R. Moldova: Guvernul ”paralel” al lui Pavel Filip mută ambasada din Israel la Ierusalim
Guvernul moldovean condus de democratul Pavel Filip, care acţionează în paralel cu executivul Maiei Sandu, a aprobat marţi de urgenţă transferul Ambasadei Republicii Moldova în Israel din Tel Aviv la Ierusalim.
De asemenea, cabinetul lui Pavel Filip a aprobat semnarea acordului între guvernul Republicii Moldova şi cel al SUA privind vânzarea terenului pentru construirea sediului Ambasadei SUA la Chişinău.
"Am fost în situaţia să aprobăm de urgenţă aceste proiecte având în vedere instabilitatea şi incertitudinea politică din ţară, dar şi ultimele evoluţii politice prin care unul dintre partidele care au încercat să blocheze permanent aceste două proiecte încearcă să preia în mod ilegal puterea', a menţionat Pavel Filip, făcând referire la Partidul Socialist al lui Igor Dodon.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
El a adăugat că sunt două angajamente pe care guvernul său şi le asumase anterior. "Vrem să avem certitudinea că ele vor fi respectate, indiferent de ceea ce se va întâmpla după alegerile anticipate', a spus Pavel Filip.
Deciziile guvernului Pavel Filip, recunoscut de Partidul Democrat, survin în contextul în care marţi preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a anunţat că a semnat un decret prin care a anulat deciziile anterioare ale lui Pavel Filip de a dizolva parlamentul şi de a organiza alegeri anticipate.
Vicepreşedintele PD, Vladimir Cebotari, a declarat marţi că decretul semnat anterior de Igor Dodon nu are nicio valoare juridică, conform unor media controlate de către controversatul lider al democraţilor moldoveni, Vlad Plahotniuc.
"Decretul semnat de Pavel Filip este un decret ce a produs deja efecte juridice. Este un decret deja publicat în Monitorul Oficial. Efectele juridice sunt deja produse, iar procedura declanşată nu poate fi oprită", a explicat Vladimir Cebotari.
De la sfârşitul săptămânii trecute în Republica Moldova s-a instaurat o dualitate de putere.
Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis la 9 iunie suspendarea temporară a preşedintelui Igor Dodon, întrucât a refuzat să dizolve parlamentul rezultat în urma alegerilor din 24 februarie, în condiţiile în care legislativul nu a reuşit să formeze în termen de trei luni o coaliţie majoritară care să susţină un nou guvern, iar Pavel Filip, în calitate de premier cu mandatul expirat, a fost desemnat 'preşedinte interimar'.
Pavel Filip a anunţat duminică dizolvarea parlamentului şi semnarea decretului prin care a stabilit la 6 septembrie data alegerilor anticipate, după ce Partidul Socialist şi blocul ACUM - care au împreună 61 de mandate de deputat din totalul de 101- au creat o coaliţie şi au învestit un nou guvern, la conducerea căruia a fost numită şefa Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu. Noul guvern a fost invalidat de Curtea Constituţională, care, potrivit unor observatori şi presei de la Chişinău, este aservită controversatului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.
Sursa: Agerpres
Etichete: Republica Moldova, Vlad Plahotniuc, ambasada israel,
Dată publicare:
11-06-2019 21:25