an a peste 40 de noi rachete balistice intercontinentale.

Atentionare la adresa lui Putin

Exercitiile militare de anvergura ale NATO, Baltops-2015, care au loc zilele acestea in Polonia, au legatura cu situatia din Ucraina si constituie o atentionare la adresa presedintelui rus Vladimir Putin, a declarat miercuri seful diplomatiei olandeze Bert Kunders, informeaza agentia de presa Unian, care citeaza Televiziunea publica a Olandei, NOS.

“In Europa de Est exista state membre ale NATO care se simt amenintate de ceea ce se intampla in estul Ucrainei. Aceste exercitii sunt, totodata, o atentionare la adresa lui Putin”, a spus Kunders.

Ministrul de externe al Olandei considera necesar ca statele membre in NATO sa-si arate unitatea. “Aceasta nu este o abordare agresiva. Aceasta este o imbinare intre presiune si dialog, nu naivitate in relatia cu Putin”, a subliniat el.

Kunders a declarat ca Olanda este extrem de ingrijorata de declaratiile privind intarirea arsenalului militar nuclear al Rusiei si din acest motiv ia parte activa la exercitiile militare din Polonia.

Vladimir Putin a anuntat anterior ca, in 2015, in dotarea armatei ruse vor intra peste 40 de rachete balistice intercontinentale, capabile sa treaca de sistemele de aparare antiracheta. La NATO, aceasta declaratie a fost interpretata ca un “zanganit nuclear de arme”, subliniindu-se, totodata, ca Alianta nu se va lasa intimidata.

Avioane britanice, trimise sa intercepteze avioane rusesti in apropiere de exercitii NATO la Marea Baltica

Avioane de tip Typhoon din cadrul Fortelor Aeriene Regale (RAF) britanice au fost trimise miercuri - in trei randuri in decurs de o zi - sa intercepteze avioane rusesti care s-au apropiat de zona in care NATO efectua exercitii militare la Baltica.

Berlinul a avertizat Moscova in legatura cu “o escaladare“ a tensiunilor Est-Vest

Ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, si-a exprimat temerea in legatura cu “o escaladare“ a tensiunilor Est-Vest o data cu intarirea arsenalului nuclear rus, criticile sefului diplomatiei germane la adresa Moscovei alaturandu-se celor ale NATO si ale Statelor Unite ale Americii, potrivit unui interviu publicat miercuri, relateaza AFP.

Chiar daca Razboiul Rece s-a incheiat acum 25 de ani, “vechile reflexe ale acelei epoci exista inca“, a declarat, cu regret, Steinmeier pe site-ul revistei germane Der Spiegel, facand apel “sa nu se cedeze in fata unor astfel de reflexe“ si sa se evite “precipitarea intr-o escaladare a vorbelor, apoi a actelor“.

Anuntul presedintelui rus Vladimir Putin privind desfasurarea in acest an a peste 40 de noi rachete balistice intercontinentale “este inutil si nu contribuie la stabilitate si la destindere in Europa“, a insistat Steinmeier.

“Trebuie sa evitam ca tot ceea ce noi am construit dupa caderea Zidului Berlinului in Europa noastra pacificata, cu atatea eforturi si migala, sa fie distrus in foarte scurt timp dupa izbucnirea crizei din Ucraina“, a mai spus ministrul german.

Inca de marti, NATO a calificat drept ““periculoasa”“ decizia rusa, luata ca raspuns la proiectul american de instalare a unor arme grele in Europa de Est, in timp ce secretarul de stat american John Kerry si-a exprimat temerea in legatura cu o intoarcere la Razboiul Rece.

Moscova a replicat miercuri dimineata, prin intermediul lui Iuri Usakov, consilier al Kremlinului, dand asigurari ca Rusia se opune “in principiu“ oricarei noi curse a inarmarilor cu SUA si se limiteaza “la a reactiona la potentiale amenintari, dar fara a merge mai departe“.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așa au provocat kosovarii ultrașii din România: gesturile făcute înainte de scandarea "Serbia, Serbia"
FOTO Așa au provocat kosovarii ultrașii din România: gesturile făcute înainte de scandarea "Serbia, Serbia"
Citește și...
Grecia a primit ultimatum: trebuie sa plateasca 1.5 miliarde de dolari pana la sfarsitul lunii. Merkel:
Grecia a primit ultimatum: trebuie sa plateasca 1.5 miliarde de dolari pana la sfarsitul lunii. Merkel: "Daca vrei, poti"

Nicio perioada de gratie pentru Grecia. Trebuie sa-si plateasca transa de 1,5 miliarde de dolari catre FMI, chiar daca nu ajunge la un acord cu creditorii internationali pana la sfarsitul lunii.

Surse diplomatice: sanctiunile impotriva Rusiei vor fi prelungite pentru inca 6 luni. Care a fost reactia Moscovei
Surse diplomatice: sanctiunile impotriva Rusiei vor fi prelungite pentru inca 6 luni. Care a fost reactia Moscovei

Razboiul sanctiunilor intre Rusia si Occident nu da semne ca va ajunge prea curand la un deznodamant pasnic.

Vladimir Putin avertizeaza:
Vladimir Putin avertizeaza: "Vom fi obligati sa ne indreptam fortele armate spre teritoriile de unde vine amenintarea"

Presedintele rus Vladimir Putin a avertizat marti ca Rusia ar putea fi obligata sa-si indrepte fortele armate spre orice tara care i-ar pune in pericol securitatea, relateaza Agerpres.

Recomandări
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii
Prețurile din România cresc mai repede decât în orice alt stat din UE. Scumpirile, cauzate de majorările de salarii și pensii

În 2024, România rămâne campioana scumpirilor în Uniunea Europeană. Conform previziunilor Comisiei Europene, țara noastră va încheia anul cu cea mai mare rată a inflației, ceea ce înseamnă că la noi prețurile cresc mai repede decât în orice alt stat UE.

Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului

Premierul Marcel Ciolacu spune că a primit răspuns scris din Ucraina privind interdicţia lui George Simion în această ţară și a făcut public documentul primit de la Kiev.

Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor
Povestea unei școli din Buzău care a reușit să reducă abandonul școlar. Cum sunt motivați elevii și părinții lor

Campania „Deșteaptă-te, România!" ajunge vineri seară la final. În aceste două săptămâni Știrile ProTV au prezentat modele educaționale din țară și din străinătate, promovate de dascăli care susțin excelența.