Raportul OMS despre coronavirus: ”Lumea nu este pregătită să adopte măsurile Chinei”

Ultima actualizare: 06-03-2020 14:45
Un raport OMS arată că lumea nu este pregătită să adopte măsurile anti-coronavirus luate de China

Lumea nu este pregătită să adopte măsurile draconice de prevenire a răspândirii coronavirusului folosite de China, avertiza Organizația Mondială a Sănătății (OMS) încă de acum două săptămâni.

 

Raportul OMS emis pe 26 februarie 2020 arată că statul chinez a început deja reconstrucția, în timp ce pentru restul lumii greul abia începe.

”Majoritatea comunităților din lume nu sunt pregătite, mental și material, să adopte aceleași măsuri folosite de chinezi pentru a stopa răspândirea virusului”, se arată în raportul OMS, realizat după vizita din 16-24 februarie în această țară a unei delegații alcătuite din 13 experți străini și 12 chinezi.

Raportul arată că, de la 2.478 de noi cazuri de coronavirus înregistrate în prima zi de vizită a delegației OMS, s-a ajuns la doar 409 după numai două săptămâni, în ultima zi a vizitei, ceea ce arată eficacitatea măsurilor foarte dure de prevenire luate de China.

”Aflată în fața unui virus necunoscut, China a ripostat cu cele mai ambițioase, rapide și agresive eforturi de izolare a unor focare de boală din istorie”, se arată în raportul OMS, care elogiază ”remarcabila solidaritate” și ”devotamentul poporului chinez”.

”La nivel individual, chinezii au reacționat cu încredere și curaj față de amenințarea coronavirusului.

Au acceptat toate măsurile de prevenire, chiar dacă acestea au însemnat suspendarea adunărilor publice, autoizolarea la domiciliu și interzicerea călătoriilor”, susține OMS, conform căreia ”abordarea hotărâtă” a Chinei a salvat, practic, restul lumii.

În finalul raportului, OMS reia măsurile deja arhicunoscute care trebuie luate pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. 

”Există puține metode dovedite că pot întrerupe sau minimiza transmiterea bolii.

Fundamentale sunt supravegherea imediată a cazurilor depistate, diagnosticarea foarte rapidă și izolarea imediată, urmărirea riguroasă și carantinarea contacților, toate pe fondul unui grad excepțional de înțelegere și acceptare a situației de către populație”, se arată în documentul OMS.

Între timp, numărul de îmbolnăviri la nivel mondial a ajuns la peste 100.000, cu aproape 3.400 de decese și peste 55.000 de vindecări.

În China, la această oră se înregistrează peste 80.000 de cazuri de coronavirus, cu peste 3.100 de decese și aproape 50.000 de vindecări.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO