Rusia, acuzata ca ar fi falsificat probele in ancheta asupra doborarii zborului MH17. "Au mintit pe toata lumea"


Ultimul update: Joi 04 Iunie 2015 07:06
Data publicarii: Luni 01 Iunie 2015 15:45
Categorie: Stiri externe
MH17, epava avionului

O agentie independenta de investigatii sustine ca autoritatile de la Moscova au falsificat imaginile din raportul oficial al prabusirii zborului MH17 pentru a da vina pe ucraineni.

Potrivit Times, grupul independent de investigatii Bellingcat a analizat imaginile din raportul realizat de Ministerul rus al Apararii dupa doborarea zborului MH17 – iar concluziile arata ca ar fi vorba de un fals. Potrivit variantei sustinute de Moscova, aeronava cu 298 de persoane la bord ar fi fost lovita de rachetele unui avion de vanatoare ucrainean sau de o baterie antiariana a Kievului.

Analistii britanici de la Bellingcat sustin insa ca imaginile din satelit folosite de rusi drept proba pentru a demonstra vina ucrainenilor ar fi fost modificate. Mai precis, Ministerul Apararii de la Moscova ar fi „blurat” anumite detalii si ar fi folosit imagini din iunie 2014 – adica cu o luna inainte ca aeronava sa fie doborata.

Eliot Higging, unul dintre expertii care au analizat imaginile, spune ca imaginile din satelit sun „100% false” si ca, „luand in considerare faptul ca majoritatea probelor prezentate de rusi s-au bazat pe aceste imagini, inseamna ca a fost mintita nu doar opinia publica internationala, ci si familiile victimelor zborului MH17, la doar cateva zile dupa dezastru”.

Raportul integral poate fi citit aici.

Boeingul 777 al companiei Malaysia Airlines, s-a prabusit intre Krasni Luci, in regiunea Lugansk, si Sahtarsk, in regiunea Donetk, la 17 iulie. Toate cele 298 de persoane aflate la bord, intre care 193 de cetateni olandezi, au murit in urma prabusirii zborului MH17. Ucraina si Occidentul i-au acuzat pe separatistii prorusi ca au doborat avionul cu un sistem antiaerian de tip Buk, in vreme ce Moscova si insurgentii acuza Kievul. 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO