Protestul romanilor deveniti sclavi in Italia: "Muncim 12 ore pe zi si nu avem niciun drept"
Muncesc de ani de zile in Italia, dar nu au niciun drept. Este situatia a mii de romani care lucreaza la negru, fara nicio sansa la somaj, ajutor social, ingrijiri medicale sau pensie.
Impinsi de nevoie sa accepte orice tip de munca, nu s-au gandit la riscurile la care se expun, pana nu au vazut cu ochii lor ce s-a intamplat cu colegii accidentati, ori care s-au imbolnavit.
Mai multi muncitori romani au protestat intr-un oras italian, in fata unei fabrici de aer conditionat. Si ca sa fie mai convingatori, si-au luat cu ei si copiii.
Dragos Bulancia, muncitor: "Muncim intre 10 si 12 ore pe zi, 5 ore sambata, iar dupa 10 ani ne trezim ca nu avem dreptul la niciun fel de ajutor social, traim de azi pe maine, avem familii pe care sa le intretinem".
Vasile Popescu, muncitor: "E foarte greu sa lucrezi in ziua de azi, mai ales cu criza."
I-a impins sa iasa in strada si drama unui coleg care a facut atac cerebral la serviciu si apoi nu a mai fost primit la munca. Mihai are 53 de ani, e originar din Iasi si lucra in Italia de 6 ani cand a suferit atacul.
Mihai Acea, muncitor: "Am si cazut jos, am fost fara respiratie circa 20 de secunde, la un sfert de ora a aparut ambulanta. Au zis: 'ia-ti salopetele si poti sa pleci'".
Speriati ca ar putea sa li se intample si lor asta, ceilalti romani
Tobia Perini, sindicat CGIL Bergamo: "Sprijinim protestul, sunt asociati ai unei cooperative de hamali, care sunt utilizati impropriu pe langa firme cu profiluri diverse, unde desfasoara activitati de productie".
Reprezentantii fabricii spun ca nu discuta cu romanii decat in instanta si nu au vrut sa-si exprime punctul de vedere nici in fata camerelor de filmat.
Situatia nu este deloc una izolata. Mai mult de jumatate din romanii care muncesc in domeniul prestarilor de servicii in Italia lucreaza fara acte. Si nici vorba de asigurari de sanatate, sau contributii pentru somaj. Ai nostri si lanseaza un avertisment catre conationali.