Poziția oficială a României la criza din R.Moldova. Măsura luată de Igor Dodon


Ultimul update: Marti 11 Iunie 2019 20:56
Data publicarii: Marti 11 Iunie 2019 13:38
Categorie: Stiri actuale

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, în sfârșit, poziția României privind criza politică din Republica Moldova şi susține că voinţa exprimată de cetăţeni la alegerile din luna februarie, trebuie respectată.

Asta deşi luni Teodor Melescanu spunea, în nume propriu, că singura soluție ar fi alegeri anticipate, în 6 septembrie. Adică exact varianta susținută de partidul democrat, al oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Curtea Constituţională, controlată de oamenii lui Plahotniuc, l-a suspendat pe preşedintele Igor Dodon, a dizolvat Parlamentul, ales în februarie, şi a declarat în afara legii noul Guvern condus de Maia Sandu.

Marți au depus jurământul şi ultimii trei miniștri din Guvernul condus de Maia Sandu.

Apoi, premierul a luat parte la şedinţa Consiliului de Securitate convocată de preşedintele Igor Dodon, pentru a discuta, în regim de urgenţă, situaţia complicată în care se afla țara, după ce Curtea Constituţională controlată de oamenii oligarhului Vlad Plahotniuc a numit alt preşedinte, Pavel Filip, şi a declarat ilegitim guvernul rezultat în urma alegerilor din februarie.

Igor Dodon: „Decretul semnat de domnul Filip privind dizolvarea Parlamentului și anunțarea alegerilor anticipate în data de 6 septembrie nu corespunde normei constituționle. De aceea, am semnat astăzi decretul de anulare a acestei decizii.”

În Consiliul de Securitate s-a discutat şi despre „devalizarea sistemului bancar şi investigarea fraudelor bancare", după scandalul răsunător a celor peste un miliard de lei moldovenești furați de la bugetul de stat printr-o schemă elaborată la care au participat trei bănci.

Dodon susţine şi că partidul democrat al lui Plahotniuc „scote bani din ţară".

Igor Dodon: „Parvin informații că cei care au pierdut guvernarea și urmează în timp scurt să devină istorie sau o parte din ei opoziție parlamentară, în regim de urgență, scot mijloace bănești din Republica Moldova.”

Pe de altă parte, o televiziune controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc a difuzat încă o înregistrare - deja a treia din serie - prezentată ca o nouă „dovadă clară" că Igor Dodon a propus federalizarea Republicii Moldova și trebuie acuzat de „trădare de patrie".

De data aceasta, Plahotniuc lipseşte din cadru, dar discuţia se duce cu omul sau de încredere Serghei Iaralov. Iar Dodon pare că îi dictează un punct dintr-un eventual acord secret prin care i se oferă Tiraspolului un statut special în cadrul Republicii Moldova.

„Să facem eforturi comune pentru reintegrarea țării, conferind zonei transnistreene un statut special în cadrul Republicii Moldova.”

Dodon dezminte totul: susţine că propunerea de federalizare venea de fapt de la partidul democrat, iar el - ştiind că este filmat - a interpretat un rol pentru a dejuca planurile democraţilor de a rămâne la putere.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Igor Dodon a anulat decretele lui Pavel Filip: ”Au fost semnate contrar Constituţiei”
Criza din R. Moldova. Cinci mari state europene îşi declară susţinerea faţă de Parlament
Mesajul lui Vladimir Putin după formarea noului guvern în Republica Moldova
VIDEO PROTVPLUS.RO