Contracandidata lui Lukashenko la prezidențiale a fugit în Lituania. "Copiii sunt cel mai important lucru"

×
Codul embed a fost copiat

Svetlana Tihanovskaia a confirmat marţi într-o înregistrare video că a luat 'decizia dificilă' de a părăsi Belarus, refugiindu-se în Lituania, pe fondul represaliilor declanşate de regim împotriva mişcării de protest după alegerile prezidenţiale.

Luni seară, timp de mai multe ore, Tihanovskaia a fost de negasit.

Primul care a semnalat dispariția ei a fost ministrul de externe din Lituania. Ulterior, acesta a anunțat primul că Svetlana Tihanosvskaia e în siguranță în Lituania.

Curând a început să circule un mesaj al opozantei. Internauții cred că a fost silită de KGB-ul din Minsk să-l înregistreze înainte să fie lăsată să fugă în țara vecină. De altfel, citește mesajul de pe o foaie.

„Poporul și-a spus cuvântul la vot. Dragi bieloruși, vă chem să fiți prudenți și să respectați legea! Nu vreau sânge și violențe. Vă rog să nu vă opuneți miliției și să nu ieșiți în stradă ca să nu vă puneți viețile în pericol.”

Citește și
Proteste în Belarus
Aleksandr Lukașenko a câștigat un nou mandat de președinte. Proteste violente în Belarus

După alte câteva ore, Svetlana Tihanovskaia a revenit cu un alt mesaj, în care și-a îndemnat compatrioții să nu-și mai riște viețile:

„Am luat o decizie foarte dificilă pentru mine. Am luat această decizie de una singură. Fără prieteni, fără cei de la sediu, fără Serghei (soțul). Mulți mă vor înțelege, alții mă vor judeca, iar unii mă vor urî. Să nu dea Dumnezeu să fiți puși în fața unei astfel de alegeri! Oameni buni, aveți grijă de voi! Vă rog, nu merită să vă pierdeți viața! Nimic nu e mai important în viață decât copiii.”

"Am crezut că această campanie (prezidenţială) m-a întărit şi mi-a dat putere să îndur totul. Dar sunt şi fără îndoială am rămas o femeie slabă, aşa cum am fost la început", a spus ea în continuare, cu un chip obosit, într-un video publicat de publicaţia online belarusă Tut.by, potrivit Agerpres.

"Copiii sunt cel mai important lucru în viaţă", a adăugat opozanta, al cărei soţ, cunoscutul blogger Serghei Tihanovski, a fost băgat la închisoare de către regimul de la Minsk pentru a-l împiedica să participe la alegerile prezidenţiale.

În timpul campaniei, după ce a luat locul soţului ei în cursa prezidenţială, Tihanovskaia şi-a trimis cei doi copii minori în străinătate, pentru a fi în siguranţă, temându-se de presiunile puterii, după ce primise mai multe ameninţări.

După scrutinul de duminică, Tihanovskaia i-a cerut regimului să 'cedeze puterea', contestând rezultatele oficiale care l-au dat învingător pe Aleksandr Lukaşenko, cu 80,08% din sufragii, ei fiindu-i acordate doar 10% din voturi de către Comisia electorală de la Minsk.

Ea a refuzat totuşi să participe la manifestaţii, reprimate cu brutalitate duminică şi luni seara de către forţele de securitate belaruse, care două nopţi la rând au utilizat gloanţe de cauciuc, grenade asurzitoare, procedând la numeroase arestări în rândul protestatarilor de la Minsk.

Proteste violente în Belarus

 

În acest timp, susținătorii ei au ieșit pentru a doua noapte la rând pe străzi, protestul fiind reprimat violent de forțele de securitate.

Marți, mai multe companii de stat au intrat în grevă, un demers fără precedent în această fostă Republică Sovietică. Atenție, urmează imagini și detalii care vă pot afecta emoțional.

Televiziunea belarusă BELSAT TV, cu sediul în Polonia, a transmis imagini cu raiduri ale scutierilor asupra miilor de manifestanți adunați din nou la Minsk.

Gloanţe de cauciuc, grenade, gaze lacrimogene. Forţele anti-revoltă au folosit tot arsenalul neletal din dotare pentru a dispersa protestatarii.

Demonstranții au ridicat baricade și au ripostat aruncând cocktailuri Molotov. Au fost însă mulţi răniţi.

Luni seară, ministerul de interne a confirmat decesul unui manifestant. Conform versiunii oficiale, "ar fi încercat să arunce un dispozitiv neidentificat asupra forţelor de ordine. și i-a explodat în mână."

Printre cei săltați de forțele de ordine, conform martorilor și colegilor lui, se afla și un jurnalist.

Mai multe staţii de metrou de la Minsk au fost închise şi, de duminică, Internetul aproape că lipseşte în capitala Belarusului.

Preşedintele Lukaşenko - aflat la putere din 1994 - i-a descris pe suţinătorii opoziției drept "o turmă de oi controlată din străinătate" şi a declarat pe un ton amenințător că "nu va permite dezmembrarea ţării".
 

Citește și...
Putin, Jinping și Dodon- singurii președinți care l-au felicitat pe Lukașenko pentru câștigarea unui nou mandat
Putin, Jinping și Dodon- singurii președinți care l-au felicitat pe Lukașenko pentru câștigarea unui nou mandat

Vladimir Putin, Xi Jinping și Igor Dodon sunt singurii președinți care l-au felicitat până luni seara pe omologul lor Aleksandr Lukașenko pentru câștigarea alegerilor din Belarus, țară care se confruntă acum cu violențe extreme.

Aleksandr Lukașenko a câștigat un nou mandat de președinte. Proteste violente în Belarus
Aleksandr Lukașenko a câștigat un nou mandat de președinte. Proteste violente în Belarus

Alegerile prezidențiale din Belarus s-au finalizat previzibil cu victoria lui Alexandr Lukashenko. Dar și cu proteste violente. Mii de susținători ai opoziției s-au luat la bătaie cu forțele de ordine.

Proteste în Belarus după ce Lukașenko a câștigat alegerile. 120 de persoane au fost reținute
Proteste în Belarus după ce Lukașenko a câștigat alegerile. 120 de persoane au fost reținute

Ciocniri violente au avut loc între poliţie şi protestatari duminică noapte în marile oraşe din Belarus după ce presa de stat a anunţat că preşedintele Aleksandr Lukaşenko, la putere de 26 de ani, va câțtiga al şaselea mandat consecutiv.

Recomandări
Unul dintre cei mai cunoscuți doctori din Timișoara, prins în flagrant când lua mită. Suma imensă primită pentru o operație
Unul dintre cei mai cunoscuți doctori din Timișoara, prins în flagrant când lua mită. Suma imensă primită pentru o operație

Este din nou scandal în lumea medicală. Unul dintre cei mai cunoscuți doctori din Timișoara, șeful secției de chirurgie de la ''Institutul de Boli Cardio-vasculare'', ar fi fost prins în flagrant în timp ce ar fi luat mită pentru o operație.

Vladimir Putin i-a oferit cetățenie rusă lui Edward Snowden. Reacția SUA
Vladimir Putin i-a oferit cetățenie rusă lui Edward Snowden. Reacția SUA

Președintele rus, Vladimir Putin, i-a acordat, luni, cetățenia rusă lui Edward Snowden, la nouă ani după ce a dezvăluit secrete ale Agenției Naționale de Securitate (NSA).

Cum ar putea răspunde Occidentul dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina. Explicațiile unui fost comandant NATO
Cum ar putea răspunde Occidentul dacă Rusia va folosi arme nucleare în Ucraina. Explicațiile unui fost comandant NATO

Care ar putea fi răspunsul Occidentului dacă Rusia va decide să folosească arme nucleare în războiul din Ucraina. Explicațiile generalului în rezervă Mircea Mândrescu, fost comandant în structurile de comandă NATO.