Putin nu mai poate conta pe prietenii lui din Italia. Meloni produce o schimbare neașteptată

Giorgia Meloni
Profimedia

Silvio Berlusconi, iubitor și prieten al Rusiei, a murit, iar noul lider al Italiei, Giorgia Meloni, este acum aliatul lui Joe Biden, scrie Politico.

Când premierul italian Giorgia Meloni va intra joi în Biroul Oval, transformarea ei va fi completă. 

A dispărut caricatura macabră a unui monstru extremist, simpatizant al Moscovei, al cărui partid era descendent din fasciști, iar în locul ei stă o conservatoare pragmatică dispusă să facă afaceri cu un mainstream internațional recunoscător. 

Pentru președintele american Joe Biden și susținătorii Ucrainei din Occident, asigurarea angajamentului pe termen lung al lui Meloni față de efortul de război este vitală: Italia își va asuma conducerea G7 anul viitor, în ceea ce probabil va fi un moment critic al conflictului. 

Inițial, semnele nu erau bune. Înainte de a fi aleasă în septembrie anul trecut, Meloni i-a alarmat pe oficialii din capitalele occidentale cu brandul ei de populism de extremă dreapta. Ea a bătut toba pentru cauze naționaliste, jurând că va frâna imigrația, va face față conducerii Uniunii Europene la Bruxelles și chiar s-a opus sancționării Rusiei în privința Ucrainei. 

Citește și
„Va fi o perioadă îngrozitoare în Ucraina și pentru Occident”. Avertismentul unui general despre războiul din Ucraina

Cu toate acestea, la 10 luni de când Meloni a câștigat puterea, imaginea s-a schimbat dramatic. Ea va primi tratament VIP la Casa Albă joi, cu un bun venit din partea lui Biden care va fi la fel de sincer ca pentru orice alt aliat G7. În timp ce democratul și populistul de extremă dreapta nu împărtășesc aproape nimic în perspectivele lor politice, strângerea lor de mână este probabil să fie una de ușurare reciprocă. 

Ministrul de externe al lui Meloni, Antonio Tajani, liderul partidului de centru-dreapta Forza Italia, a declarat pentru POLITICO că războiul din Ucraina a întărit relația Italiei cu SUA. „Cele trei stele polare” ale guvernului Meloni sunt acum UE, ONU și NATO, a spus el.

„Italia face parte din alianța occidentală și vrea să fie un protagonist în alianță și în special în alianța sa cu SUA”, a spus Tajani. „De la criza din Ucraina, relația noastră în probleme de securitate și politică comună cu SUA a devenit mai puternică.”

Prietenii lui Putin

Este departe de genul de retorică care, până de curând, era exprimată de la Roma. 

În calitate de lider al partidului Frații Italiei, ea a susținut politica lui Putin în timp ce era în opoziție, felicitându-l după realegerea sa spunând că „voința poporului pare fără echivoc”. 

După invazia Crimeei de către Moscova din 2014, ea s-a opus în mod repetat sancțiunilor împotriva Rusiei, invocând necesitatea de a proteja exporturile italiene. În timpul pandemiei, Meloni a susținut vaccinurile Sputnik din Rusia. Într-un interviu TV din 2022, înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, ea a subliniat cât de esențial era să rămână în relații bune cu Putin și l-a acuzat pe Biden că „folosește politica externă pentru a acoperi problemele pe care le are acasă”. 

Dacă Meloni părea o problemă pentru liderii occidentali, partenerii ei de coaliție aveau o perspectivă și mai proastă. Matteo Salvini, liderul Ligii de dreapta, care a purtat cândva un tricou imprimat cu chipul lui Putin la Parlamentul UE, a încercat să organizeze o misiune de pace la Moscova cu zboruri plătite de ambasada Rusiei. 

Iar partenerul de coaliție al lui Meloni, Silvio Berlusconi, care a condus partidul de centru-dreapta Forza Italia până la moartea sa în iunie, a dat vina pe Ucraina pentru război și a avut o prietenie personală cu Vladimir Putin, continuând să facă schimb de cadouri cu liderul rus chiar și după invazie. 

