”Războiul stelelor” ar putea deveni realitate. Oficial american: SUA, ”gata să lupte în spațiul cosmic, dacă vom fi nevoiți”
SUA sunt pregătite pentru un conflict armat în spațiul cosmic, afirmă un oficial militar de rang înalt. Astfel, America a dezvoltat tehnologii antisatelit, pentru a contracara amenințările reprezentate de țări "provocatoare" precum Rusia și China.
Generalul de brigadă Jesse Morehouse de la Comandamentul Spațial al SUA, ramura militară responsabilă cu operațiunile spațiale, a declarat că agresiunea rusă și viziunea Chinei de a deveni puterea spațială dominantă până la jumătatea secolului trecut, au lăsat SUA "fără altă opțiune" decât să se pregătească pentru lupte orbitale.
"Statele Unite ale Americii sunt pregătite să lupte în această seară în spațiu dacă va fi nevoie", a declarat Morehouse reporterilor în cadrul unei ședințe de informare la ambasada SUA din Londra, potrivit The Guardian.
"Dacă cineva ar amenința Statele Unite ale Americii sau oricare dintre interesele noastre, inclusiv pe cele ale aliaților și partenerilor noștri cu care avem tratate de sprijin pentru apărare reciprocă, suntem pregătiți să luptăm chiar în această seară."
Sateliții stau la baza unor mari părți din viața modernă actuală - de la sistemele bancare la prognoza meteo - și sunt cruciali pentru operațiunile militare prin colectarea de informații, comunicații, navigație și orientare.
Dar o dependență excesivă de sateliți înseamnă că un atac asupra activelor orbitale ale unei țări ar putea avea consecințe de anvergură.
Patru țări, și anume China, SUA, India și Rusia, au testat capacitățile antisatelit, prin distrugerea propriilor sateliți cu rachete de la sol. Însă astfel de demonstrații, pe care SUA le-au interzis unilateral anul trecut, creează nori uriași de resturi metalice care pun în pericol alți sateliți timp de zeci de ani.
Atunci când Rusia a doborât unul dintre proprii sateliți în 2021, explozia a împroșcat orbita acestuia cu peste 1.500 de fragmente urmăribile. "Când creezi acel nor de resturi și acesta persistă pe orbită timp de zeci de ani, este aproape ca și cum ai detona o armă nucleară în propria ta curte", a declarat Morehouse. "Plătești și tu prețul".
Confruntat cu o nouă cursă spațială, Morehouse a declarat joi că SUA va continua să dezvolte tehnologii antisatelit "nu pentru că vrem să luptăm în această seară, ci pentru că aceasta este cea mai bună modalitate de a descuraja conflictul să aibă loc", adăugând că va face acest lucru "fără a se angaja în teste iresponsabile".
Rusia și China lucrează la nave spațiale capabile de operațiuni antisatelit. În 2020, SUA au acuzat Rusia că a lansat un proiectil de pe unul dintre cei doi sateliți care urmăreau un satelit spion american.
Între timp, China a lansat un satelit cu un braț robotizat capabil să prindă alți sateliți și a dezvoltat o modalitate de a plasa explozibili în duzele de propulsie ale sateliților adversarilor. Explozibilii sunt concepuți să treacă neobservați pentru perioade lungi de timp și, atunci când sunt detonați, să semene cu o defecțiune nevinovată a motorului.
Dincolo de armele care își prind, se izbesc sau își doboară țintele, există alte abordări care bruiază transmisiunile sateliților sau deteriorează echipamentul cu lasere, spray-uri chimice sau microunde de mare putere.
"Avem o varietate de capacități pe care le putem folosi și vom continua să dezvoltăm capacități care să ne permită să menținem o poziție de descurajare credibilă", a declarat Morehouse.
"Poți dezvolta o capacitate care poate fi folosită pentru a contracara sateliții, care funcționează foarte bine, și să validezi că funcționează fără a fi nevoie să creezi un nor de resturi pe orbită de fiecare dată când faci acest lucru? Absolut."
De la invazia sa în Ucraina, Rusia a amenințat că va viza sateliții comerciali occidentali pe care îi consideră implicați în război. La scurt timp după ce a început invazia, Elon Musk a acceptat să furnizeze Ucrainei sateliți din constelația Starlink, care au devenit rapid cruciali pentru armata țării.
Însă, în februarie, Starlink a declarat că va împiedica utilizarea sateliților pentru a controla dronele ucrainene, afirmând că nu a intenționat niciodată ca tehnologia să fie folosită în "scopuri ofensive".
Morehouse a declarat că una dintre lecțiile conflictului a fost cât de rezistent s-a dovedit a fi Starlink. Rețeaua de comunicații este formată din mii de sateliți mici aflați pe orbita joasă a Pământului, care sunt ușor de înlocuit și actualizat pentru a contracara amenințările cu care se confruntă.
"Nu are niciun sens ca Rusia să încerce măcar să doboare unul, deoarece sunt mii de sateliți, iar ei nu au mii de rachete antisatelit", a spus el.
"În mod clar, ucrainenii nu au capacități spațiale militare organice pe care să le atace în vreun fel sau altul", a adăugat el.
"Dar... au fost foarte agresivi în încercarea de a anula aceste servicii comerciale, ceea ce cred că va fi o parte normală a războiului în viitor. Comunicațiile prin satelit devin din ce în ce mai frecvente în multe armate, așa că contracararea lor este un lucru de care sunt interesate multe națiuni".