Putin trece la retorica armelor nucleare, în timp ce Zelenski merge în Belarus pentru a negocia cu invadatorii ruși
În contextul războiului din țara vecină, Vladimir Putin a făcut o mișcare periculoasă. Președintele rus a ordonat ridicarea gradului de alertă pentru forțele de descurajare nucleară, acuzând declarațiile agresive din partea țărilor NATO.
Vezi aici ultimele informații despre Războiul din Ucraina | LIVE UPDATE
Decizia face mai ușoară eventuala lansare a armelor nucleare. Dar analiștii apreciază că este mai degrabă un mesaj trimis de Putin către NATO decât o semnalare a intenției de folosire a armelor nucleare.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Washingtonul a catalogat decizia drept inacceptabilă, iar șeful NATO, drept periculoasă și iresponsabilă.
O delegație ucraineană și una rusă urmează să se întâlnească luni pentru discuții, undeva la granița dintre Belarus și Ucraina.
Putin: ”După cum vedeți, nu numai că țările occidentale iau măsuri neprietenoase împotriva țării noastre în dimensiunea economică - mă refer la sancțiunile ilegale pe care toată lumea le cunoaște foarte bine, dar și înalții oficiali ai principalelor țări NATO își permit să facă declarații agresive în ceea ce privește țara noastră. Ordon ministrului Apărării și șefului Statului Major să pună forțele de descurajare ale armatei ruse în alertă specială de luptă”.
”Au încercat, dar oamenii din Nikolaev i-au învins în luptă”
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: ”Aceasta este o retorică periculoasă. Este un comportament iresponsabil. Nu numai că ameninţă Ucraina, dar ameninţă şi ţările aliate ale NATO şi ne cere să ne retragem din partea estică a Alianţei".
Între timp, pentru ucraineni e o nouă zi în care trebuie să reziste invaziei ruse. Deocamdată, oraşul Nikolaev e încă protejat.
”- Cum te simţi?
- Bine!
- (Ruşii) au încercat să cucerească oraşul?
- Da, au încercat, dar oamenii din Nikolaev i-au învins în luptă. Dar vedeţi cum arată oraşul”.
Corespondent CNN: ”Deşi miniștri ruși au spus că nu vor lovi infrastructura civilă de aici, acest soldat continuă să îmi spună: "uite ce-i aici! Au spus că nu vor ataca infrastructura civilă, dar uite câte pagube există aici".
Soldaţii ruşi au încercat să cucerească şi oraşul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina. S-au dat lupte de stradă, până în centrul oraşului.
”Acestea sunt trupe ruse. Marcate cu litera Z. Înaintează pe Strada Sapernaya. S-au oprit între blocuri. Doamne!".
Zelenski merge în Belarus pentru negocieri cu rușii, organizate de Lukașenko
Soldaţii ruşi au întâmpinat o rezistenţă acerbă. Pe reţelele de socializare au apărut imagini cu vehicule militare incendiate. De altfel, guvernatorul a anunțat ulterior că Harkovul "a fost curățat de inamici" .
Spitalul pentru copii din Harkov a fost mutat într-un adăpost de apărare anti-aeriană.
”- E o saltea acolo, du-te la culcare!
- Nu!”.
”Noi aici trăim acum. Asta este casa noastră”.
La capitolul pagube, în urma confruntărilor dintre ucraineni şi ruşi se adaugă şi o aeronavă Antonov 225, cunoscută drept cel mai mare avion din lume. Aparatul de zbor a fost distrus într-un bombardament care a lovit un aerodrom de lângă Kiev.
O zi intensă se anunţă şi pe plan diplomatic.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: ”Alexandru Lukașenko mi s-a adresat pentru ca delegațiile ruse și ucrainene să se întâlnească lângă râul Pripiat, dar ţin să subliniez că nu există vreo condiţie prealabilă. Eu spun lucrurilor mereu pe nume: nu cred prea mult într-un rezultat, dar trebuie să încercăm, pentru ca nici măcar un singur cetăţean al Ucrainei să nu aibă vreo îndoială că eu, în calitate de preşedinte, nu am încercat să opresc războiul, chiar şi atunci când era o şansă mică”.
Rusia recunoaște pentru prima dată că a suferit pierderi în războiul din Ucraina
Potrivit lui Zelenski, preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, "şi-a asumat responsabilitatea de a garanta că toate avioanele, elicopterele şi rachetele staţionate pe teritoriu belarus vor rămâne la sol până când delegaţia ucraineană se va întoarce la Kiev”.
Cu toate astea, din gara Lvov continuă să plece spre Polonia trenuri pline cu ucrainenii care fug de conflictul ce face ravagii în țara lor.
Duminică, Rusia a recunoscut pentru prima dată că a suferit pierderi în războiul din Ucraina, dar în comunicatul emis susține că pierderile Ucrainei sunt mult mai mari.
În schimb, armata ucraineană a revendicat două atacuri reușite împotriva forțelor rusești cu drone de fabricație turcească.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, negocieri, vladimir putin, invazie, belarus, arme nucleare, alerta, Volodomir Zelenski,
Dată publicare:
28-02-2022 08:07