Ultimul dictator al Europei vs. o casnică de 37 de ani. Alegeri istorice în Belarus. Cifrele primului exit-poll

Ultima actualizare: 09-08-2020 22:10

Alexandr Lukashenko speră să obțină cel de-al șaselea mandat de președinte, după un scrutin cum n-a mai văzut Belarusul.

UPDATE ora 22.10. Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a obţinut 79,7% de voturi la alegerile prezidenţiale de duminică, potrivit unui sondaj oficial realizat la ieşirea din birourile electorale, în timp ce candidata surpriză a opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, a obţinut 6% din sufragii, relatează AFP.

UPDATE ora 21.00. Aleksandr Lukaşenko are toate șansele să și obțină cel de-al șaselea mandat.

Actualul președinte al Belarusului a obţinut 79,7% de voturi la alegerile prezidenţiale de duminică, potrivit unui sondaj oficial realizat la ieşirea din birourile electorale, în timp ce candidata surpriză a opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, a obţinut 6% din sufragii, relatează AFP.

Dacă cea mai mare parte a birourilor de votare s-au închis la ora 20:00 (17:00 GMT), unele au fost autorizate să rămână deschise din cauza afluenţei alegătorilor. "Sper că votul se va termina de asemenea fără probleme" în aceste locuri, a declarat la televiziunea publică preşedinta Comisiei electorale, Lidia Ermoşina.

---

Ultimul dictator al Europei - așa cum este numit - are drept adversară o casnică de 37 de ani, care a mobilizat mulțimile.

Svetlana Tihanovskaia este un model - duce lupta până la sfârșit, în pofida măsurilor de intimidare luate de regim. Puterea de la Minsk a refuzat sa acrediteze posturile TV occidentale la alegeri.

În ultimele săptămâni, bielorușii au început să viseze

 

 

Zeci de mii de persoane au iesit la mitingurile opozitiei, nu doar in capitala Minsk, ci si in provincie - fapt fara precedent. Au infruntat riscurile represiunii si ale pandemiei, cu crezul alimenat de curajul unei brunete... răsărite parcă de nicăieri.

Sveta, așa cum este alintată de popor, candidează în numele soțului ei, Serghei. Un vlogger cunoscut, încarcerat în urma unei înscenări.

Svetlana: „Tot ce fac, fac pentru el, pentru libertatea lui. Îl iubesc, pe el, pe copiii mei, pe toţi bielorușii care vor să fie liberi, să poată vorbi despre orice doresc, fără teamă. O libertate pe care nimeni n-a cunoscut-o”.

I-au stat alături, în ziua votului, alte două femei puternice: soţia şi, respectiv, şefa de campanie ale unor opozanţi politici, împiedicaţi să candideze. Unul a fugit la Moscova, celălalt este după gratii.

Serviciile secrete, care în Belarus şi-au păstrat numele KGB, şi forţele de securitate au făcut risipă de brutalitate, arestând peste 1.200 de oameni la manifestările opoziției.

Manifestant: „Belarus e ţara minciunilor. Una spun la televizor şi cu totul alta e realitatea. Nu vrem să mai trăim aşa”.

Nu este greu de înţeles de ce Lukashenko, la putere din 1994, este numit ultimul dictator al Europei. Și-a scandalizat compatrioţii refuzând să impună restricţii pentru a combate efectele COVID-19. I-a sfătuit doar... să bea vodcă și să meargă la saună pentru a se păzi de coronavirus. Recent, a reuşit performanța de a răci relațiile cu Moscova, prin refuzul de a intra într-o Uniune Vamală.

Iar acum, are insomnii din cauza Svetlanei Tihanovskaia. Fostă profesoară de engleză, Sveta a renunțat la serviciu după ce primul ei născut a venit pe lume surd. Când au apărut problemele cu soțul Serghei, a preluat ştafeta din mers.

Nu s-a lăsat descurajată de telefoanele anonime, care o ameninţau că îi vor fi luaţi copiii. I-a trimis în străinătate, dar, chiar şi de la distanţă, băiatul ei de 10 ani înţelege pericolul la care se expune mama sa.

Svetlana: Mi-a trimis ieri un SMS: „Mami, eşti bine? Mi-e milă de tine şi mi-e frică pentru tine”.

Opozanţii din Belarus obişnuiesc să spună că preşedintele se bucură de sprijinul a doar 3% din populaţie. Chiar dacă, în realitate, popularitatea lui este mai mare, Alexandr Lukashenko nu poate câştiga alegerile fără fraude ample, sunt de acord observatorii internaţionali.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO