Război în Ucraina, ziua 979. Cele mai importante evenimente. Rusia a cucerit localitatea ucraineană Kruliakivka

Volodimir Zelenski
Shutterstock

Războiul din Ucraina a ajuns, joi, 31 octombrie 2024, în a 979-a zi. ȘtirileProTV.ro vă prezintă cele mai importante evenimente privind acest conflict care a fost declanșat de Rusia lui Vladimir Putin.

Sinteza evenimentelor de astăzi, 31 octombrie:

    - O bombă ghidată rusească a lovit un bloc de apartamente înalt din Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, omorând un copil și rănind cel puțin 29 de persoane, potrivit oficialilor locali.

      - Forțele rusești au preluat controlul asupra așezării Kruliakivka, în apropierea orașului-cheie Kupiansk din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, a transmis Ministerul rus al Apărării, potrivit Al JazeeraArmata ucraineană nu a recunoscut că Kruliakivka a căzut în mâinile Rusiei, dar oficialii au declarat că se duc lupte în 9 localități, iar 15 atacuri rusești ar fi fost respinse - în timp ce alte 9 confruntări încă în desfășurare. 

      - Nouă persoane au fost rănite, mai multe apartamente au fost incendiate și o grădiniță a fost avariată, Rusia efectuând al 19-lea atac asupra Kievului în această lună. Forțele aeriene ucrainene au anunțat că Rusia a lansat 62 de drone peste noapte, dar apărarea sa aeriană a distrus 33 dintre acestea deasupra Kievului și a altor regiuni, în timp ce 25 au fost date dispărute.

      FOTO: Bloc atacat cu o dronă rusească în Kiev (30.10.2024)

      FOTO: Bloc atacat cu o dronă rusească în Kiev (30.10.2024)
      SURSA: AFP

      Kremlinul spune că cererea de rachete Tomahawk arată că Kievul este ”foarte nervos”

      Autorităţile ucrainene sunt "foarte nervoase" în legătură cu situaţia de pe fronturi, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, comentând solicitarea Kievului adresată Statelor Unite de a disloca rachete Tomahawk în Ucraina, informează EFE, potrivit Agerpres.

      "Dinamica de pe fronturi este clară şi evidentă, o vedeţi atât în ţara noastră, cât şi în statele occidentale", a afirmat Dmitri Peskov în conferinţa sa de presă zilnică, referitor la avansul trupelor ruse în estul Ucrainei.

      El a adăugat că, având în vedere situaţia, Kievul este "foarte nervos" şi încearcă să oprească ofensiva Moscovei.

      Mai mult, prin solicitarea de noi arme, autorităţile ucrainene urmăresc să sporească implicarea Occidentului în conflict şi să "legitimizeze" această situaţie, consideră purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

      "Acesta este obiectivul final al tuturor acestor scheme", a subliniat el.

      Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a criticat miercuri Casa Albă pentru că a divulgat în presă că aşa-numitul Plan al Victoriei al Kievului include cererea, presupus secretă, de a desfăşura rachete Tomahawk ca parte a unui pachet de arme non-nucleare cu scopul de a forţa Rusia să facă pace.

      SURSA: Imago

      ANALIZĂ: Rusia se pregăteşte de noi majorări de taxe pentru a finanţa războiul din Ucraina

      Rusia va fi nevoită să majoreze şi mai mult taxele pentru a putea finanţa războiul din Ucraina, potrivit economiştilor consultaţi de Reuters care spun că măsurile destinate majorării veniturilor, anunţate până acum, nu vor fi suficiente pentru a finanţa cheltuielile militare care au crescut exploziv.

      Proiectul de buget pe 2025 prevede că o treime din cheltuielile totale ale Rusiei, sau 6,3% din PIB, vor merge spre apărare, cel mai ridicat nivel de după Războiul Rece. În plus, pentru prima dată, ponderea cheltuielilor cu apărarea va fi dublă faţă de cea a cheltuielilor sociale.

      Această creştere uriaşă a cheltuielilor militare generează inflaţie. Dobânzile în Rusia au atins cel mai ridicat nivel de după 2003 iar rubla a atins cel mai scăzut nivel din ultimul an în raport cu dolarul. În condiţiile în care sancţiunile occidentale exclud practic Rusia de pe pieţele internaţionale de obligaţiuni, opţiunile de finanţare ale Moscovei sunt limitate.

      Guvernul rus a început deja să majoreze taxele pentru a finanţa războiul din Ucraina, care a intrat în al treilea an. O mare reformă fiscală este aşteptată să genereze venituri suplimentare echivalente cu 1,7% din PIB în 2025. Însă economiştii susţin că nu va fi suficientă.

      "Ajustarea taxării domestice va rămâne o preocupare constantă a autorităţilor. Este posibil ca în 2025 să vedem multe iniţiative vizând amendarea legislaţiei şi reglementărilor fiscale", spune Alexei Klimyuk, economist la Alfa Wealth.

      În plus, aşteptata scădere a cotaţiei petrolului, principalul produs de export al Rusiei, este aştepată să creeze noi probleme pentru finanţele Rusiei. Proiectul de buget pe 2025 pleacă de la ipoteza unei scăderi a preţului mediu al petrolului de la 70 de dolari per baril în 2024, până la 65,5 dolari per baril în 2027, ceea ce va diminua veniturile statului.

      "Această structură menţine bugetul puternic dependent de preţul petrolului. Asta înseamnă că, dacă nu în 2025 atunci în următorii ani, va apărea din nou întrebarea de unde vor fi găsite venituri suplimentare", a spus Natalia Orlova, economist şef la Alfa-Bank.

      Anul trecut, ministrul rus al Finanţelor, Anton Siluanov, spunea că nu mai există loc pentru creşterea cheltuielilor şi avertiza că, dacă acestea nu vor fi ţinute sub control, povara va cădea pe cetăţenii şi companiile din Rusia, prin inflaţie şi taxe mai mari.

      Între timp, ambele s-au întâmplat. Inflaţia este dublă faţă de ţinta Băncii Centrale, care a majorat dobânda de politică monetară la 21%, cel mai ridicat nivel de după 2003.

      Economia rusească a rezistat surprinzător de bine de la începutul războiului, în pofida sancţiunilor occidentale, şi există foarte puţine nemulţumiri publice în contextul în care şomajul este la un minim istoric şi o creştere record a salariilor.

      Începând din 2025, majorarea taxelor plătite de companii precum şi a impozitului pe venit, cumulate cu o nouă taxă pe reciclarea automobilelor şi o serie de mici iniţiative fiscale, ar urma să genereze venituri în valoare de 14.700 miliarde de ruble pe parcursul a trei ani.

      "Este un buget al taxelor mai mari, creşterii costurilor cu serviciul datoriei şi cheltuielilor geopolitice", spune Evgeny Nadorshin, economist la PF Capital. Acesta a menţionat taxele mai mari pentru companiile străine care vor să plece din Rusia şi un plan vizând majorarea contribuţiei plătite de cumpărătorii ruşi ai activelor companiilor străine, drept exemple ale noilor iniţiative fiscale ale guvernului de la Moscova.

      "Bugetul nu a fost niciodată atât de concentrat pe extragerea de venituri din orice sursă posibilă, cum este acum", a spus Nadorshin.

      Alte măsuri introduse în 2025 includ reducerea cu 11,6% a sprijinului pentru micile companii şi o reducere cu 11% a finanţării pentru un program educaţional, potrivit unei analize Reuters a proiectului de buget. Subvenţiile către programele sociale ale bugetelor regionale, inclusiv fondurile pentru completarea pensiilor de stat, vor fi reduse cu 31%, în timp ce finanţarea pentru programele de modernizare a serviciilor sociale va scădea cu 35%.

      "Proiectul de buget pe 2025 sugerează că Putin este forţat să taie cheltuielile în aproape toate domeniile pentru a finanţa războiul", spune economistul Sergei Aleksashenko, fost viceguvernator la Banca Centrală a Rusiei.

      SURSA: Agerpres

      Ucraina a reclamat la ONU 3 generali nord-coreeni care însoţesc trupele în Rusia

      Guvernul de la Kiev a comunicat numele a trei generali nord-coreeni despre care afirmă că însoţesc miile de soldaţi trimişi de Phenian în Rusia în sprijinul războiului Moscovei împotriva Ucrainei, informează Reuters, potrivit Agerpres.

      Într-o declaraţie adresată miercuri Consiliului de Securitate al ONU, delegaţia Ucrainei a afirmat că cei trei generali fac parte din cel puţin 500 de ofiţeri nord-coreeni trimişi în Rusia.

      Planurile prevăd ca trupele nord-coreene să fie organizate în cel puţin cinci formaţiuni a câte 2.000-3.000 de soldaţi şi care vor fi integrate în unităţi ruseşti pentru a-şi ascunde prezenţa, conform sursei citate.

      Rusia nu a negat implicarea trupelor nord-coreene în războiul pe care îl poartă în Ucraina din februarie 2022. După ce, iniţial, a negat, Coreea de Nord şi-a apărat ulterior poziţia, susţinând că desfăşurarea trupelor sale este conformă cu dreptul internaţional.

      În cadrul aceleaşi şedinţe a Consiliului de Securitate, ambasadorul rus Vasili Nebenzia a declarat că interacţiunea militară a Rusiei cu Coreea de Nord nu încalcă dreptul internaţional şi că Moscova are dreptul de a solicita ajutor de la partenerii săi.

      Ucraina l-a identificat pe generalul-colonel Kim Yong Bok, un general superior care comandă trupe ale forţelor speciale, inclusiv Corpul XI, cunoscut şi sub numele de 'Corpul Furtună', despre care serviciul de informaţii sud-coreean a spus că a fost trimis în Rusia.

      Michael Madden, un expert în conducerea Coreei de Nord de la Centrul Stimson din SUA, a declarat că rolul lui Kim pare a fi mai important, generalul conducând Biroul de îndrumare pentru instruirea infanteriei uşoare KPA, ce include Corpul XI şi unităţi de infanterie uşoară desfăşurate în unităţile corpului KPA şi detaşate în misiuni speciale pentru Biroul General de Recunoaştere, care este principala agenţie de spionaj a regimului nord-coreean.

      Anul acesta, Kim Yong Bok a apărut la şapte evenimente alături de liderul nord-coreean Kim Jong Un, inclusiv la exerciţii ale forţelor speciale.

      "Aceasta este o desfăşurare mare şi aproape fără precedent pentru KPA", a spus Madden, care crede că generalul se află în Rusia în calitate de reprezentant al lui Kim Jong Un.

      "Ca atare, există o serie de sarcini administrative şi de legătură, astfel încât Kim Jong Un l-a trimis pe Kim Yong Bok ca factor de decizie proxy până când prezenţa unităţii KPA este complet stabilită", a adăugat el.

      Kim Yong Bok ar putea, în cele din urmă, să predea comanda unui ofiţer subordonat KPA cu grad de colonel senior sau general-maior, a adăugat Madden.

      Alţi ofiţeri de vârf nord-coreeni identificaţi de Ucraina sunt generalul-colonel Ri Chang Ho, adjunctul şefului Statului Major General, şeful Biroului General de Recunoaştere şi generalul-maior Sin Kum Cheol, şeful Direcţiei Operaţionale Principale.

      În calitate de şef al principalului serviciu de informaţii din Coreea de Nord din 2022, Ri a fost sancţionat de Coreea de Sud, care a pretins că oficialul nord-coreean a supravegheat eforturi majore de hacking cibernetic destinate furtului de tehnologie şi valută străină.

      La fel ca Kim Yong Bok, Ri l-a însoţit pe liderul Kim Jong Un la un număr neobişnuit de mare de evenimente anul acesta, inclusiv la inspectarea unei baze navale de pe coasta de est a Coreei de Nord.

      Cariera celui de-al treilea general, Sin Kum Cheol, este neclară. Potrivit lui Madden, având în vedere rangul său de o stea, este probabil ca acesta să preia comanda trupelor nord-coreene din Rusia după plecarea generalilor Kim Yong Bok şi Ri Chang Ho.

      Articol recomandat de sport.ro
      VIDEO Imagini horror: drogat și băut, fotbalistul de națională a pierdut controlul BMW-ului și a ucis o fetiță de nouă ani
      VIDEO Imagini horror: drogat și băut, fotbalistul de națională a pierdut controlul BMW-ului și a ucis o fetiță de nouă ani
      Citește și...
      Troc pe ”carne de tun”. Ce vrea Coreea de Nord de la Rusia pentru soldații trimiși în Ucraina. ”Se întorc în saci de cadavre”
      Troc pe ”carne de tun”. Ce vrea Coreea de Nord de la Rusia pentru soldații trimiși în Ucraina. ”Se întorc în saci de cadavre”

      Coreea de Nord vrea tehnologie pentru dezvoltarea capacităților sale nucleare și sateliți în schimbul soldaților oferiți Rusiei pentru a fi sacrificați în războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina.

      Rusia se apără după ce a fost acuzată la ONU: „Dacă Occidentul ajută Ucraina, de ce pe noi nu ne poate ajuta Coreea de Nord?
      Rusia se apără după ce a fost acuzată la ONU: „Dacă Occidentul ajută Ucraina, de ce pe noi nu ne poate ajuta Coreea de Nord?"

      Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, şi-a întrebat colegii miercuri, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, de ce aliaţii săi precum Coreea de Nord nu pot ajuta Moscova în războiul său împotriva Ucrainei.

      NATO fierbe. Ce se întâmplă cu cele mai sensibile secrete care ajung la Ungaria, membră a alianței, dar și prietenă cu Putin
      NATO fierbe. Ce se întâmplă cu cele mai sensibile secrete care ajung la Ungaria, membră a alianței, dar și prietenă cu Putin

      Frustrarea aliaţilor NATO faţă de Ungaria atinge punctul de fierbere, în timp ce ţara continuă să flirteze cu Rusia.

      Troc pe ”carne de tun”. Ce vrea Coreea de Nord de la Rusia pentru soldații trimiși în Ucraina. ”Se întorc în saci de cadavre”
      Troc pe ”carne de tun”. Ce vrea Coreea de Nord de la Rusia pentru soldații trimiși în Ucraina. ”Se întorc în saci de cadavre”

      Coreea de Nord vrea tehnologie pentru dezvoltarea capacităților sale nucleare și sateliți în schimbul soldaților oferiți Rusiei pentru a fi sacrificați în războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina.

      Rusia se apără după ce a fost acuzată la ONU: „Dacă Occidentul ajută Ucraina, de ce pe noi nu ne poate ajuta Coreea de Nord?
      Rusia se apără după ce a fost acuzată la ONU: „Dacă Occidentul ajută Ucraina, de ce pe noi nu ne poate ajuta Coreea de Nord?"

      Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, şi-a întrebat colegii miercuri, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU, de ce aliaţii săi precum Coreea de Nord nu pot ajuta Moscova în războiul său împotriva Ucrainei.

      NATO fierbe. Ce se întâmplă cu cele mai sensibile secrete care ajung la Ungaria, membră a alianței, dar și prietenă cu Putin
      NATO fierbe. Ce se întâmplă cu cele mai sensibile secrete care ajung la Ungaria, membră a alianței, dar și prietenă cu Putin

      Frustrarea aliaţilor NATO faţă de Ungaria atinge punctul de fierbere, în timp ce ţara continuă să flirteze cu Rusia.

      Recomandări
      Primele vești bune după inundațiile din Spania. MAE: Șase dintre cei 22 de români dispăruți sunt în siguranţă
      Primele vești bune după inundațiile din Spania. MAE: Șase dintre cei 22 de români dispăruți sunt în siguranţă

      Şase dintre cei 22 de români daţi dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania sunt în siguranţă, anunţă MAE, precizând că au loc verificări în legătură cu ceilalţi 16 români.

      ÎPS Teodosie, izolat în cadrul BOR: nu mai are voie să fie invitat la Sfinte Liturghii organizate în alte eparhii
      ÎPS Teodosie, izolat în cadrul BOR: nu mai are voie să fie invitat la Sfinte Liturghii organizate în alte eparhii

      Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis joi că Arhiepiscopul Tomisului nu mai are voie să fie invitat la Sfinte Liturghii organizate în alte eparhii, și nici ierarhii Sfântului Sinod nu mai au voie să accepte invitații în Arhiepiscopie.

      Spitalul din Drobeta Turnu Severin, trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Un pacient ar fi murit în urma infecțiilor
      Spitalul din Drobeta Turnu Severin, trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Un pacient ar fi murit în urma infecțiilor

      Spitalul de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin a fost trimis în judecată, de procurori, pentru ucidere din culpă.