Raidul militar isrealian de la Jenin, cel mai sângeros din ultimii ani, ar putea isca o a treia revoltă palestiniană

revolta palestina
Profimedia

Raidul militar israelian de la Jenin a fost cel mai sângeros din ultimii ani și face ca o revoltă palestiniană să fie mai probabilă.

Din cauza raidurilor militare israeliene din Cisiordania, în urma cărora și-au pierdut viața 200 de combatanți și civili deopotrivă doar în ultimul an, ar putea avea loc o nouă revoltă a plestinienilor.

Raidul de la Jenin, când zeci de forțe speciale israeliene au atacat o casă în care se aflau presupuși luptători, ducând la câteva ore de lupte intense, a semănat cu scenele la care avut loc ultima dată în oraș, în 2002, în timpul celei de-a doua „Intifada”, sau revoltă palestiniană.

Atunci, dar și acum, orașul Jenin era un centru al facțiunilor armate palestiniene care luptau împotriva ocupației israeliene, notează Al Jazeera.

Luptele sângeroase de la Jenin din 2002 s-au desfășurat pe parcursul unei săptămâni și cel puțin 52 de palestinieni au fost uciși, mulți dintre ei civili, precum și 23 de soldați israelieni.

Citește și
jenin
Momente terifiante în Cisiordania, în urma unui raid israelian: Doi palestinieni au fost ucişi | FOTO
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

De la sfârșitul celei de-a doua Intifade, în 2005, Israelul a adoptat treptat o politică în care ocupația palestinienilor, care continuă din 1967 și este ilegală în conformitate cu dreptul internațional, este tratată ca o problemă de securitate, mai degrabă decât una politică.

Ziduri au fost ridicate în jurul Cisiordaniei, iar armata israeliană ia măsuri drastice împotriva palestinienilor atunci când consideră că este nevoie.

Netanyahu se laudă cu propria strategie anti-palestinieni

Personajul care a supervizat o mare parte din această politică este cel care tocmai s-a întors ca prim-ministru israelian, Benjamin Netanyahu, mai notează sursa citată.

Netanyahu, care deține titulatura de cel mai longeviv prim-ministru israelian în funcție, crede că strategia sa a funcționat, arătând spre acordurile de normalizare semnate cu mai multe state arabe începând cu 2020, inclusiv Emiratele Arabe Unite și Marocul.

"În deceniul precedent, rivalii noștri politici ne-au avertizat că, dacă nu vom face concesii extraordinare palestinienilor, vom avea parte de un tsunami diplomatic care va duce foarte repede la un tsunami economic teribil. În practică, s-a întâmplat exact contrariul. Politica noastră a condus Israelul la patru acorduri de pace istorice cu țările arabe, precum și la o înflorire diplomatică și o prosperitate economică fără precedent", a declarat Netanyahu miercuri, în cadrul unei conferințe de presă.

Drept urmare, Al Jazeera conisderă că Netanyahu are dreptate. Israelul a avut puține împotriviri la nivel internațional, chiar dacă s-a îndreptat tot mai mult spre extrema dreaptă și și-a sporit controlul asupra vieții palestinienilor.

De asemenea, el a crezut în abilitatea sa de a controla situația din Cisiordania și Gaza.

Însă, Netanyahu a avut de-a face cu o generație palestiniană mai în vârstă, iar acum mulți palestinieni tineri sunt din ce în ce mai frustrați și mai hotărâți să riposteze.

Aceasta este ceea ce a dus la apariția, în ultimul an, a mai multor grupuri armate în Cisiordania, care aparent nu se află sub controlul direct al facțiunilor palestiniene tradiționale, cum ar fi Fatah, Hamas și Jihadul Islamic Palestinian, și nici al Autorității Palestiniene, din ce în ce mai nepopulară.

Tinerii palestinieni vor să ducă propriul război cu Israelul

În prezent, membrii acestor noi grupuri - poate cel mai faimos dintre ele este Lions' Den, cu sediul în Nablus - sunt tineri.

Mulți dintre ei sunt afiliați la facțiunile tradiționale, dar să ducă pe cont propriu războiul împotriva israelienilor.

Tocmai din această cauză, numprul de atacuri ale palestinienilor asupra israelienilor au corescut alarmant doar în prima jumătate a anului 2022, precum și a intensificării raidurilor în Cisiordania, parte a unei operațiuni pe care Israelul o numește " Break the Wave" (Sparge valul – n.trad).

Numai că, acum, noile grupări de palestinieni arată cu degetul spre politicienii în vârstă care au dominat viața politică palestiniană timp de decenii.

Printre aceștia se numără președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, care, la 87 de ani, a avut mai multe probleme de sănătate în ultimii ani și este și nepopular, neavând un succesor natural.

Lipsa de lideri palestinieni și apariția noilor grupuri independente au făcut ca țărilor străine să le fie mai greu să intervină și să calmeze situația, în special dacă guvernul israelian își continuă politicile dure față de palestinieni.

Pentru noile grupuri armate palestiniene, obiectivul nu este de a calma situația, ci de a pune capăt ocupației.

Pe măsură ce grupurile de extremă dreapta s-au întărit în guvernul israelian, ocupația a părut și mai înrădăcinată.

Așezările israeliene ilegale din Cisiordania, unde locuiesc deja 500.000 de persoane, sunt din ce în ce mai numeroase, iar guvernul israelian este pe cale să "legalizeze" avanposturile coloniștilor care au fost considerate chiar ilegale în conformitate cu legislația israeliană.

Israelienii dețin, de asemenea, mii de palestinieni ca prizonieri, dintre care aproximativ 800 fără proces.
Evenimente sângeroase, precum raidul din Jenin, au condus la o situație extrem de gravă.

O serie de incidente ar putea declanșa o a treia revoltă: ciocniri la Moscheea Al-Aqsa din Ierusalimul de Est ocupat; un alt război israelian în Gaza; strămutarea palestinienilor în Ierusalimul de Est și în Cisiordania sau un raid israelian mortal într-o tabără de refugiați palestinieni.

Evenimente similare au făcut parte din prima și a doua Intifada și, după un an atât de mortal, a treia Intifada ar putea începe în orice moment.
 

Articol recomandat de sport.ro
E gata! Primul fotbalist care pleacă de la FCSB în această vară
E gata! Primul fotbalist care pleacă de la FCSB în această vară
Citește și...
Nouă palestinieni au fost uciși într-un raid israelian la Jenin. A fost declarat doliu național
Nouă palestinieni au fost uciși într-un raid israelian la Jenin. A fost declarat doliu național

Nouă palestinieni au fost uciși în timpul unui raid militar israelian în Cisiordania ocupată, spun oficialii palestinieni din domeniul sănătății.

Momente terifiante în Cisiordania, în urma unui raid israelian: Doi palestinieni au fost ucişi | FOTO
Momente terifiante în Cisiordania, în urma unui raid israelian: Doi palestinieni au fost ucişi | FOTO

Doi militanţi palestinieni au fost ucişi, sâmbătă, în timpul unei operaţiuni militare israeliene care a avut loc în apropiere de oraşul palestinian Jenin, în Cisiordania.  

Recomandări
Elicopterul în care se afla președintele Iranului, găsit complet ars. Moartea lui Ebrahim Raisi a fost anunțată
Elicopterul în care se afla președintele Iranului, găsit complet ars. Moartea lui Ebrahim Raisi a fost anunțată

Echipele de căutare şi salvare ale Semilunii Roşii au ajuns la locul prăbuşirii elicopterului în care se afla preşedintele Ebrahim Raisi, informează Al Jazeera.

ASF a retras licența unuia dintre cei mai mari brokeri, care are contracte cu Armata și Forțele Navale. CEO-ul a fost arestat
ASF a retras licența unuia dintre cei mai mari brokeri, care are contracte cu Armata și Forțele Navale. CEO-ul a fost arestat

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras autorizaţia de funcţionare a FAST Brokers, într-un context în care şeful companiei a fost arestat preventiv, iar ASF - acum cu o nouă conducere - s-a temut să mai păstreze compania în piaţă.

De ce a fost Ebrahim Raisi un personaj controversat chiar și în Iran. Rolul pe care l-a avut în masacrul din 1988
De ce a fost Ebrahim Raisi un personaj controversat chiar și în Iran. Rolul pe care l-a avut în masacrul din 1988

Elicopterul în care se aflau preşedintele iranian şi alţi oficiali, între care ministrul de Externe, a fost localizat pe un munte din nord-vestul Iranului, luni dimineață, potrivit Agerpres.