Discursul lui Vladimir Putin la Adunarea Generala a ONU. Presedintele rus il vede pe Assad ca pe "solutia crizei din Siria"

×
Codul embed a fost copiat

Siria se impune drept subiectul primordial la Adunarea Generala a ONU, unde, in rastimp de cateva ore, au tinut discursuri Barack Obama, Francois Hollande, dar si presedintele Chinei, al Iranului, si, mai ales, Vladimir Putin.

SINTEZA DECLARATIILOR LUI VLADIMIR PUTIN

In discursul sau, Putin nici macar nu a mentionat numele Statelor Unite. Mesajul sau a fost legat de Siria. "Trebuie sa admitem ca nimeni, in afara de Assad si militia sa, nu se lupta cu adevarat cu Isis in Siria", a spus Putin. Presedintele rus a cerut o coalitie similara cu cea impotriva lui Hitler pentru a lupta impotriva terorismului.

Daca Obama a cerut ca tranzitia din Siria sa inceapa cu plecarea lui Assad, Putin si-a sustinut aliatul si l-a prezentat drept solutie, nu drept problema."Are loc o uriasa si tragica migratie a oamenilor", pe care a prezentat-o drept o lectie pentru Europa.

Putin a mai criticat exportul "asa-numitelor revolutii democratice", care au condus la violenta, saracie si dezastru social.

Citește și
steag Statul Islamic
Statul Islamic inchide terenurile de joaca pentru copii din Siria. Motivul: "loc de intalnire pentru barbati si femei"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Liderul de la Kremlin s-a plans si de extinderea NATO, de modul in care s-a ajuns la criza din Ucraina si ca a existat o lovitura de stat militara care a dus la razboiul civil.

De la tribuna ONU, presedintele rus a cerut sa fie 'trasi la raspundere' cei care au creat situatia conflictuala din Orientul Mijlociu si au permis propagarea terorismului.

'Problemele politice, sociale se amplificau demult in aceasta regiune, oamenii de acolo doreau, desigur, schimbari. Insa ce s-a intamplat in realitate? O ingerinta agresiva din strainatate a dus la aceea ca in locul reformelor institutiile democratice si modul de viata au fost pur si simplu distruse. In loc de triumf al democratiei si de progres au aparut violenta, saracia, catastrofa sociala, iar pe drepturile omului, inclusiv pe dreptul la viata, nu se pune pret deloc', a spus Putin.

'As vrea sa-i intreb pe cei care au creat o asemenea situatie: macar intelegeti ce ati facut?', a afirmat liderul rus.

Ce a declarat inainte de aparitia in fata ONU

Desi este bombardat de un an de americani si aliatii lor, departe de a fi zdrobit, Statul Islamic si-a sporit controlul si puterea de atractie.

Simultan cu o consolidare a prezentei sale militare in Siria, Vladimir Putin a indemnat tarile interesate sa-si coordoneze actiunile impotriva jihadistilor. Luat prin surprindere de ofensiva diplomatica rusa, Barack Obama a acceptat o intrevedere cu Putin, care isi prezinta interesele in Siria.

Vladimir Putin, presedintele Rusiei: "Peste 2 mii de luptatori din Rusia si fostele republici sovietice lupta acum in Siria si exista temeri ca se vor intoarce la noi. In loc sa-i asteptam sa se intoarca, preferam sa-l ajutam pe Assad sa-i nimiceasca in Siria. Asta e principalul nostru argument pentru sprijinirea lui Assad. Noi nu suntem obsedati sa fim o superputere pe arena internationala."

Pozitia lui Putin pune insa probleme majore, dincolo de sagetile indreptate catre Washington.

Emile Hakoyem, Institutul de Studii Strategice: "Daca vrea sa-l apere pe Assad, atunci trebuie sa lupte nu doar cu Statul Islamic, ci si cu ceilalti rebeli, unii dintre ei fiind aliati cu actori regionali, precum Turcia ori statele din Golf, altii fiind parte a Armatei Siriene Libere, pe care SUA au antrenat-o si echipat-o in ultimii ani".

In interviul acordat postului CBS in ajunul vizitei la New York, Vladimir Putin s-a aratat ofensiv si alunecos.

Vladimir Putin, presedintele Rusiei: "Rusia nu va participa la nicio operatiune terestra, nici in Siria, nici in alte tari. Cel putin nu planuim asta acum. Rusia nu ia parte la nicio actiune menita sa inlature un guvern legitim".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Rusia se alatura luptei impotriva Statului Islamic. Vladimir Putin:
Rusia se alatura luptei impotriva Statului Islamic. Vladimir Putin: "Peste 2.000 de luptatori lupta acum in Siria"

Dupa cinci ani de razboi civil, ascensiunea sangerosului Stat Islamic si cea mai grava criza a refugiatilor din ultimele decenii, marile puteri ale lumii se apleaca asupra situatiei din Siria.
 

Statul Islamic inchide terenurile de joaca pentru copii din Siria. Motivul:
Statul Islamic inchide terenurile de joaca pentru copii din Siria. Motivul: "loc de intalnire pentru barbati si femei"

Gruparea jihadista Statul Islamic a inchis terenurile de joaca intr-un oras din estul Siriei, sub pretextul ca acestea sunt locuri de intalnire pentru barbatii si femeile care isi aduc acolo copiii.

Franta a lansat primele atacuri aeriene in Siria, impotriva bazelor Statului Islamic. Reactia dura a Rusiei
Franta a lansat primele atacuri aeriene in Siria, impotriva bazelor Statului Islamic. Reactia dura a Rusiei

Franta a intreprins lovituri aeriene in Siria, pe baza informatiilor culese in timpul zborurilor de recunoastere lansate in ultimele doua saptamani.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.