Raidul militar isrealian de la Jenin, cel mai sângeros din ultimii ani, ar putea isca o a treia revoltă palestiniană

revolta palestina
Profimedia

Raidul militar israelian de la Jenin a fost cel mai sângeros din ultimii ani și face ca o revoltă palestiniană să fie mai probabilă.

Din cauza raidurilor militare israeliene din Cisiordania, în urma cărora și-au pierdut viața 200 de combatanți și civili deopotrivă doar în ultimul an, ar putea avea loc o nouă revoltă a plestinienilor.

Raidul de la Jenin, când zeci de forțe speciale israeliene au atacat o casă în care se aflau presupuși luptători, ducând la câteva ore de lupte intense, a semănat cu scenele la care avut loc ultima dată în oraș, în 2002, în timpul celei de-a doua „Intifada”, sau revoltă palestiniană.

Atunci, dar și acum, orașul Jenin era un centru al facțiunilor armate palestiniene care luptau împotriva ocupației israeliene, notează Al Jazeera.

Luptele sângeroase de la Jenin din 2002 s-au desfășurat pe parcursul unei săptămâni și cel puțin 52 de palestinieni au fost uciși, mulți dintre ei civili, precum și 23 de soldați israelieni.

Citește și
jenin
Momente terifiante în Cisiordania, în urma unui raid israelian: Doi palestinieni au fost ucişi | FOTO
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

De la sfârșitul celei de-a doua Intifade, în 2005, Israelul a adoptat treptat o politică în care ocupația palestinienilor, care continuă din 1967 și este ilegală în conformitate cu dreptul internațional, este tratată ca o problemă de securitate, mai degrabă decât una politică.

Ziduri au fost ridicate în jurul Cisiordaniei, iar armata israeliană ia măsuri drastice împotriva palestinienilor atunci când consideră că este nevoie.

Netanyahu se laudă cu propria strategie anti-palestinieni

Personajul care a supervizat o mare parte din această politică este cel care tocmai s-a întors ca prim-ministru israelian, Benjamin Netanyahu, mai notează sursa citată.

Netanyahu, care deține titulatura de cel mai longeviv prim-ministru israelian în funcție, crede că strategia sa a funcționat, arătând spre acordurile de normalizare semnate cu mai multe state arabe începând cu 2020, inclusiv Emiratele Arabe Unite și Marocul.

"În deceniul precedent, rivalii noștri politici ne-au avertizat că, dacă nu vom face concesii extraordinare palestinienilor, vom avea parte de un tsunami diplomatic care va duce foarte repede la un tsunami economic teribil. În practică, s-a întâmplat exact contrariul. Politica noastră a condus Israelul la patru acorduri de pace istorice cu țările arabe, precum și la o înflorire diplomatică și o prosperitate economică fără precedent", a declarat Netanyahu miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.

Drept urmare, Al Jazeera conisderă că Netanyahu are dreptate. Israelul a avut puține împotriviri la nivel internațional, chiar dacă s-a îndreptat tot mai mult spre extrema dreaptă și și-a sporit controlul asupra vieții palestinienilor.

De asemenea, el a crezut în abilitatea sa de a controla situația din Cisiordania și Gaza.

Însă, Netanyahu a avut de-a face cu o generație palestiniană mai în vârstă, iar acum mulți palestinieni tineri sunt din ce în ce mai frustrați și mai hotărâți să riposteze.

Aceasta este ceea ce a dus la apariția, în ultimul an, a mai multor grupuri armate în Cisiordania, care aparent nu se află sub controlul direct al facțiunilor palestiniene tradiționale, cum ar fi Fatah, Hamas și Jihadul Islamic Palestinian, și nici al Autorității Palestiniene, din ce în ce mai nepopulară.

Tinerii palestinieni vor să ducă propriul război cu Israelul

În prezent, membrii acestor noi grupuri - poate cel mai faimos dintre ele este Lions' Den, cu sediul în Nablus - sunt tineri.

Mulți dintre ei sunt afiliați la facțiunile tradiționale, dar să ducă pe cont propriu războiul împotriva israelienilor.

Tocmai din această cauză, numprul de atacuri ale palestinienilor asupra israelienilor au corescut alarmant doar în prima jumătate a anului 2022, precum și a intensificării raidurilor în Cisiordania, parte a unei operațiuni pe care Israelul o numește " Break the Wave" (Sparge valul – n.trad).

Numai că, acum, noile grupări de palestinieni arată cu degetul spre politicienii în vârstă care au dominat viața politică palestiniană timp de decenii.

Printre aceștia se numără președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, care, la 87 de ani, a avut mai multe probleme de sănătate în ultimii ani și este și nepopular, neavând un succesor natural.

Lipsa de lideri palestinieni și apariția noilor grupuri independente au făcut ca țărilor străine să le fie mai greu să intervină și să calmeze situația, în special dacă guvernul israelian își continuă politicile dure față de palestinieni.

Pentru noile grupuri armate palestiniene, obiectivul nu este de a calma situația, ci de a pune capăt ocupației.

Pe măsură ce grupurile de extremă dreapta s-au întărit în guvernul israelian, ocupația a părut și mai înrădăcinată.

Așezările israeliene ilegale din Cisiordania, unde locuiesc deja 500.000 de persoane, sunt din ce în ce mai numeroase, iar guvernul israelian este pe cale să "legalizeze" avanposturile coloniștilor care au fost considerate chiar ilegale în conformitate cu legislația israeliană.

Israelienii dețin, de asemenea, mii de palestinieni ca prizonieri, dintre care aproximativ 800 fără proces.
Evenimente sângeroase, precum raidul din Jenin, au condus la o situație extrem de gravă.

O serie de incidente ar putea declanșa o a treia revoltă: ciocniri la Moscheea Al-Aqsa din Ierusalimul de Est ocupat; un alt război israelian în Gaza; strămutarea palestinienilor în Ierusalimul de Est și în Cisiordania sau un raid israelian mortal într-o tabără de refugiați palestinieni.

Evenimente similare au făcut parte din prima și a doua Intifada și, după un an atât de mortal, a treia Intifada ar putea începe în orice moment.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Nouă palestinieni au fost uciși într-un raid israelian la Jenin. A fost declarat doliu național
Nouă palestinieni au fost uciși într-un raid israelian la Jenin. A fost declarat doliu național

Nouă palestinieni au fost uciși în timpul unui raid militar israelian în Cisiordania ocupată, spun oficialii palestinieni din domeniul sănătății.

Momente terifiante în Cisiordania, în urma unui raid israelian: Doi palestinieni au fost ucişi | FOTO
Momente terifiante în Cisiordania, în urma unui raid israelian: Doi palestinieni au fost ucişi | FOTO

Doi militanţi palestinieni au fost ucişi, sâmbătă, în timpul unei operaţiuni militare israeliene care a avut loc în apropiere de oraşul palestinian Jenin, în Cisiordania.  

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.