General american, "speriat" de Rusia. "Ar putea distruge SUA, Marea Britanie sau orice alta tara"

cover prima conferinta de presa Putin Q&A

 Comandantul trupelor americane in Europa, generalul Ben Hodges, a avertizat ca NATO nu poate desfasura forte importante in Europa de Est, la fel de rapid ca Rusia, ceea ce reprezinta un dezavantaj major.

Ben Hodges a cerut crearea unui spatiu de libera-circulatie militara la nivelul Aliantei, similar Spatiului Schengen, relateaza BBC News, citata de News.ro.

El a atras atentia ca este “ingrijorator” faptul ca Rusia a putut desfasura 20.000 de militari si o cantitate importanta de echipamente la granita unei tari membre NATO. “Rusii au ceea ce noi numim libertate de miscare pe liniile interne. Se pot misca oriunde in interiorul Rusiei cat vor de repede”, a explicat generalul.

Si Alianta trebuie sa aiba aceeasi viteza, considera oficialul. “Cu o notificare cu trei zile inainte, ar trebui sa putem fi capabili sa facem acest lucru”, a adaugat el.

“Cel mai ingrijorat sunt de libertatea de miscare. Personal, sunt surprins de fiecare data de exercitiile neplanificate pe care le desfasoara ei (rusii – n.r.). Deci intelegeti de ce ma sperie acest lucru”, a explicat generalul.

Citește și
cover parada militara Piata Rosie Moscova
Kremlinul se opune venirii fortelor NATO in Romania si in tarile baltice. "Este o incalcare clara a tratatelor"

In aceste conditii, generalul Hodges considera ca NATO ar trebui sa creeze un “spatiu Schengen militar”, care sa ii ofere Aliantei libertate de miscare.

“Consider (Rusia – n.r.) singura amenintare potentiala care ar putea distruge Statele Unite, Marea Britanie, Germania sau orice alta tara. Din cauza fortei sale nucleare. si discuta mult despre armele nucleare”, a atras atentia oficialul.

Din 2007, Rusia si-a antrenat fortele sa desfasoare orice fel de operatiune la granite, iar o criza viitoare va implica, probabil, un razboi “hibrid”, inclusiv atacuri informatice, a adaugat liderul militar.

Generalul Hodges a avertizat si ca NATO nu dispune de suficiente aeronave de lupta si de sisteme de aparare in fata rachetelor cu raza scurta de actiune in Europa de Est. El a subliniat, insa, ca forta de disuasiune a NATO este consolidata de faptul ca SUA au alocat 3,4 miliarde de dolari pentru trimiterea de echipamente in Europa.

Peste 31.000 de militari din 24 de tari au luat parte la 16 exercitii organizate de NATO in Polonia, in perioada 7 – 17 iunie. A doua zi dupa incheierea lor, ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a avertizat NATO in legatura cu actiunile provocatoare si a cerut ca exercitiile sa fie inlocuite cu un dialog extins pentru cooperarea cu Rusia.

Fostele state comuniste care au aderat intre timp la NATO, inclusiv Romania, au fost alarmate de anexarea Crimeei de catre Rusia in martie 2014. Operatiunea a dus la racirea relatiilor dintre Alianta si Moscova, aflate la cel mai tensionat nivel de la finalul Razboiului Rece, in 1991.

Strategia NATO fata de Rusia se va afla pe agenda summitului NATO de la Varsovia, de luna viitoare.

NATO isi consolideaza prezenta in apropiere de granitele Rusiei. Alianta urmeaza sa desfasoare un batalion suplimentar in Polonia si alte trei in tarile baltice, atingand un total de 4.000 de militari. Desfasurarea se va face prin rotatie, insa Polonia vrea infiintarea de baze NATO permanente in regiune.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Joachim Gauck despre relatia Germaniei cu Rusia:
Joachim Gauck despre relatia Germaniei cu Rusia: "Vom gasi solutia in NATO alaturi de partenerii nostri"

Presedintele Republicii Federale Germania, Joachim Gauck a afirmat, luni, la Palatul Cotroceni, ca diplomatia tarii sale este criticata in legatura cu modul in care vede relatiile cu Rusia.

Kremlinul se opune venirii fortelor NATO in Romania si in tarile baltice.
Kremlinul se opune venirii fortelor NATO in Romania si in tarile baltice. "Este o incalcare clara a tratatelor"

Presedintia rusa a reactionat sambata la planul NATO de a crea forte multinationale in estul Europei, inclusiv in Romania.

Efort istoric al Norvegiei pentru consolidarea armatei cu submarine si avioane de lupta:
Efort istoric al Norvegiei pentru consolidarea armatei cu submarine si avioane de lupta: "Rusia e tot mai imprevizibila"

In fata unei Rusii 'tot mai imprevizibile', Norvegia a dezvaluit planul pentru modernizarea armatei cu noi submarine si avioane de lupta, cel mai substantial efort militar pe care tara membra a NATO il va intreprinde dupa terminarea Razboiului Rece.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.