NATO fierbe. Ce se întâmplă cu cele mai sensibile secrete care ajung la Ungaria, membră a alianței, dar și prietenă cu Putin

Viktor Orban, Vladimir Putin
AFP/Sputnik

Frustrarea aliaţilor NATO faţă de Ungaria atinge punctul de fierbere, în timp ce ţara continuă să flirteze cu Rusia.

Divizarea s-a accentuat miercuri, când oficialii maghiari au refuzat invitaţia de a participa la o reuniune la Budapesta a tuturor ambasadorilor şi consilierilor militari din ţările NATO aflaţi la post în Ungaria. Scopul era de a discuta despre politica Budapestei de încurajare a legăturilor cu Rusia şi China, scrie POLITICO.

„Am apreciat oportunitatea de a discuta noua politică a Ungariei cu aliaţii noştri. Faptul că a fost necesară o discuţie despre politica de 'neutralitate' a unui aliat vorbeşte de la sine”, a declarat ambasadorul SUA la Budapesta, David Pressman, într-o declaraţie făcută după întâlnirea de miercuri.

În timp ce Ungaria nu a fost prezentă la reuniunea NATO, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, urmează să ia cuvântul joi la o conferinţă de securitate în Belarus, alături de omologul său rus Serghei Lavrov şi chiar de ministrul sirian de externe Bassam Sabbagh.

Premierul ungar Viktor Orbán, deşi conduce o ţară care face parte din NATO de 25 de ani, a promovat conceptul de neutralitate economică, inclusiv o „schimbare a alinierii occidentale tradiţionale”.

Citește și
protest georgia
Protest uriaș în Georgia, unde pro-rușii și-au însușit alegerile. Viktor Orban s-a dus să-i felicite pe oamenii Moscovei
„L-aș sfătui pe Kim Jong-un să se gândească de două ori”. Avertisment pentru liderul suprem al Coreei de Nord

„Trebuie să ne păstrăm relaţiile spre est şi spre vest”, a declarat el într-un interviu radio luna trecută.

Acest lucru a făcut din el un aliat din ce în ce mai incomod în cadrul NATO şi UE, într-un moment în care Occidentul ajută Ucraina şi încearcă să sancţioneze Rusia pentru războiul său de agresiune, notează POLITICO.

Orban are acum și un aliat, în Fico, ce oferă interviuri propagandistei șefe a Rusiei

Ungaria a blocat eforturile UE de a rambursa banii ţărilor care au făcut livrări de arme către Ucraina şi a îngreunat utilizarea încasărilor din activele ruseşti îngheţate pentru a ajuta la finanţarea Kievului.

După ani de izolare, Viktor Orbán a câştigat recent un aliat în persoana premierului slovac Robert Fico - un alt membru NATO. Fico a fost intervievat de propagandista rusă Olga Skabeeva în această săptămână, afirmând că intenţionează să viziteze Moscova pentru a aniversa anul viitor 80 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi să se întâlnească cu liderul rus Vladimir Putin.

Viktor Orbán a apelat, de asemenea, la diplomaţia „independentă” - subminând adesea eforturile UE şi NATO. El s-a dus la Moscova în iulie pentru a se întâlni cu Putin, chiar dacă Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare împotriva liderului rus pentru crime de război. UE a fost indignată de faptul că Orbán se prezintă ca reprezentant al blocului. Ungaria deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE, dar acest lucru nu-i conferă Budapestei o greutate suplimentară în diplomaţia internaţională.

Marţi, Orbán s-a aflat la Tbilisi pentru a sprijini partidul de guvernământ din Georgia, susţinut de Rusia, în faţa condamnării din partea altor ţări UE, care au afirmat că acesta a fraudat alegerile parlamentare de duminică.

Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a criticat apariţia lui Orbán în Georgia. „El nu vorbeşte în numele ţărilor din Europa, nu vorbeşte în numele Suediei, poate că vorbeşte în numele Rusiei, dar nu vorbeşte în numele nostru, al tuturor”, a declarat Kristersson.

Secrete împărtășite și îngrijorări tot mai mari

Există îngrijorări din ce în ce mai mari cu privire la faptul că eforturile lui Orbán din est transformă Ungaria într-un partener nesigur; pe lângă apropierea de Moscova, Orbán a făcut lobby şi pe lângă China pentru a construi mai multe fabrici de automobile în ţara sa.

„Politica recent anunţată de neutralitate economică a Ungariei şi dependenţa sa tot mai mare de Moscova şi Beijing au implicaţii de securitate pentru Statele Unite şi interesele euro-atlantice”, a punctat ambasadorul american Pressman.

Nu există niciun mecanism pentru a da Ungaria afară din NATO, cea mai mare alianţă de apărare din lume şi cea care produce şi pune în circulaţie unele dintre cele mai sensibile secrete militare ale Occidentului.

În ciuda îngrijorărilor legate de Orbán, diplomaţi de rang înalt din alte ţări NATO au declarat în mod repetat presei, sub rezerva anonimatului, că oficialii maghiari nu sunt excluşi din schimbul de informaţii sau din discuţii. „Prin construcţie, fiecare aliat are acces deplin la toate documentele NATO, inclusiv la cele secrete”, a declarat Camille Grand, un fost secretar general adjunct al NATO.

„La un moment dat, dacă Ungaria îşi exprimă un fel de simpatie pentru punctele de vedere ale Rusiei sau pentru o abordare rusă a unora dintre crizele critice din Europa şi din jurul ei, capacitatea de a împărtăşi lucruri va deveni o problemă”, a subliniat Grand, care lucrează acum la think tank-ul European Council on Foreign Relations. „Nu cred că am ajuns încă acolo”, a adăugat ea.

Grand a remarcat că, în mod tradiţional, dacă un aliat NATO ieşea din rând, Statele Unite interveneau. De data aceasta, însă, Orbán pariază că aliatul său Donald Trump va câştiga alegerile din SUA. Guvernul Orbán a devenit tot mai ostil faţă de ambasadorul Pressman şi faţă de echipa sa de la Budapesta, care a fost numită în funcţie de preşedintele în exerciţiu Joe Biden.

Un diplomat NATO a confirmat că există „îngrijorări serioase” din cauza ultimelor acţiuni şi retorici ale Ungariei. Reuniunea de miercuri „ar fi fost o ocazie utilă pentru Ungaria de a se explica în faţa aliaţilor săi, dar (reprezentanţii ei) au lipsit de la discuţie”, a spus diplomatul.

Paradoxul Orban

La începutul acestui an, Orbán a obţinut o derogare unică pentru Ungaria de a nu participa la misiunea prin care NATO furnizează Ucrainei ajutor şi instruire militară. De asemenea, Budapesta a întârziat anul trecut ratificarea aderării Suediei la alianţă şi a petrecut luni de zile blocând candidatura lui Mark Rutte pentru a deveni şeful NATO.

Cu toate acestea, un alt oficial NATO a evidenţiat rolul continuu al Budapestei în sprijinirea activităţilor NATO - recunoscând în acelaşi timp divergenţa sa politică faţă de opiniile principale din cadrul alianţei. Pe partea operaţională, a subliniat oficialul, Ungaria joacă un rol în misiunea NATO din Kosovo. De asemenea, Ungaria găzduieşte un important comandament NATO.

Statutul de aliat controversat al Ungariei marchează o schimbare radicală pentru această ţară. Atunci când a aderat la NATO în 1999, alături de Polonia şi Republica Cehă, amintirile deceniilor în care aceste ţări au fost sateliţi sovietici erau încă proaspete. Toate trei au exercitat presiuni înverşunate pentru a fi admise în alianţă şi li s-a permis să adere în ciuda unor reticenţe la Washington şi în capitalele vest-europene.

Aderarea Ungariei a fost semnată de Orbán, care, într-un discurs care a marcat ceremonia, a denunţat „relaţia nenaturală” care a făcut ţara sa dependentă de Moscova şi s-a bucurat că „puterea de ocupaţie” şi-a retras trupele din Ungaria în 1991.

