Raportul Mueller: Donald Trump a fost ”receptiv” la ofertele rușilor, de alegeri

18-04-2019 18:55


Donald Trump

Investigaţia procurorului special Robert Mueller a descoperit că „în unele situaţii, echipa de campanie a lui Donald Trump a fost receptivă” la ofertele ruşilor în timpul alegerilor prezidenţiale din 2016, scrie The Guardian.

 

De asemenea, procurorul a constatat că echipa lui Trump „se aştepta să beneficieze de informaţii furate şi publicate prin eforturile ruşilor”, scrie News.ro.

Aceste informaţii se află în raportul lui Mueller, făcut public de Departamentul Justiţiei.

„Investigaţia a descoperit mai multe legături între oficiali ai echipei de campanie a lui Trump şi persoane conectate la guvernul rus. Aceste legături includ şi oferte de ajutor în campanie. În unele situaţii, echipa de campanie a fost receptivă la oferte, în timp ce în altele oficialii s-au retras. În final, investigaţia nu a stabilit că a existat coordonare cu guvernul rus”, se arată în raport.

Procurorul general William Barr susţine că au existat „10 momente” în care Trump a fost suspectat de Robert Mueller de obstrucţionare a justiţiei

„Raportul aminteşte de 10 momente care îl implică pe preşedinte şi face referire la posibile teorii legale pentru conectarea acelor acţiuni la o infracţiune privind obstrucţionarea justiţiei”, a declarat Barr.

Însă el a precizat că deşi aceste episoade sunt menţionate în raport, Barr şi procurorul-adjunct Rod Rosenstein au ajuns la concluzia că Trump nu este vinovat.

„Am ajuns la concluzia că dovezile furnizate de procurorul special nu sunt suficiente pentru a stabili că preşedintele este vinovat de obstrucţionarea justiţiei”, a precizat Barr.

El a adăugat: „Deşi procurorul general adjunct şi cu mine nu am fost de acord cu privire la unele teorii legale ale procurorului special şi considerăm că unele dintre situaţiile examinate nu sunt suficiente pentru a fi vorba obstrucţionarea justiţiei, nu ne-am bazat doar pe aceste aspecte”.

Barr a precizat că a fost important şi că Trump a fost „frustrat şi înfuriat de credinţa sa că investigaţia lui Mueller îi afectează mandatul”.

Însă Casa Albă a „cooperat în totalitate” cu investigaţia, a precizat Barr.

„Procurorul special nu a găsit nicio persoană asociată cu tabăra lui Trump care ar fi participat ilegal în răspândirea de materiale dobândite ilegal, precum emailurile democraţilor”, a afirmat Barr.

„După aproape doi ani de investigaţie, procurorul special a confirmat că guvernul rus a susţinut eforturi” de a influenţa alegerile prezidenţiale din 2016, a adăugat el.

Însă Barr a adăugat: „Procurorul special nu a găsit că echipa de campanie a lui Trump sau alţi americani au fost implicaţi în aceste eforturi”.

Barr a informat că la ora locală 11:00 va transmite copii ale raportului către Congres. „Raportul va fi postat pe site-ul Departamentului după ce a fost livrat Congresului”, a precizat el.

Democraţii îi cer procurorului special Robert Mueller să depună mărturie în faţa Congresului

Jerrold Nadler, şeful comitetului judiciar din Camera Reprezentanţilor a Congresului american, i-a cerut procurorului special Robert Mueller, cel care a condus investigaţia privind posibilele legături între Rusia şi echipa de campanie a preşedintelui Donald Trump, să apară în faţa Congresului, scrie The Guardian.

„Vă cer mărturia în faţa comitetului judiciar cât mai curând posibil – însă, în orice caz, nu mai târziu de 23 mai 2019”, a scris Nadler.

„Este clar că Congresul şi poporul american trebuie să audă detalii de la procurorul special Robert Mueller pentru a înţelege mai bine concluziile sale”, a scris Nadler pe Twitter.

Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor şi Chuck Schumer, cel mai important democrat din Senatul dominat de republicani, au publicat un comunicat comun în care critică conferinţa de presă a procurorului general William Barr.

„Gestionarea partizană a procurorului general Barr a raportului Mueller, inclusiv rezumatul său publicat pe 24 martie, mărturia sa iresponsabilă în faţa Congresului şi planul său de a vorbi despre raport într-o conferinţă de presă cu câteva ore înainte ca publicul sau Congresul să îl vadă au dus la o criză de încredere în independenţa şi imparţialitatea sa”, se arată în comunicat.

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO