Radiografia situației din Belarus. Alegeri contestate și proteste reprimate cu violență extremă

Belarus
Getty

Victoria lui Aleksandr Lukaşenko la ultimul scrutin prezidenţial din Belarus a adus cu sine o situație extrem de tumultuoasă, generată de represaliile violente ale forţelor de securitate împotriva manifestanţilor ce contestă rezultatele alegerilor.

Rezultatele oficiale l-au dat drept câştigător, cu 80%, pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko. Nu este greu de înţeles de ce Lukaşenko, la putere din 1994, este numit ultimul dictator al Europei. Și-a scandalizat compatrioţii refuzând să impună restricţii pentru a combate efectele COVID-19 și i-a sfătuit doar să bea vodcă și să meargă la saună pentru a se păzi de coronavirus.

Liderul din Belarus s-a confruntat cu o novice în politică, Svetlana Tihanovskaia, care a atras mulţimi nemaivăzute până acum în mitingurile sale de campanie, invitându-i pe belaruşi să voteze în masă împotriva şefului statului cu scopul de a face falsificările electorale mai dificile.

Devenită lidera opoziției de la Minsk împotriva lui Aleksandr Lukașenko, Tihanovskaia a intrat în cursa presidențială după ce soțul ei a fost arestat.

Proteste sângeroase în mai multe orașe

 

Citește și
Svetlana Tihanovskaia
Contracandidata lui Lukashenko la prezidențiale a fugit în Lituania. "Copiii sunt cel mai important lucru"
Prima reacție de la Moscova, după ce Joe Biden le-a dat voie ucrainenilor să atace Rusia cu rachete americane cu rază lungă de acțiune

Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă joi seara în Belarus pentru a manifesta împotriva represiunii violente a mişcării de protest declanşate de realegerea controversată a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

În cursul serii de joi, autorităţile au anunţat eliberarea a peste 1.000 de manifestanţi, în timp ce pe străzile capitalei Minsk prezenţa poliţiei a fost mult mai puţin numeroasă decât în serile precedente.

Zeci de mii de oameni s-au adunat noaptea în mai multe locuri din Minsk, pe fundalul sunetelor de claxon ale maşinilor şi al scandărilor. Adunări publice similare, unde poliţia nu a intervenit, au fost raportate în cel puţin şase oraşe din Belarus.

Protestatari bătuți în direct la TV

 

O filmare cu un grup de tineri în detenție difuzată la televiziunea publică, a provocat stupoare pe rețelele sociale. În imagini s-a putut vedea cum protestanții arestați sunt întrebați amenințător dacă vor mai contesta legitimitatea președintelui. Camera trece de la unul la altul, se vede că aceștia au răni pe corp, iar tinerii răspund că nu vor mai protesta niciodată.

Cei șase tineri sunt cu fața la un perete, cu mâinile legate. Vocea crainicului spune că sunt patru cetățeni din Belarus și doi din Ucraina. Întrebat dacă „va mai face din nou revoluție?”, unul dintre protestatari răspunde: „Niciodată în viața mea”.

Amnesty International: Evidențe ale unei ample campanii de tortură asupra protestatarilor pașnici

 

Amnesty International și organizațiile locale care luptă pentru drepturile omului au strâns mărturii șocante de la protestatarii din Belarus, care descriu torturile la care au fost supuși în centrele de detenție, inclusiv faptul că au fost dezbrăcați, bătuți și amenințați cu violul. Oameni aflați în afara unui centru de detenție din Minsk spun că țipetele victimelor torturii sunt auzite din afară, iar materialele video confirmă acest lucru. Dovezile arată existența unei ample campanii de tortură și rele tratamente din partea autorităților din Belarus, care intenționează să înăbușe protestele pașnice prin orice mijloace.

„De zile întregi lumea a privit cu groază cum poliția din Belarus a tras cu gloanțe de cauciuc și gaze lacrimogene în mulțimile de protestatari pașnici. Acum devine din ce în ce mai clar că scenele sângeroase de pe străzile din Belarus sunt doar vârful aisbergului”, a declarat Marie Struthers, directorul Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală.

