VIDEO. Rapit, batut, postat pe YouTube si apoi spanzurat in Fasia Gaza

Ultima actualizare: 17-08-2012 05:46
Vittorio Arrigoni

Un militant pacifist italian, rapit de o grupare salafista in Fasia Gaza, a fost executat de rapitorii sai, a anuntat gruparea Hamas. Aceasta din urma a promis ca va pedepsi aceasta crima atroce.

Vittorio Arrigoni, un italian care milita pentru pacea lumii a fost gasit la cateva ore dupa ce s-a anuntat rapirea sa. Este vorba despre prima rapire a unui strain in Fasia Gaza, de la preluarea controlului asupra acestui teritoriu palestinian de catre miscarea islamista Hamas, in iunie 2007.

Trupul barbatului a fost descoperit intr-un cartier din nord-vestul orasului Gaza, potrivit serviciilor de securitate ale Hamas, care au interzis accesul presei la locul faptei, scrie Mediafax.

Ostaticul italian, un jurnalist, scriitor si militant al miscarii pacifiste propalestiniene International Solidarity Mouvement, a fost spanzurat, iar doi dintre presupusii sai rapitori au fost arestati, potrivit unui purtator de cuvant al serviciilor de securitate.

"Guvernul condamna aceasta crima atroce, care nu reflecta valorile noastre, religia noastra, obiceiurile si traditiile noastre si anunta ca ii va urmari fara incetare pe restul membrilor acestei grupari si le va aplica legea", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului de Interne, Ihab al-Ghoussein.

Niciun ostatic strain nu a mai fost pana acum ucis in acest teritoriu palestinian, de la obtinerea autonomiei, in 1994.

Fortele de securitate au identificat rapid un "membru al gruparii, care i-a denuntat pe ceilalti membri si a aratat locul unde se afla militantul", a adaugat purtatorul de cuvant, intr-o conferinta de presa televizata, dand asigurari ca interventia lor s-a produs dupa executarea italianului.

Acestea "au gasit corpul neinsufletit al ostaticului, ucis de cateva ore, intr-un mod atroce, potrivit raportului medicului legist", a continuat al-Ghoussein.

"Primele constatari indica intentia rapitorilor de a-l ucide, dat fiind faptul ca a fost asasinat la putin timp dupa rapire", a insistat el.

Hamas a apreciat ca deznodamantul acestei rapiri nu pune in discutie mentinerea ordinii in Fasia Gaza.

"Aceasta crima nu reflecta situatia reala si climatul de securitate si ordine din Fasia Gaza si nu inseamna o intoarcere in timp, iar Guvernul va ramane vigilent pentru a asigura stabilitatea si securitatea, cu atat mai mult cu cat acest incident este primul de acest fel, dupa mai multi ani", a subliniat al-Ghoussein.

Rapit si omorat pentru arestarea liderul salafist

Militantii salafisti au anuntat joi seara ca l-au rapit pe Vittorio Arrigoni, amenintand ca il vor ucide la expirarea unui ultimatum pentru eliberarea camarazilor lor detinuti de catre Hamas, referindu-se la liderul gruparii salafiste, Tawhid wa al-Jihad, arestat in martie.

"L-am rapit pe italianul Vittorio si cerem Guvernului lui (Ismail) Haniyeh sa ii elibereze pe toti prizonierii nostri, incepand cu seicul Hisham al-Sueidani. Daca nu raspundeti (...) in 30 de ore, incepand cu ora 11.00 (11.00, ora Romaniei), 14 aprilie, noi il vom executa pe prizonier", au anuntat ei, intr-un mesaj difuzat pe YouTube.

In inregistrarea video, in care se vedea un ostatic mascat si cu fata lovita, rapitorii sustin ca fac parte dintr-o grupare necunoscuta pana in prezent. Ministerul italian al Afacerilor Externe a confirmat rapirea, anuntand ca a intreprins "demersuri oportune unei interventii vizand sa il protejeze".

Gruparile palestiniene din Fasia Gaza care se definesc drept "salafiste" sunt alcatuite din cateva sute de membri, potrivit liderilor lor.

O vreme tovarasi cu Hamas, ei s-au indepartat in mod progresiv, acuzand miscarea islamista de slabiciune in fata Israelului si in impunerea legii islamice.

Tensiunile cu Hamas au atins punctul culminant in august 2009, cand unul dintre aceste grupari, Jound Ansar Allah, a proclamat un "emirat" islamic intr-o moschee din Rafah (sud). Reprimarea intreprinsa de fortele Hamas s-a soldat cu 24 de morti.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO