Raport: Cum a secretizat Hamas atacul împotriva Israelului. Șeful biroului politic și al-Arouri, ținuți departe de plan

atac hamas
Colaj foto Getty

Doar cinci lideri ai Hamas au știut întregul plan al atacului care a vizat Israelul la 7 octombrie.

Cu doar o zi înainte, aceștia au decis ca acțiunea împotriva statului evreu să aibă loc în acea sâmbătă, potrivit unui raport publicat de Asharq Al-Awsat și citat de The Jerusalem Post.

Raportul, care se bazează pe surse palestiniene apropiate conducerii Brigăzilor Al-Qassam, arată că decizia și momentul atacului au fost luate de Yahya Sinwar, liderul Hamas din Gaza; Muhammed Deif, liderul Brigăzilor Al-Qassam, Muhammed Sinwar (fratele lui Yahya), Rouhi Mushtaha, un lider Hamas apropiat de Sinwar, și de Ayman Nofal, un apropiat al lui Deif și fost șef al serviciilor de informații ale Brigăzilor Al-Qassam, asasinat de Israel la 17 octombrie.

În mod surprinzător, pe listă nu au fost incluși Ismail Haniyeh, șeful Biroului Politic al Hamas, Saleh al-Arouri, numărul 2 al Hamas, asasinat recent în Liban sau Marwan Issa, figură importantă a Hamas în Fâșia Gaza, care conduce în prezent eforturile de război și de luare de ostatici.

Atacul lansat de Hamas la 7 octombrie s-a soldat cu uciderea brutală a peste 1.200 de israelieni, majoritatea civili. De asemenea, aproximativ 240 de persoane au fost luate ostatice.

Citește și
razboi israel hamas, gaza
Armata israeliană a ucis o "figură centrală" a grupării Hamas în Siria. „Nu vom permite ca terorismul să fie exercitat”
Judecătoarea, către mama Robertei, tânăra moartă la 2 Mai: „Ați fost la înmormântarea acesteia?”

Potrivit raportului, "Operațiunea Al-Aqsa Flood" a început cu doar 70 de luptători, care au lansat un atac surpriză de-a lungul întregii frontiere a Fâșiei Gaza, de la nord la sud.

Aceștia au trecut granița israeliană după ce au detonat explozibili cu scopul de a sparge zidurile groase ale barierei Gaza-Israel.

Apoi, Hamas a folosit deltaplane motorizate și parașute pentru a poziționa luptători pe teritoriul israelian.

Atac plănuit înainte de 2014

Potrivit raportului, luptătorii implicați în această operațiune au fost selectați din unitățile de elită ale Hamas amplasate în diferite zone din Fâșia Gaza, fiind supuși unei instruiri extinse de-a lungul anilor - fără a ști exact pentru ce anume erau antrenați.

Potrivit raportului, planul de a invada Israelul nu este nou, ci datează de dinainte de conflictul din Gaza din 2014 și a fost revizuit și actualizat după conflictul care a avut loc în enclavă în 2021.

După ce au avut parte de o instruire confidențială, luptătorii de elită au promis să păstreze secretul cu privire la pregătirea lor specială și s-au abținut să discute subiectul, în timp ce, în același timp, ei nu știau nici măcar momentul sau amploarea exactă a planului.

Antrenamentele lor s-au concentrat în special pe infiltrarea în satele evreiești din sudul Israelului.

Mai mult, raportul arată că mulți comandanți de rang înalt ai Hamas nu erau la curent cu detaliile sau planurile de atac, deși unii dețineau informații limitate, în măsura în care acestea erau relevante pentru sarcinile lor specifice.

Toată această secretomanie a avut ca scop prevenirea scurgerilor de informații către serviciile de informații israeliene, se arată în raport.

Deși Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au descoperit anumite aspecte ale planurilor, nu a reușit să afle gravitatea acestora și le-a considerat ca fiind "un vis ireal" al Hamas, și nu ceva ce trebuia contracarat cu adevărat.

Dacă raportul este corect, unul dintre motivele pentru care serviciile de informații israeliene au desconsiderat scenariul se datorează faptului că acesta exista de mulți ani și nu fusese niciodată pus în aplicare.

Potrivit raportului, cei cinci lideri de top ai Hamas i-au informat pe șefii unităților Brigăzii Al-Qassam despre pregătirile și planul de atac cu aproximativ trei zile înainte, semnalând că ceva avea să se întâmple mai mult ca sigur. Chiar și atunci, aceștia nu au spus când va avea loc atacul.

Din acel moment, comandanții de teren au început să își pregătească mai atent forțele selectate.

În această perioadă, arată raportul, Ayman Siyam, şeful unităţilor de lansare de rachete din Gaza, care ulterior a fost eliminat de către IDF, a fost informat că trebuie să fie pregătit pentru lansarea a sute de rachete în momentul produceii atacului.

În cele din urmă, Hamas a lansat peste 3.000 de rachete în primele patru ore ale războiului.

Ziua atacului, 7 octombrie, a fost aleasă de către grupul de cinci persoane pe baza unor rapoarte venite în timp real, care arătau că în zona de graniță este liniște totală.

Abia pe 6 octombrie, cu o zi înainte de atac, arată raportul, grupul de cinci a stabilit că sâmbătă dimineața atenția soldaților israelieni va fi la cel mai scăzut nivel datorită sărbătorii Simhat Tora.

