Criză în Republica Moldova. ”Opinia personală” a lui Meleșcanu, împotriva SUA și UE

Ultima actualizare: 10-06-2019 20:41

Criză politică se adâncește la Chișinău, unde două guverne au ținut ședințe separate.

Luni s-a reunit noul Guvern, condus de Maia Sandu, recunoscut de Uniunea Europeană, de Statele Unite, dar și de Federația Rusă, însă a fost declarat nelegitim de Curtea Constituțională, aservită oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Întrebat dacă România recunoaşte cabinetul Maia Sandu, Teodor Meleșcanu a răspuns că „NU există instituţia recunoaşterii Guvernului". Mai mult, s-a pronunţat pentru alegeri anticipate în septembrie, aşa cum doreşte Partidul Democrat al lui Plahotniuc. Meleșcanu a ţinut să precizeze că este doar un punct de vedere personal.

Sediul Guvernului de la Chişinău era înconjurat luni de trupe de elită ale poliţiei, semn ca instituțiile de forță sunt încă de partea așa-numitului „Guvern Filip", care şi-a ţinut luni propria şedinţa. În apropierea Guvernului sunt şi corturile cu „oameni de bine", aduşi de oligarhul Vladimir Plahotniuc, care spun că vor să apere instituțiile statului de aşa-numiţii „trădători" din Partidul Socialist și din Blocul politic ACUM.

Reporter: „Vedem că o şedinţă a avut loc la Parlament, alta şedinţă a avut loc la Guvern, cum comentaţi?”
Maia Sandu: „Nu ştiu de o altă şedinţă.”

Cu sediul Guvernului „ocupat", Executivul format de coaliţia dintre socialiștii pro-ruși și partidele pro-europene, condus de Maia Sandu, a avut prima şedinţă la Parlament și cu efectiv restrâns.

Maia Sandu: „Deoarece astăzi nu suntem asistaţi de cancelaria de stat, participă la şedinţa Guvernului, din totalul de 12 membri ai Gvernului, la şedinţa de astăzi sunt prezenţi 7 miniştri.”

Noul premier, Maia Sandu, a anunţat că va trimite o scrisoare către Comisia Europeană, Comisia de la Veneția și Consiliul Europei, în care va prezenta opinia noii guvernări privind „așa-numitele decizii ale Curții Constituționale.”

Este vorba de seria de decizii stupefiante ale Curţii - controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc - prin care: a fost dizolvat Parlamentul, a fost declarată neconstituţională numirea noului Guvern şi a fost destituit preşedintele Igor Dodon, fiind înlocuit cu fostul premier Pavel Filip.

Pe de altă parte, în ședința Guvernului condus de Maia Sandu a fost demis șeful Poliției, Alexandru Pânzari, care refuză să se subordoneze noului Ministru de Interne numit în Parlament, Andrei Năstase.

Întrebat de jurnalişti dacă România recunoaşte guvernul Maia Sandu, aşa cum au făcut-o deja Uniunea Europeană, dar şi Rusia, ministrul de externe de la Bucureşti a evitat răspunsul:

Teodor Meleșcanu: „Nu există instituţia recunoaşterii guvernului. Ca vechi politician, eu cred că atunci când lucrurile se încurcă, soluţia e să ne întoarcem la electorat. Alegerile anticipate din 6 septembrie nu ar fi o mare problemă”.

Şeful diplomaţiei române a ţinut să precizeze că a exprimat opinia sa personală. 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO