Moody's a retrogradat Italia cu doua trepte, la "Baa2", aproape de categoria "junk"
Moody's a retrogradat vineri ratingul obligatiunilor guvernamentale italiene cu doua trepte, de la "A3" la "Baa2", cu doi pasi deasupra categoriei "junk" a investitiilor cu caracter speculativ.
Agentia de rating a mentinut perspectiva negativa atribuita Italiei, avertizand ca sunt posibile noi actiuni similare, potrivit unui comunicat transmis vineri de Moody's.
Noul rating al obligatiunilor italiene este pe penultima treapta din categoria "investment grade" si cu un nivel deasupra calificativului Spaniei, potrivit datelor Bloomberg.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Perspectiva economica pe termen scurt a Italiei s-a deteriorat, prin crestere mai slaba si somaj mai ridicat, ceea ce creeaza riscul ca statul sa nu poata respecta tintele de consolidare fiscala.
Ratarea obictivelor fiscale ar putea eroda si mai mult increderea din piata, amplificand riscul unui blocaj brusc al finantarii", se spune in comunicatul Moody's.
Italia este momentan in grafic in privinta tintei de reducere a deficitului bugetar, care ar trebui sa scada in acest an sub plafonul de 3% din PIB impus de UE.
Totusi, randamentul obligatiunilor guvernamentale italiene cu maturitatea la 10 ani a crescut in ultimele saptamani peste nivelul de 6%, dupa ce Spania a solicitat ajutor extern pentru recapitalizarea bancilor, investitorii fiind ingrijorati ca Italia ar putea fi afectata de raspandirea crizei din statele vecine din sudul zonei euro.
Italia s-a bucurat de cateva momente de repaos pe piete la sfarsitul anului trecut, dupa investirea Cabinetului Mario Monti, care a adoptat imediat masuri de austeritate cu un mipact de 20 miliarde euro asupra deficitului si a introdus o reforma a sistemului public de pensii.
Moneda euro evolueaza la minimele ultimilor doi ani dupa retrogradarea operata de Moody's. Astfel, euro se tranzactiona vineri dimineata pe pietele asiatice la 1,2202 dolari, dupa ce a atins joi la New York 1,2167 dolari, cel mai slab curs din iunie 2010.
Italia, a treia economie din zona euro, avea la finele anului trecut o datorie publica de aproximativ 1.900 miliarde euro, reprezentand peste 120% din PIB, al doilea grad de indatorare din Europa dupa cel al Greciei.
FMI estimeaza, intr-un raport recent, ca bugetul structural al Italiei va inregistra anul viitor un excedent net de 0,5% din PIB.
Pe de alta parte, datoria publica ar urma sa creasca la 125,8% din PIB in acest an, apoi la 126,4% din PIB in 2013, perspectiva ingrijoratoare in contextul crizei din zona euro.
Fitch atribuie Italiei ratingul "A-", iar Standard & Poor's califica tara la nivelul "BBB+".