Măsurile care vor fi luate în România în cazul unui accident nuclear. RO-Alert face parte din sistemul de avertizare
România are un nou plan național de răspuns la urgența nucleară sau radiologică. Reprezentanții Comisiei pentru Controlul Activităților Nucleare au introdus noi scenarii pe care Inspectoratul General pentru Situații de Urgență le va lua în calcul.
Vorbim de eventuale accidente la centrale nucleare din țara noastră sau de la vecini, inclusiv Ucraina, dar și felul în care este alertată populația și ce măsuri se iau în funcție de gravitatea situației.
Ce măsuri vor lua autoritățile în cazul unui accident la una din centralele nucleare din țara noastră sau de la vecini
Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare este instituția care are rolul principal în situația în care, în România sau la granițele noastre, s-ar produce un incident nuclear. Comisia este anunțată imediat printr-un sistem de senzori. Apoi, în cel mult o oră, sunt în alertă Centrul Național de Coordonare și Intervenție al Ministerului de Interne și autoritățile județene. Tot în prima oră de la incident, CNCAN va organiza o conferință de presă prin care va fi informată populația din zona afectată.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cantemir Ciurea-Ercău, președintele CNCAN: „În planul actual avem scenarii care includ centralele Kozloduy, Paks, Cernavodă, Rivne, Melinski sau South Ucrain, scenarii care în trecut nu erau incluse în planul nostru național”.
Orice incident este clasificat în funcție de gravitate și există șapte nivele, cel mai mic fiind acela care poate fi gestionat local și care nu afectează populația sau mediul.
Petre Min, șeful departamentului de gestionarea urgențelor nucleare al CNCAN: „Dacă ajungem la o clasificare pe scara INES 7, aceasta e o condiție de evacuare. Sigur că sistemul RO-Alert face parte din sistemul de avertizare a populației”.
Potrivit planului, administrarea pastilelor cu iod se va face doar dacă în aer există o concentrație mare de radiații periculoase.
Cantemir Ciurea-Ercău, președintele CNCAN: „Pentru un eveniment în afara României, evacuarea și administrarea pastilelor cu iod e puțin probabilă și nu recomandăm asemenea măsuri. Există totuși situația în care la Kozloduy ar avea loc un eveniment, aceasta fiind o centrală de graniță, să existe necesitatea ca în zona imediat apropiată acestei centrale să se recomande evacuarea, eventual adăpostirea populației”.
Cât despre un eventual atac nuclear în Ucraina, specialiștii CNCAN spun că nu ar trebui să ne îngrijorăm în privința radiațiilor.
Petre Min, șeful departamentului de gestionarea urgențelor nucleare al CNCAN: „Din ce știu, și aici e mai mult o supoziție, utilizarea armelor nucleare nu produce efecte radiologice pe distanțe lungi ci doar locale. Dacă s-ar folosi pe teritoriul Ucrainei, efectele radiologicie ar fi pe teritoriul Ucrainei”.
Noul plan de răspuns la urgențe nucleare a trecut de faza de consultări între instituții și se află în procedură de aprobare la guvern.
În documentul atașat regăsiți o broșură cu indicații pe care trebuie să le urmați în cazul unui accident nuclear.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: accident, romania, masuri, centrala nucleara, autoritati, cncan,
Dată publicare:
22-09-2022 20:29