Războiul ruso-ucrainean, în imagini. Doi ani de la invazia pe scară largă a trupelor lui Putin în Ucraina | GALERIE FOTO
La 24 februarie 2024 se împlinesc doi ani de la invazia pe scară largă pe care Rusia a lansat-o în țara vecină Ucraina. De fapt, războiul a început acum 10 ani, când trupele Kremlinului au cucerit Crimeea în februarie 2014.
Rusia încearcă de doi ani să distrugă Ucraina, țară care rezistă eroic în fața atacurilor nemiloase lansate neîncetat de armata lui Vladimir Putin.
După ce trupele Kremlinului au șocat întreaga lume prin brutalitatea de care au dat dovadă în acest conflict, în localitățile ucrainene Bucea și Irpin, în 2022, au ieșit la iveală atrocitățile de care sunt capabile forțele rusești în țara vecină, mai ales împotriva civililor.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Patru milioane de oameni au fugit din Ucraina
Astfel, după doi ani de lupte crâncene, bilanțul este devastator pentru populația din Ucraina, numărul victimelor fiind evaluat la peste 10.000 de civili uciși, inclusiv peste 560 de copii, și peste 18.500 de răniți, confrom unor statistici recent lansate de UNICEF.
Cu toate acestea, numărul real este foarte posibil să fie mult mai mare. Din cauza războiului, amploarea nevoilor umanitare din Ucraina rămâne vastă, peste 14,6 milioane de persoane (aproximativ 40% din populația Ucrainei) având nevoie de o formă de asistență umanitară. Patru milioane de persoane, dintre care aproape un milion de copii, sunt încă strămutate în interiorul țării. Peste 6,3 milioane de persoane continuă să trăiască ca refugiați la nivel global, se mai arată în raportul organizației.
Tot după doi de conflict, infrastructura Ucrainei a suferit pagube uriașe. Un studiu realizat în februarie 2024 arată că reconstrucția și redresarea în Ucraina devastată de război ar costa 486 de miliarde de dolari în următorul deceniu, față de 411 miliarde de dolari estimați cu un an în urmă.
Trupele Kievului, lovite de lipsa armelor occidentale
Atacul Rusiei asupra civililor, a culturii și a infrastructurii Ucrainei fac parte din planul Kremlinului de a distruge Ucraina ca țară, dar și a identității ucrainene, informează publicația Forbes. Zilnic, oamenii din Ucraina sunt supuși traumelor, sunt treziți de alarmele antiaeriene, sunt răniți și uciși.
Dacă în 2023, mult-așteptata contraofensivă ucraineană a dezamăgit în final, în cel de-al doilea an de război, Kievul a fost lovit de o penurie a munițiilor. Mai exact, din partea SUA, aliatul occidental care a ajutat cel mai mult Ucraina în acest război. Din cauza republicanilor americani, care au blocat ajutorul acordat Ucrainei, trupele lui Volodimir Zelenski au bifat tot mai puține victorii pe front, cea ce indică faptul că ajutorul statelor din UE nu este de ajuns.
De partea cealaltă, Rusia are și ea „sponsorii” ei, toți anti-Occident: Iranul și Coreea de Nord, iar Occidentul ridică semne în cazul Chinei.
Luptele sângeroase din Ucraina sunt departe de a se încheia, deoarece niciuna dintre tabere nu poate ajunge la un numitor comun în ceea ce privește pacea. Totodată, este cel mai mare atac al unui stat împotriva altuia în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.
Mai sus, regăsiți o serie de imagini suprinse de fotoreporterii AFP pe frontul din Ucraina. Atenție, unele vă pot afecta emoțional!
Sursa: StirilePROTV / Forbes / UNICEF
Etichete: Rusia, razboi, razboi in ucraina, vladimir putin,
Dată publicare:
24-02-2024 07:07