Bombardamente in Siria. SUA acuza Rusia ca a atacat tinte ale opozitiei, nu obiective ISIS. Replica dura a Kremlinului
In timp ce occidentalii inca rumegau sprijinul declarat al Moscovei pentru regimul Al-Assad, Putin a ordonat miercuri bombardarea unor pozitii jihadiste, din Siria.
Principalele evenimente:
-► SUA acuza Rusia ca a bombardat tinte ale opozitiei siriene, nu obiective ISIS
-► Oficial rus: Aviatia a atacat opt obiective ale Statului Islamic
-► Putin: “Nu asteptam sa ajunga terorismul la noi”
-► Surse: Rusia a efectuat bombardamente in trei provincii
-► Ministerul rus al apararii confirma bombardamentele in Siria
-► Siria confirma ca a solicitat ajutor militar Rusiei
-► Senatul Rus a autorizat interventia in Siria
-► Reactia SUA: "Putin va avea o problema foarte grava"
-► CNN: Rusia ar putea ataca "in orice moment"
-► Bombardamentele ar fi inceput inca de miercuri dimineata
-► FoxNews: rusii au cerut ca avioanele americane sa plece din Siria
-► Kremlin: Interventia ruseasca, singura legitima
-► Biserica Ortodoxa Rusa: “Lupta impotriva terorismului e o lupta sfanta”
-► Oficial american: rusii au efectuat primul raid in Siria
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Putin dupa pranz, internetul a fost inundat cu imagini dramatice, prezentate drept urmari ale primelor bombardamente efectuate de aviatia rusa. Potrivit unui jurnalist britanic, tintele lovite erau situate langa Homs. Oficialii rusi au explicat apoi ca s-a inceput "un schimb de informatii cu Occidentul" pentru a evita ciocnirile involuntare intre fortele rusesti si cele ale coalitiei anti-ISIS.
SUA acuza Rusia ca a bombardat tinte ale opozitiei siriene, nu obiective ISIS
Statele Unite nu se vor opune raidurilor aeriene rusesti in Siria daca acestea chiar vizeaza gruparea Statul Islamic (SI) si ramurile al-Qaida, a declarat secretarul american de stat John Kerry, dupa ce un alt responsabil de la Washington a acuzat Rusia ca primele sale lovituri aeriene au avut ca tinta opozitia moderata siriana, nu jihadistii, afirmatii contrazise la Moscova si Damasc, in timp ce Casa Alba a admis ca deocamdata este prea devreme sa se pronunte asupra obiectivelor lovite de aviatia rusa in Siria, transmite AFP.
"Am spus clar ca vom avea ingrijorari serioase daca Rusia va lovi zonele unde nu se desfasoara operatiuni ale SI si ale gruparilor afiliate al-Qaida", a indicat seful diplomatiei americane la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, prezidata de omologul sau rus Serghei Lavrov, reuniune desfasurata la cateva ore dupa ce presedintele Vladimir Putin a anuntat ca fortele aeriene rusesti au inceput raidurile asupra pozitiilor gruparii jihadiste SI in Siria.
"Daca ultimele actiuni ale Rusiei si cele aflate in desfasurare reflecta un angajament autentic in directia infrangerii organizatiei SI, atunci suntem dispusi sa primim favorabil aceste eforturi", a insistat Kerry.
Totusi, el a apreciat ca jihadistii din SI nu vor putea fi invinsi in Siria atat timp cat presedintele Bashar al-Assad ramane la putere. 'Nu trebuie sa amestecam lucrurile si nu vom amesteca lupta impotriva SI cu sprijinul pentru al-Assad', a explicat secretarul american de stat.
Daca Rusia va ataca alte pozitii decat cele ale teroristilor, atunci 'raiduri de acest fel ar ridica semne de intrebare asupra intentiilor reale ale Rusiei: lupta impotriva SI ori sustinerea regimului al-Assad', a completat Kerry, sustinand totodata ca operatiunile aviatiei militare ruse nu le vor influenta pe cele ale coalitiei antijihadiste conduse de SUA.
Inaintea declaratiei sale, un responsabil de la Pentagon a declarat, sub protectia anonimatului, ca avioanele rusesti au atacat fortele opozitiei moderate, nu cele ale SI, iar un lider al acestei opozitii a acuzat Rusia ca raidurile au provocat zeci de victime in randul civililor.
Oficial rus: Aviatia a atacat opt obiective ale Statului Islamic
In replica, un purtator de cuvant al Ministerului rus al Apararii, citat de agentia EFE, a declarat ca aviatia rusa a atacat opt obiective apartinand SI in zonele muntoase din Siria, fara sa fi produs victime colaterale in randul populatiei si nici pagube in infrastructurile civile.
Si televiziunea de stat siriana a anuntat la randul ei ca aviatia ruseasca a atacat numai 'pozitii teroriste' ale SI si ale Frontului al-Nusra (ramura siriana a organizatiei al-Qaida) din provinciile Hama, Homs si Latakia. Dupa aparitia acestor informatii contradictorii a intervenit si Casa Alba, purtatorul de cuvant al acesteia, Josh Earnest, declarand ca este prea devreme pentru a se putea determina tintele ce au fost vizate de aviatia rusa, precum si tintele care au fost efectiv lovite.
Oficial rus: Nu sunt excluse atacuri ale aviatiei ruse in afara teritoriului Siriei
Presedintele Comisiei pentru afaceri externe din cadrul Consiliului Federatiei (camera superioara a parlamentului rus), Konstantin Kosaciov, nu exclude posibilitatea ca loviturile aeriene impotriva gruparii Statul Islamic sa depaseasca granitele Siriei si sa vizeze si tarile vecine, informeaza miercuri agentia de presa rusa Interfax.
"Nu exclud niciun scenariu, din simplul motiv ca nu poti rezolva problema cu Statul Islamic intr-un singur segment, intelegand ca cei pe care sirienii ii alunga cu ajutorul nostru pot trece o anumita frontiera, se pot restabili, reinarma. Imi cer scuze pentru o astfel de comparatie, dar atunci cand starpesti insectele nu este suficient sa le trimiti spre bucataria vecinilor: acest lucru ar face lipsite de sens eforturile noastre de lupta impotriva terorismului", a spus Kosaciov in direct la postul de televiziune 'Rossia-24'.
El a subliniat ca nu intamplator in cererea adresata Consiliului Federatiei de catre presedintele rus Vladimir Putin cu privire la posibilitatea folosirii fortelor militare impotriva SI, precum si in decizia camerei superioare a parlamentului rus pe marginea acestui demers nu a fost nominalizata tara.
"Se spune ca Fortele Armate ale Federatiei Ruse vor fi utilizate in afara teritoriului rus, dat fiind ca situatia operativa ar putea necesita diverse variante de actiune", a spus Kosaciov
Putin: “Nu asteptam sa ajunga terorismul la noi”
Presedintele rus a facut miercuri o serie de precizari privind interventia in Siria, in cursul unei intalniri cu membrii Guvernului. “Daca teroristii inving in Siria, ei ar putea veni apoi in Rusia”, a spus Putin. “Nu e niciun secret ca asa-numitul Stat Islamic a declarat demult Rusia drept un dusman al sau”.
“Singurul mod de a combate terorismul international, in Siria si tarile vecine, este sa actionam preventiv, sa lichidam insurgentii si teroristii, nu sa asteptam sa ajunga ei la noi”. Liderul de la Kremlin a confirmat pozitia oficiala conform careia Rusia este singura tara care a intervenit in Siria in acord cu dreptul international, dar si ca a informat toti partenerii privind planurile si actiunile rusesti in aceasta tara.
“Nu ne vom baga pana la gat in acest conflict”, a precizat Putin. “Vom sprijini armata siriana doar in lupta legitima cu grupurile teroriste si voma corda doar suport aerian, fara a parcitipa la operatiunile la sol. Acest sprijin va fi limitata la perioada in care armata siriana va desfasura operatiuni ofensive”.
Cititi aici declaratia completa a presedintelui rus
Surse: Rusia a efectuat bombardamente in trei provincii
Aviatia rusa, in cooperare cu armata siriana, a efectuat miercuri primele bombardamente contra unor ''pozitii ale teroristilor'' situate in trei provincii din Siria, a confirmat o sursa siriana din domeniul securitatii, transmite agentia France Presse. ''Avioane ruse si siriene au desfasurat astazi mai multe raiduri contra pozitiilor teroriste in Hama, Homs si Latakia'', in nord-vestul si centrul tarii, a precizat sursa citata.
Mai multi responsabili americani nu au putut preciza care a fost impactul bombardamentului rus, nici cine a fost vizat in mod exact. Totusi, un oficial american citat de Reuters sustine ca loviturile aeriene ruse in Siria nu par sa vizeze pozitii ale SI si ca acestea s-ar putea extinde si in alte zone in afara de Homs.
Oficialul a mai precizat ca avioanele coalitiei conduse de SUA continua sa zboare in Siria in ciuda avertismentului rus sa elibereze spatiul aerian. SUA se afla in fruntea unei coalitii internationale care lanseaza lovituri aeriene asupra pozitiilor gruparii Statul Islamic in Siria si Irak.
Ministerul rus al apararii confirma bombardamentele in Siria
Potrivit unui comunicat al miniserului Apararii de la Moscova, “In conformitate cu decizia Comandantului Suprem al Fortelor Armate ale Federatiei Ruse, Vladimir Putin, avioanele rusesti au inceput azi sa lanseze lovituri aeriene asupra unor tinte terestre ale grupului terorist Statul Islamic pe teritoriul Siriei”. Loviturile ar fi vizat echipamente militare, vehicule, depozite de armament, munitie si carburanti ale ISIS.
Siria confirma ca a solicitat ajutor militar Rusiei
Presedintia siriana a confirmat, miercuri, ca seful statului sirian Bashar al-Assad i-a solicitat ajutor militar omologului sau rus Vladimir Putin, informeaza AFP.
'Fortele aeriene ruse au fost trimise in Siria in urma unei solicitari din partea statului sirian, solicitare formulata prin intermediul unei scrisori a lui Al-Assad (...), in cadrul initiativei presedintelui Putin de contracarare a terorismului', precizeaza un comunicat al presedintiei siriene.
Senatul Rus a autorizat interventia in Siria
Consiliul Federatiei (Senatul de la Moscova) a autorizat miercuri utilizarea fortelor armate ruse in afara granitelor tarii, ca urmare a unei solicitari a presedintelui Vladimir Putin, transmit agentiile de presa TASS si RIA Novosti, citate de Agerpres. Senatorii rusi au votat propunerea presedintelui Putin in unanimitate in cadrul unor dezbateri cu usile inchise.
Seful administratiei prezidentiale ruse, Serghei Ivanov, a precizat ca acest vot este legat de Siria, deoarece liderul de la Damasc, Bashar al-Assad, i-a solicitat presedintelui rus Vladimir Putin ajutor militar. Oficialul de la Kremlin a tinut totodata sa precizeze ca fortele militare ruse vor fi implicate doar in operatiuni aeriene, excluzand utilizarea lor in operatiuni terestre. Moscova va actiona conform 'normelor de drept international', a mai spusi Serghei Ivanov.
In urma votului din Senatul rus, ministrul adjunct de externe Mihail Bogdanov a anuntat ca Rusia ii va informa in cursul zilei pe partenerii sai despre participarea fortelor ruse in operatiunile din Siria. RIA Novosti aminteste ca ultima data cand Vladimir Putin s-a adresat Consiliului Federatiei cu o astfel de solicitare a fost in martie 2014, cand a cerut autorizarea utilizarii armatei ruse pe teritoriul Ucrainei, in Crimeea, regiune anexata ulterior la teritoriul Rusiei.
Reactia SUA
Secretarul de stat american, John Kerry, a apreciat ca implicarea presedintelui rus Vladimir Putin in Siria ar putea fi o 'oportunitate' pentru SUA, intr-un interviu acordat marti postului de televiziune CNN.
Moscova s-ar putea trezi intr-o situatie "complicata", care i-ar putea afecta politica fata Siria, tara sfasiata de patru ani si jumatate de razboi, si fata de liderul sirian Bashar al-Assad, a apreciat Kerry. 'Daca se situeaza de parte lui Al-Assad, Iranului si Hezbollah, el (Putin) va avea o problema foarte grava cu tarile sunnite din regiune', a spus secretarul de stat american. 'Aceasta ar putea insemna ca el ar putea deveni foarte bine o tinta pentru jihadistii sunniti', a avertizat Kerry, adaugand ca, pentru Washington, aceasta ar putea fi o 'oportunitate' pentru ca 'ar forta intrebarea cum se poate rezolva de fapt problema siriana'.
Potrivit sefului diplomatiei americane, criza siriana nu va putea fi rezolvata 'fara includerea sunnitilor intr-o solutie politica, intr-un acord politic, iar aceasta inseamna ca va fi nevoie de o perioada de tranzitie politica, de o anumita perioada de timp'. 'Atat timp cat Al-Assad este la putere, pur si simplu nu se poate ajunge la pace', a adaugat el. Kerry a mai spus ca presedintele sirian trebuie sa plece, dar mai degraba ca parte a unei 'tranzitii ordonate' decat in urma inlaturarii imediate, nuanta ce marcheaza o schimbare in pozitia SUA.
Rusia ar putea ataca "in orice moment"
CNN citeaza un oficial american potrivit caruia loviturile aeriene rusesti in Siria "ar putea incepe in orice moment". "Sunt pregatiti", afirma sursa, care sustine ca dronele rusesti au colectat in ultima perioada informatii privind potentialele tinte iar 4 avioane rusesti multirol SU-34 se gasesc deja la baza aeriana din Latakia (Siria).
In contextul acestei decizii, Financial Times comenteaza miercuri ca in doar 4 luni, „Putin a revenin pe scena internationala”, transformandu-se „din paria intr-un jucator important”. Pe de alta parte, Washington Post scrie ca "Putin nu are o viziune clara asupra situatiei din Orientul Mijlociu, cat mai degraba o dorinta de a intra in joc".
Bombardamentele ar fi inceput inca de miercuri dimineata
Jurnalistul britanic Eliot Higgins sustine ca bombardamentele rusesti ar fi inceput inca din dimineata zilei de miercuri, vizand localitatea Talbisah, la nord de Homs, iar tintele lovite ar fi apartinut unor grupari anti al-Assad care nu au nicio legatura cu Statul Islamic. El a prezentat si o serie de inregistrati cu astfel de bombardamente, postate pe YouTube. Ulterior, raidurile au fost confirmate de Reuters, care afirma ca acestea s-ar fi soldat cu 27 de morti, printre care 6 copii, fara a atribui insa atacurile aviatie ruse.
Higgins este fondatorul grupului independent de investigatii Bellingcat, care recent a analizat imaginile din raportul realizat de Ministerul rus al Apararii dupa doborarea zborului MH17 si a conchis ca ar fi vorba de un fals.
FoxNews: rusii au cerut ca avioanele americane sa plece din Siria
FoxNews afirma, citand o sursa oficiala din SUA, ca Rusia ar fi cerut ca avioanele de lupta americane sa paraseasca spatiul aerian al Siriei. Oficialul american a spus ca diplomatii rusi ar fi facut un demers formal in acest sens, insa ca fortele aeriene americane nu se vor conforma.
Pe de alta parte, Valentina Matvienko, presedintele senatului rus, a explicat pentru Interfax ca ministerul Apararii de la Moscova a inceput “un schimb de informatii cu Occidentul” pentru a evita ciocnirile involuntare intre fortele rusesti si cele ale coalitiei anti-ISIS. “Sunt sigura ca se vor gasi mecanisme pentru evitarea conflictelor”, a spus Matvienko.
Kremlin: Interventia ruseasca, singura legitima
Rusia va fi singura tara care va efectua operatiuni in Siria in mod legitim, la cererea autoritatilor acestei tari, a sustinut miercuri purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti.
''Utilizarea fortelor militare pe teritoriul unei terte tari este posibila fie printr-o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU, fie la cererea conducerii legitime a acestei tari. In cazul dat, Rusia va fi de fapt singura tara care va realiza aceasta operatiune in mod legitim, si anume la cererea legitima a presedintelui Siriei'', a afirmat Peskov.
Biserica Ortodoxa Rusa: “Lupta impotriva terorismului e o lupta sfanta”
Biserica Ortodoxa Rusa a anuntat miercuri ca sprijina decizia Kremlinului de a interveni militar in Siria cu forte aeriene, scrie Interfax. “Aceasta decizie este conforma cu dreptul international, cu mentalitatea poporului nostru si cu rolul special pe care tara noastra l-a jucat intotdeauna in Orientul Mijlociu”, a afirmat protoiereul Vsevolod Ciaplin, seful departamentului de relatii cu publicul al Sinodului Bisericii Ruse.
Prelatul afirma ca Rusia nu poate sta indiferenta cata vreme crestinii, dar si alte grupuri, sunt tinta persecutiilor in regiune. “Lupta impotriva terorismului e o lupta sfanta si tara noastra este, probabil, in acest moment cea mai activa forta din lume care lupta cu terorismul. Nu pentru ca are un interes, ci pentru ca terorismul este imoral”.
Oficial american: rusii au efectuat primul raid in Siria
Un inalt oficial militar de la Pentagon a declarat pentru CNN ca fortele aeriene ruse au efectuat deja primul raid aerian in Siria, in apropiere de Homs. Americanii ar fi fost solicitati de Kremlin sa opreasca zborurile avioanelor lor militare, insa Rusia nu a precizat ce tinte va lovi.
Sursa: Pro TV
Etichete: Rusia, SUA, avioane, interventie, vladimir putin, siria, trupe, bashar al-assad, John Kerry,
Dată publicare:
30-09-2015 12:02