Punerea în aplicare a planului

Astfel, la miezul nopții, ei au dat ordinul ca luptătorii Hamas să se pregătească pentru a acționa, conform raportului.

Comandanții de teren ai Hamas și forțele de elită au primit instrucțiuni și s-au deplasat pe poziții la primele ore ale dimineții zilei de 7 octombrie, marcând începutul operațiunii.

Potrivit raportului, cu doar câteva ore înainte de atac, un grup mai mare de lideri Hamas au fost informați că trebuie să se ascundă și să fie pregătiți pentru un eventual răspuns intens al IDF.

Aceasta a fost prima dată când Haniyeh și Arouri au primit detalii mai specifice.

Inițial, arată raportul, potrivit planului, Hamas avea în vedere capturarea a cât mai mulți soldați israelieni la graniță și, eventual, intrarea în unele sate.

Liderii Hamas au fost surprinși de rapiditatea cu care s-a prăbușit apărarea israeliană și, în timp real, la aproximativ 90 de minute de la începerea atacului, au ordonat intrarea în luptă a unor forțe suplimentare care trebuaiu să profite de breșa din apărarea statului evreu și să intre în mai multe sate.

Mai târziu, Hamas a informat Jihadul Islamic și alte grupări teroriste despre atac și le-a dat sarcini specifice pentru a se alătura în anumite sate.

Ulterior, potrivit raportului, Hamas a încurajat, de asemenea, grupuri mai puțin antrenate de militanți să se alăture luptei.

În cele din urmă, obiectivul principal al operațiunii Hamas a fost capturarea a unui număr cât mai mare de israelieni, iar restul atacurilor au fost concepute pentru a oferi acoperire pentru acest obiectiv, se arată în raport.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
FOTO A apărut îmbrăcată așa pe stadion, iar fanii au reacționat imediat
Citește și...
Armata israeliană a arătat jurnaliştilor cel mai mare loc unde Hamas producea arme. VIDEO
Armata israeliană a arătat jurnaliştilor cel mai mare loc unde Hamas producea arme. VIDEO

Armata israeliană a dezvăluit luni, în centrul Fâşiei Gaza, un complex de tuneluri şi ateliere prezentate jurnaliştilor drept "cel mai mare loc de fabricare a armelor Hamas" descoperit "de la începutul războiului", transmite AFP.

Armata israeliană a ucis o
Armata israeliană a ucis o "figură centrală" a grupării Hamas în Siria. „Nu vom permite ca terorismul să fie exercitat”

Armata israeliană a anunţat luni că a ucis o figură importantă a Hamas în Siria, responsabilă pentru tirurile de rachete înspre Israel de pe teritoriul sirian, într-o declaraţie rară privind operaţiunile sale în Siria, informează AFP.

Israelul a anunțat că a ”finalizat destructurarea grupării Hamas din nordul Fâșiei Gaza”. 176 de soldați israelieni au murit
Israelul a anunțat că a ”finalizat destructurarea grupării Hamas din nordul Fâșiei Gaza”. 176 de soldați israelieni au murit

Purtătorul de cuvânt al Armatei Israelului (IDF), contraamiralul Daniel Hagari, a anunțat sâmbătă seara că "destructurarea infrastructurii militare a Hamas în nordul Fâșiei Gaza a fost finalizată".

Ministerul sănătăţii din Gaza acuză Israelul de o lovitură care a ucis doi jurnalişti
Ministerul sănătăţii din Gaza acuză Israelul de o lovitură care a ucis doi jurnalişti

Ministerul sănătăţii din cadrul guvernului Hamas din Fâşia Gaza a anunţat duminică moartea a doi jurnalişti, în urma unei lovituri aeriene israeliene, transmite AFP.

 

Cel puțin 22 de persoane au murit în atacurile masive ale grupării teroriste Hamas în Israel
Cel puțin 22 de persoane au murit în atacurile masive ale grupării teroriste Hamas în Israel

Serviciul de urgenţă Magen David Adom anunţă că cel puţin 22 de persoane au fost ucise de la începutul atacului masiv al grupării teroriste Hamas, anunţă Times of Israel, potrivit News.ro.

Recomandări
Florin Piersic a fost operat, medicii i-au scos proteza de la genunchi. Actorul este la terapie intensivă, în stare stabilă
Florin Piersic a fost operat, medicii i-au scos proteza de la genunchi. Actorul este la terapie intensivă, în stare stabilă

Florin Piersic a fost operat joi la Spitalul Foișor din București, unde medicii i-au îndepărtat proteza de la genunchi de la care au pornit toate problemele îndrăgitului actor.  

Doctorul de la Polizu care a lăsat un bebeluș 12 ore pe o tavă și într-un sac legat, după naștere, e deranjat de acuzații
Doctorul de la Polizu care a lăsat un bebeluș 12 ore pe o tavă și într-un sac legat, după naștere, e deranjat de acuzații

Doctorul Florian Robe, de la Spitalul Polizu, acuzat că a lăsat un bebeluș 12 ore pe o tavă de oțel, iar apoi într-un sac legat la gură, cere ridicarea sechestrului și consideră că anumite probe din dosar au fost interpretate în defavoarea sa.  

Ce spune ministrul Sănătății despre presupusa infectare a lui Florin Piersic în cursul procedurilor medicale
Ce spune ministrul Sănătății despre presupusa infectare a lui Florin Piersic în cursul procedurilor medicale

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi seara că nicidecum nu se poate vorbi despre o infectare a actorului Florin Piersic în cursul procedurilor medicale.