„Foștii deținuți ne-au spus că centrele de detenție au devenit camere de tortură, unde protestatarii sunt nevoiți să se întindă în mizerie, în timp ce poliția îi lovește cu picioarele și cu bastoanele de cauciuc. Aceștia au descris că au fost dezbrăcați și supuși bătăilor sadice în timp ce ascultau țipetele altor victime. Este vorba despre oameni a căror singură crimă a fost aceea de a ieși în stradă, la un protest pașnic. Ceea ce vedem în Belarus este o catastrofă a drepturilor omului care necesită acțiuni urgente”, a mai spus Marie Struthers.

Autoritățile au eliberat o parte dintre manifestanți

 

De duminică și până în prezent au fost arestate peste 6.700 de persoane şi de atunci au fost raportate numeroase cazuri de tratamente violente şi tortură aplicate persoanelor deţinute. De asemenea, cel puțin două persoane au fost ucise de forțele de ordine.

Autorităţile din Belarus au anunțat însă că au eliberat peste 1.000 de persoane arestate în timpul protestelor reprimate violent.

"Peste 1.000 de persoane au fost eliberate cu obligaţia de a nu participa la manifestaţii neautorizate", a declarat Natalia Kocianova pentru televiziunea de stat.

Tihanovskaia a fugit în Lituania

 

Svetlana Tihaovskaia a confirmat marţi într-o înregistrare video că a luat ‘decizia dificilă’ de a părăsi Belarus, refugiindu-se în Lituania, pe fondul represaliilor declanşate de regim împotriva mişcării de protest după alegerile prezidenţiale.

Luni seară, timp de mai multe ore, Tihanovskaia a fost de negasit. Primul care a semnalat dispariția ei a fost ministrul de externe din Lituania. Ulterior, acesta a anunțat primul că Svetlana Tihanosvskaia e în siguranță în Lituania.

Curând a început să circule un mesaj al opozantei. Internauții cred că a fost silită de KGB-ul din Minsk să-l înregistreze înainte să fie lăsată să fugă în țara vecină.

„Am luat o decizie foarte dificilă pentru mine. Am luat această decizie de una singură. Fără prieteni, fără cei de la sediu, fără Serghei (soțul). Mulți mă vor înțelege, alții mă vor judeca, iar unii mă vor urî. Să nu dea Dumnezeu să fiți puși în fața unei astfel de alegeri! Oameni buni, aveți grijă de voi! Vă rog, nu merită să vă pierdeți viața! Nimic nu e mai important în viață decât copiii", a transmis aceasta.

UE a denunțat alegerile: "Nici libere, nici echitabile"

 

Uniunea Europeană a denunţat marţi alegeri prezidenţiale ''nici libere, nici echitabile'' în Belarus şi a ameninţat cu sancţiuni împotriva celor responsabili de violenţe, potrivit unei declaraţii adoptate de cele 27 de state membre ale blocului comunitar.

''Alegerile prezidenţiale organizate duminică nu au fost nici libere, nici echitabile'', afirmă Cei 27. ''Poporul Belarusului merită mai mult'', este poziția Uniunii.

Cele 27 de state membre ale UE denunţă o ''violenţă disproporţionată şi inacceptabilă din partea autorităţilor statului''. Ele solicită încetarea represiunii şi ''eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor celor reţinuţi''.

''Vom efectua o revizuire aprofundată a relaţiilor UE cu Belarus. Ar putea fi vorba, printre altele, de luarea de măsuri împotriva celor responsabili de violenţe, arestări nejustificate şi de falsificarea rezultatelor alegerilor'', au conchis oficialii UE.

Șeful diplomației americane: "UE și SUA trebuie să coopereze"

 

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a apreciat joi că Washingtonul şi Bruxellesul trebuie să coopereze pentru a rezolva criza politică.

"Sunt convins că Uniunea Europeană (UE) şi SUA împărtăşesc aceleaşi preocupări asupra a ceea ce s-a întâmplat şi se întâmplă în Belarus", a declarat el cu prilejul unei vizite în Slovenia.

"Am mari speranţe că vom putea lucra împreună într-un anumit mod", a adăugat în cadrul unei conferinţe de presă secretarul de stat american, care a cerut deja miercuri, în Republica Cehă, respectarea "libertăţilor dorite" de belaruşi şi a solicitat autorităţilor de la Minsk să nu le facă rău manifestanţilor.

Miniştrii de externe ai UE urmează să discute despre situaţia din Belarus în cadrul unei reuniuni extraordinare de vineri, unii dintre ei solicitând reintroducerea de sancţiuni.

Reacția României

 

Și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a reacționat în legătură cu situația din Belarus. Acesta a anunțat că se declară ''foarte îngrijorat'' , subliniind că ''singura cale'' este încetarea violenţei şi lansarea dialogului politic.

"Foarte îngrijorat în legătură cu evoluţiile recente din Belarus. România solicită Belarusului să respecte pe deplin drepturile fundamentale ale omului şi crede cu tărie că singura cale este încetarea violenţei şi lansarea dialogului politic cât mai curând posibil", a scris Aurescu, luni, pe Twitter.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Cererea FRF a fost respinsă de UEFA! "Am primit precizarea că nu"
NEWS ALERT Cererea FRF a fost respinsă de UEFA! "Am primit precizarea că nu"
Citește și...
Protestele continuă în Belarus. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă
Protestele continuă în Belarus. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă

Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă joi seara în Belarus pentru a manifesta împotriva represiunii violente a mişcării de protest declanşate de realegerea controversată a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, transmite vineri AFP.

Contracandidata lui Lukashenko la prezidențiale a fugit în Lituania.
Contracandidata lui Lukashenko la prezidențiale a fugit în Lituania. "Copiii sunt cel mai important lucru"

Svetlana Tihanovskaia a confirmat marţi într-o înregistrare video că a luat 'decizia dificilă' de a părăsi Belarus, refugiindu-se în Lituania, pe fondul represaliilor declanşate de regim împotriva mişcării de protest după alegerile prezidenţiale.

Putin, Jinping și Dodon- singurii președinți care l-au felicitat pe Lukașenko pentru câștigarea unui nou mandat
Putin, Jinping și Dodon- singurii președinți care l-au felicitat pe Lukașenko pentru câștigarea unui nou mandat

Vladimir Putin, Xi Jinping și Igor Dodon sunt singurii președinți care l-au felicitat până luni seara pe omologul lor Aleksandr Lukașenko pentru câștigarea alegerilor din Belarus, țară care se confruntă acum cu violențe extreme.

Aleksandr Lukașenko a câștigat un nou mandat de președinte. Proteste violente în Belarus
Aleksandr Lukașenko a câștigat un nou mandat de președinte. Proteste violente în Belarus

Alegerile prezidențiale din Belarus s-au finalizat previzibil cu victoria lui Alexandr Lukashenko. Dar și cu proteste violente. Mii de susținători ai opoziției s-au luat la bătaie cu forțele de ordine.

Recomandări
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri

Proprietăţi în ţară şi străinătate, pensii şi salarii consistente, bijuterii, tablouri, lingouri de aur, conturi la bănci din România sau din afară se regăsesc în declaraţiile de avere depuse de candidaţii la alegerile prezidenţiale.

România se pregătește să intre pe piața microcipurilor, dominată de Asia. Cine le va produce în țară
România se pregătește să intre pe piața microcipurilor, dominată de Asia. Cine le va produce în țară

Într-o criză continuă de semiconductori, mai multe universități și companii din România vor să se afirme pe această piață dominată de Asia.

„20 de zile în Mariupol”, o cronică de război neficționalizată premiată cu Oscar, marți la PRO TV
„20 de zile în Mariupol”, o cronică de război neficționalizată premiată cu Oscar, marți la PRO TV

Filmul ucrainean 20 Days in Mariupol, care a fost filmat în interiorul orașului asediat în timpul asaltului forțelor ruse, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun documentar la ceremonia decernării premiilor Academiei americane de film de anul acesta.