Când a preluat puterea, au existat temeri profunde, chiar dacă private, în Casa Albă, potrivit mai multor oficiali ai administrației Biden cărora li sa acordat anonimatul pentru a vorbi sincer, că Meloni ar putea spulbera sprijinul G7 pentru Ucraina. 

Dar Meloni i-a surprins pe oficialii americani la summitul G7 de la Hiroshima din mai cu cât de nerăbdătoare părea să construiască o relație puternică cu Biden, potrivit a doi oficiali guvernamentali care au asistat la interacțiunile lor. 

La summitul NATO de la începutul acestei luni de la Vilnius, Meloni s-a ridicat la doar câțiva metri de Biden și de președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyi, când națiunile G7 au anunțat garanții suplimentare de securitate pentru Kiev, care au fost menite ca o compensație după ce NATO a refuzat să ofere calitatea de membru al Ucrainei.

Întrucât Italia urmează să preia președinția G7 în ianuarie, sprijinul lui Meloni pentru cauză a provocat reacții pozitive de pe ambele maluri ale Atlanticului.

„Președintele și prim-ministrul au construit o relație bună și productivă, deoarece au colaborat îndeaproape pe o varietate de probleme, cum ar fi sprijinul nostru pentru Ucraina și abordarea noastră față de China, iar președintele Biden așteaptă cu nerăbdare să continue această conversație”, a spus Adrienne Watson, purtătorul de cuvânt al consiliului de securitate națională al lui Biden.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
Citește și...
Avertismentul OMS: O ofensivă israeliană în Rafah ar duce la o baie de sânge
Avertismentul OMS: O ofensivă israeliană în Rafah ar duce la o baie de sânge

O ofensiva terestră a armatei israeliene asupra oraşului Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, "ar putea duce la o baie de sânge", a avertizat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează AFP.

Nepalul a limitat numărul de permise pentru escaladarea Everestului. Cât costă obținerea unei ascensiuni
Nepalul a limitat numărul de permise pentru escaladarea Everestului. Cât costă obținerea unei ascensiuni

Curtea Supremă din Nepal a ordonat guvernului să limiteze numărul de permise eliberate pentru escaladarea Everestului şi a altor vârfuri din Himalaya, a declarat pentru AFP un avocat care a depus o cerere în acest sens, relatează AFP.

Rusia amenință Danemarca cu „răzbunare” dacă restricționa libertatea de navigație a navelor rusești
Rusia amenință Danemarca cu „răzbunare” dacă restricționa libertatea de navigație a navelor rusești

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova a spus că orice mișcare a Danemarcei de a restricționa libertatea de navigație a navelor rusești în strâmtorile baltice va fi văzută ca un act ostil și va genera represalii.

Recomandări
Românii abia dacă apucă 10 ani de pensie. Ce speranță de viață avem față de Europa: ”Trăim vremuri grele”
Românii abia dacă apucă 10 ani de pensie. Ce speranță de viață avem față de Europa: ”Trăim vremuri grele”

Speranța de viață a crescut cu un an în ultima vreme în țara noastră, dar tot ne aflăm la coada clasamentului european.  

Purtătorul de cuvânt al PNL: După 9 iunie se decide dacă va fi modificată data alegerilor prezidențiale
Purtătorul de cuvânt al PNL: După 9 iunie se decide dacă va fi modificată data alegerilor prezidențiale

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a afirmat vineri seara că după alegerile din 9 iunie se va discuta la nivelul coaliţiei de guvernare dacă va fi modificată data alegerilor prezidenţiale.

Rezultate finale în cazul fetiței de 4 ani și a bunicii moarte după ce au mâncat pește. O bacterie comună le-a adus sfârșitul
Rezultate finale în cazul fetiței de 4 ani și a bunicii moarte după ce au mâncat pește. O bacterie comună le-a adus sfârșitul

Fetița de 4 ani și bunica ei moarte în Călărași după ce au mâncat pește și mici și-au găsit sfârșitul din cauza unor bacterii comune, care se găsesc peste tot în jurul nostru, potrivit rezultatelor finale de laborator ale DSVSA Călărași.