„Cu toţii putem simţi, în modul cel mai direct, adevărata securitate pe care o înseamnă apartenenţa la NATO”, a declarat el la acea vreme.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură pentru cel mai bogat club din lume! Patronul își retrage finanțarea
NEWS ALERT Lovitură pentru cel mai bogat club din lume! Patronul își retrage finanțarea
Citește și...
Robert Fico, interviu TV în Rusia, cu ”păpușa de fier al lui Putin”: ”Dihor trădător”. ”Nici Viktor Orban nu îndrăznea asta”
Robert Fico, interviu TV în Rusia, cu ”păpușa de fier al lui Putin”: ”Dihor trădător”. ”Nici Viktor Orban nu îndrăznea asta”

Robert Fico a oferit un interviu la televiziunea de stat rusă pentru propagandista șefă a Kremlinului, poreclită ”păpușa de fier a lui Putin”. Gestul a stârnit un scandal uriaș în Slovacia, unde se spune că ”nici Viktor Orban nu a îndrăznit asta”.

 

Protest uriaș în Georgia, unde pro-rușii și-au însușit alegerile. Viktor Orban s-a dus să-i felicite pe oamenii Moscovei
Protest uriaș în Georgia, unde pro-rușii și-au însușit alegerile. Viktor Orban s-a dus să-i felicite pe oamenii Moscovei

Protest masiv al opoziției în capitala georgiană Tbilisi, după alegerile parlamentare de la sfârșitul săptămânii trecute.  

Viktor Orban este „îngrozit” de planul de victorie al lui Zelenski. Liderul de la Budapesta vrea ca UE să discute cu Rusia
Viktor Orban este „îngrozit” de planul de victorie al lui Zelenski. Liderul de la Budapesta vrea ca UE să discute cu Rusia

Premierul Ungariei, Viktor Orban, unul dintre puţinii lideri occidentali care are relaţii amiabile cu Rusia, a declarat că planul pentru victorie prezentat miercuri de Volodimir Zelenski îl „îngrozeşte”.

Un deputat a fost amendat cu 35.000 de euro pentru un cuvânt rostit în Parlamentul Ungariei. Cum i-a zis lui Viktor Orban
Un deputat a fost amendat cu 35.000 de euro pentru un cuvânt rostit în Parlamentul Ungariei. Cum i-a zis lui Viktor Orban

Un deputat al opoziției maghiare a fost amendat cu 35.000 de euro după ce l-a făcut ”trădător” pe premierul Viktor Orban de la tribuna parlamentului. Politicianul spune că va contesta sancțiunea și ”va duce cazul până la Strasbourg”.

 

Viktor Orban: Comisia Europeană vrea să răstoarne guvernul, pentru ca Ungaria să intre în război
Viktor Orban: Comisia Europeană vrea să răstoarne guvernul, pentru ca Ungaria să intre în război

Viktor Orban a declarat că liderii Comisiei Europene vor să răstoarne guvernul ungar suveran și să-l înlocuiască cu un guvern ”bruxellit”, pentru a obliga astfel Ungaria să intre în război alături de Ucraina.

 

Recomandări
Guvernul anunță celulă de criză pentru românii din Spania afectați de inundațiile catastrofale. 22 sunt dați dispăruți
Guvernul anunță celulă de criză pentru românii din Spania afectați de inundațiile catastrofale. 22 sunt dați dispăruți

Premierul Marcel Ciolacu a convocat astăzi, la ora 15.00, miniștrii și reprezentanții mai multor instituții guvernamentale pentru a discuta despre situația românilor din Spania, care au fost afectați de inundațiile extrem de puternice.

Fostul consilier al lui Donald Trump, despre pacea promisă de Trump în Ucraina, dacă va câștiga alegerile: ”E o invenție!”
Fostul consilier al lui Donald Trump, despre pacea promisă de Trump în Ucraina, dacă va câștiga alegerile: ”E o invenție!”

Gafa lui Joe Biden - care i-a numit „gunoi” pe votanții lui Trump - i-a oferit muniție candidatului republican la două mitinguri susținute miercuri seară în statele-cheie Wisconsin și Carolina de Nord.

Încă o avarie de proporții în București. Două mii de blocuri au rămas fără apă caldă și căldură. Oamenii sunt revoltați
Încă o avarie de proporții în București. Două mii de blocuri au rămas fără apă caldă și căldură. Oamenii sunt revoltați

Peste două mii de blocuri din București au rămas fără apă caldă și căldură. Jumătate, din cauza unei avarii de proporţii, produse la una dintre conductele magistrale ale Capitalei. Sunt afectaţi locuitori din trei sectoare.