A cincea zi de război în Ucraina. Oameni nevinovați au murit loviți de proiectile. Putin, răbufnire la adresa Occidentului
Este a cincea zi de război în Ucraina vecină și prima în care au loc negocieri pe muchie de cuțit între delegațiile celor două tabere.
Dacă speranțele de pace sunt încă firave, moartea rămâne singura certitudine. În ultimele ore orașul Harkov a fost bombardat fără milă de artileria rusă. Proiectile care au căzut de-a valma au sfârtecat oameni nevinovați. Oficialii de la Kiev vorbesc despre zeci de morți și sute de răniți.
Luni seara, un uriaș convoi militar rusesc se îndrepta către Kiev. Este de înțeles, așadar, de ce exodul civililor ia proporții copleșitoare. Peste o jumătate de milion de ucraineni și-au părăsit casele, apucând-o încotro au văzut cu ochii.
După o dimineață suspect de calmă, în jurul prânzului, în Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, s-a dezlănțuit iadul.
Harkovul a fost ținta unor valuri succesive de bombardamente. Obuzele și rachetele au lovit străzile și blocurile din oraș.
Proiectilele au lăsat în urmă trupuri sfârtecate pe asfalt. Au fost oameni uciși cu bidoane în mână, după ce ieșiseră probabil să ia apă, ori care veneau de la cumpărături.
"Harkov tocmai ce a fost lovit masiv de rachete. Zeci de morți și sute de răniți", a anuntat consilierul ministrului ucrainean de Interne.
Peste noapte au răsunat explozii în apropierea marilor oraşe ucrainene: la Melitopol, în sud, la Herson, pe malul Niprului și la Cherkasy, situat la 200 km sud de Kiev, tot pe malul Niprului.
La Chernihiv, în nord, o rachetă rusească a lovit un bloc de locuinţe. Focul a cuprins primele două etaje.
Potrivit comandantului Forţelor Armate ucrainene, trupele sale au reuşit să respingă mai multe atacuri ale rușilor în împrejurimile capitalei. La Bucha, o suburbie a Kievului, o coloană mecanizată rusă a suferit pierderi grele.
La fel ca armele anti-tanc portabile, dronele livrate de Turcia sunt o armă redutabilă pentru armata ucraineană. După distrugerea unui convoi militar, tot o dronă a făcut praf un sistem anti-aerian de rachete BUK.
Sateliții au suprins apropierea unui masiv convoi de vehicule militare, apropiindu-se tot mai mult de Kiev. Coloanele de transportoare blindate, tancuri, tunuri autopropulsate, dar şi vehicule logistice se întindeau pe mai bine de cinci kilometri.
În aceste condiții, pentru că apărarea este acum mai presus decat orice altceva, presedintele Zelensky a anunțat că deținuții cu experiență în luptă vor fi eliberați pentru a merge pe front.
Nu doar cei care pot mânui o armă sunt gata să-și probeze patriotismul în aceste zile. Tineri, femei ori bătrâni sunt gata să înfrunte cu trupurile lor tancurile rusești.
Zeci de locuitori din orașul Berdyansk, capturat duminică de ruși, au intonat sfidator imnul în fața trupelor ruse de ocupație, instalate în clădirea Consiliului Local.
Și în imaginile filmate în Krivi Rih, orașul natal al președintelui Zelinsky, vedem localnici cântând în timp ce umplu saci cu nisip pentru a bloca drumurile.
Soldații și voluntari ucraineni au facut baricade din sârmă ghimpată și cauciucuri.
Pe de altă parte se înmulțesc scenele de vandalism ori jafurile. În Melitopol, mai mulți oameni încearcă să fure dintr-un magazin. Un altul scoate pistolul la ei și îi scoate din clădire.
Vizibil nervos și obosit după avalanșa de vești rele de pe front, Vladimir Putin a avut luni o nouă răbufnire la adresa Occidentului.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: "Premierul Mikhail Mishustin și cu mine am discutat acest subiect, ținând cont firește de sancțiunile așa-zisei comunități occidentale pe care eu o numesc "imperiul minciunilor", sancțiuni pe care încearcă acum să le implementeze împotriva țării noastre.”
Potrivit serviciilor de informatii occidentale, Kremlinul descoperă șocat că așa-zisa operațiune specială din Ucraina este o misiune mult mai dificilă decât anticipa.
Privirile împietrite - cu care principalii responsabili ai armatei ruse au primit duminică ordinul de a plasa în alertă forțele strategice de apărare - au spus mai mult decât orice declarații. Însă, indiferent ce gândește despre deciziile președintelui, ministrul Apărării Serghei Shoigu l-a informat luni pe Putin că a pus în aplicare ordinul care implică forţele de rachete strategice, Flota Nordică şi Flota din Pacific şi forţele aviatice cu rază lungă de acţiune.