Rusia şi Ucraina au făcut un nou schimb de prizonieri, eliberând fiecare câte 100 de oameni. FOTO
Rusia şi Ucraina au făcut joi un nou schimb de 100 de prizonieri de război de fiecare parte, Emiratele Arabe Unite acţionând ca intermediar, informează Reuters.
Ministerul rus al Apărării, într-o postare pe Telegram, a declarat că soldaţii care se întorc acasă vor fi supuşi unor examene medicale la Moscova.
Acesta a remarcat "medierea umanitară" a Emiratelor Arabe Unite şi la fel a făcut şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o scurtă declaraţie video postată joi seara pe site-ul Preşedinţiei.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Zelenski a precizat că majoritatea celor aduşi acasă au luat parte la apărarea, timp de trei luni, a portului Mariupol de la Marea Azov, capturat în cele din urmă de forţele ruseşti în mai 2022.
"Ne amintim întotdeauna de oamenii noştri din captivitate, de toată lumea. Trebuie să îi aducem pe toţi înapoi. Lucrăm la asta în fiecare zi", a promis Zelenski, evidenţiind ajutorul acordat de Emiratele Arabe Unite.
Preşedinţia a postat imagini cu militari înfăşuraţi în steagul naţional ucrainean, îmbrăţişându-se şi vorbind la telefoane mobile.
De asemenea, o înregistrare video a Ministerului rus al Apărării postată pe Telegram arată militari care se urcă într-un autobuz şi discută animat între ei şi la telefoane.
Comitetul ucrainean de coordonare pentru tratarea prizonierilor de război a declarat că 28 dintre militarii care se întorc au fost răniţi sau bolnavi. Acesta a precizat că 84 au luat parte la apărarea Mariupol, iar ceilalţi au servit în alte părţi ale regiunilor Doneţk şi Luhansk, ocupate parţial de forţele ruseşti.
Kirilo Budanov, şeful Direcţiei de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, a declarat reporterilor că până acum 3.135 de prizonieri de război ucraineni au fost aduşi acasă. Într-o înregistrare video postată online, el i-a îndemnat pe ucraineni să nu ţină cont de scepticismul în privinţa timpului pe care îl implică un proces complicat.
"După cum vedeţi, a durat ceva timp, dar singurul lucru care contează este rezultatul. Priviţi acolo şi aveţi răspunsul la întrebarea dumneavoastră", a spus Budanov.
"În ceea ce priveşte modul în care realizăm acest lucru, îmi pare rău. Nu veţi primi astfel de răspunsuri până când toţi eroii nu vor fi acasă", a spus el cu obişnuitul său aer misterios.