Troc pe ”carne de tun”. Ce vrea Coreea de Nord de la Rusia pentru soldații trimiși în Ucraina. ”Se întorc în saci de cadavre”
Coreea de Nord vrea tehnologie pentru dezvoltarea capacităților sale nucleare și sateliți în schimbul soldaților oferiți Rusiei pentru a fi sacrificați în războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina.
Trupele nord-coreene care luptă pentru Rusia în Ucraina „se vor întoarce cu siguranță acasă în saci de cadavre”, a declarat reprezentantul SUA la ONU, Robert Wood, scrie The Guardian.
Pe de altă parte, ministrul sud-coreean al Apărării, Kim Yong-hyun, a precizat că Phenianul cere în schimbul soldaților săi oferiți Rusiei tehnologie de ultimă generație pentru dezvoltarea capacităților sale nucleare, dar și sateliți.
Șefii apărării din SUA și Coreea de Sud au cerut Coreei de Nord să-și retragă trupele din Rusia, în timp ce trimisul SUA la ONU, Robert Wood, a avertizat direct că forțele Phenianului care intră în Ucraina „se vor întoarce cu siguranță în saci de cadavre”.
Washingtonul spune că 10.000 de soldați nord-coreeni au fost dislocați pentru o posibilă acțiune împotriva forțelor ucrainene. Rusia și Coreea de Nord și-au adâncit alianța politică și militară pe măsură ce războiul din Ucraina se prelungește, dar trimiterea trupelor Phenianului în luptă împotriva forțelor Kievului ar marca o escaladare semnificativă care a stârnit îngrijorare internațională larg răspândită.
Kim Jong Un denotă un ”comportament nesăbuit și periculos”
„Le fac apel să-și retragă trupele din Rusia”, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, la Pentagon, într-o apariție comună cu omologul său sud-coreean, Kim Yong-hyun.
Casa Albă a spus că forțele Phenianului vor deveni „ținte militare legitime” dacă luptă împotriva Ucrainei, iar Austin a făcut ecou această poziție miercuri.
Trupele nord-coreene ar fi „cobeligeranți și aveți toate motivele să credeți că vor fi uciși și răniți în urma luptei”, a adăugat el.
Vorbind în fața Consiliului de Securitate al ONU, Wood a dat un avertisment și mai explicit, spunând că dacă forțele Phenianului „intră în Ucraina în sprijinul Rusiei, cu siguranță se vor întoarce în saci de cadavre”.
„L-aș sfătui pe președintele Kim Jong-un să se gândească de două ori înainte să se implice într-un astfel de comportament nesăbuit și periculos”, a adăugat Wood.
În ciuda apelului său, Austin a spus că există o „probabilitate bună” ca Moscova să continue acest demers.
La rândul său, șeful sud-coreean al Apărării consideră că desfășurarea Coreei de Nord în Rusia „poate duce la escaladarea amenințărilor la securitate în peninsula coreeană”.
Acest lucru este cauzat de faptul că există „șanse mari” ca Phenianul să solicite transferuri de tehnologie din Rusia pentru a-și dezvolta programele de arme – inclusiv pentru arme nucleare tactice, rachete balistice intercontinentale și sateliți de recunoaștere – în schimbul desfășurării forțelor sale, a explicat Kim.
Militarii nord-coreeni au intrat deja în război, pe frontul din Kursk
În schimb, înaltul oficial sud-coreean nu a anunțat o schimbare a politicii de lungă durată a Seulului, care îi împiedică să vândă arme în zonele de conflict active, inclusiv în Ucraina – o poziție pe care a rămas în ciuda apelurilor de la Washington și Kiev de a și-o reconsidera.
„În momentul actual, nimic nu este hotărât”, a spus Kim când a fost întrebat dacă există planuri ca și Coreea de Sud să furnizeze indirect muniții Ucrainei.
Avertismentele americane și sud-coreene au venit în timp ce Coreea de Nord a testat ceea ce oficialii americani au declarat că este o rachetă balistică intercontinentală (ICBM). Guvernul japonez a declarat că a atins o altitudine maximă de peste 7.000 km – o înălțime record – și a zburat timp de o oră și 26 de minute, interval fără precedent.
Pentagonul a declarat cu o zi înainte că un „număr mic” de trupe nord-coreene a fost deja desfășurat în regiunea Kursk din Rusia, unde forțele ucrainene conduc o ofensivă terestră din august.
Un oficial ucrainean a declarat pentru Associated Press că trupele nord-coreene sunt acum staționate la 50 km distanță de granița ucraineană cu Rusia. Oficialul nu a fost autorizat să dezvăluie informația public și a vorbit sub condiția anonimatului.
Dezertorii nord-coreeni cer să fie trimiși de Coreea de Sud în Ucraina pentru a-și anihila foștii camarazi
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu a negat desfășurarea trupelor nord-coreene în țara sa, dar a refuzat să o confirme.
Reprezentantul ONU al Moscovei, Vassily Nebenzia, a declarat miercuri că forțele Phenianului nu sunt prezente pe linia frontului, considerând orice sugestie contrară drept „minciuni deschise” și acuzând Washington și Londra de „dezinformare”.
Miroslav Jenca, secretarul general adjunct al ONU pentru Europa, a declarat între timp că ONU urmărește cu „serioasă îngrijorare” rapoartele despre desfășurarea Coreei de Nord în Rusia, dar nu le poate confirma în mod independent.
Phenianul a negat că ar fi trimis trupe în Rusia, dar viceministrul său de externe a spus că, dacă ar avea loc o astfel de desfășurare, aceasta ar fi conformă cu normele globale.
Ministrul nord-coreean de externe Choe Son Hui s-a aflat miercuri la Moscova pentru a purta discuții „strategice” cu omologul rus Serghei Lavrov, în timp ce Wang Yi – principalul diplomat al Chinei, principalul aliat diplomatic al Phenianului – a discutat despre criza din Ucraina cu ministrul adjunct de externe al Rusiei la Beijing.
În paralel cu demersurile diplomatice internaționale, și dezertorii nord-coreeni se mobilizează și au cerut Seulului să fie trimiși pe frontul din Ucraina pentru a-i destabiliza pe foștii lor camarazi printr-un război psihologic. Foștii colegi ai celor trimiși acum de Kim Jong Un să moară pe frontul din Ucraina pentru Vladimir Putin spun că aceștia sunt doar ”carne de tun”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, coreea de nord, războiul din Ucraina, militari, sprijin, trimisi,
Dată publicare:
31-10-2024 11:47