Protestele studenților din SUA față de Israel au ajuns și în Europa. Poliția germană a intervenit în forță la Berlin
Poliția germană a dispersat, marți, un protest organizat de câteva sute de activiști pro-palestinieni care au ocupat o curte a Universității Libere din Berlin, în contextul în care protestele care au tulburat campusurile din SUA au ajuns și în Europa.
Potrivit Associated Press, protestatarii au instalat aproximativ 20 de corturi și au format un lanț uman în jurul acestora.
Cei mai mulți au avut fețele acoperite cu măști medicale și foloseau eșarfe kufiyah în jurul capului, strigând sloganuri precum "Viva, viva Palestina".
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Mai devreme, tot marți, poliția olandeză a arestat aproximativ 125 de activiști în timp ce desființa o tabără similară de demonstrație pro-palestiniană la Universitatea din Amsterdam.
La Berlin, poliția le-a cerut studenților prin difuzoare să părăsească campusul. De asemenea, poliția a putut fi văzută forțând pe unii studenți să părăsească locul, în timp ce unele încăierări au izbucnit între polițiști și protestatari.
Poliția a folosit spray cu piper împotriva unora dintre protestatari. Administratorii școlii au declarat într-un comunicat că protestatarii au respins orice fel de dialog și, prin urmare, au chemat poliția pentru a evacua campusul.
"Această formă de protest nu este orientată spre dialog. O ocupație nu este acceptabilă în campusul FU Berlin", a declarat președintele universității, Guenter Ziegler. FU este abrevierea de la Universitatea Liberă. "Suntem disponibili pentru un dialog academic - dar nu în acest mod".
Administratorii au declarat că unii protestatari au încercat să intre în camere și săli de curs ale Universității Libere pentru a le ocupa. Organizatorii protestului, care spun că reprezintă studenți de la diferite universități din Berlin precum și alte persoane, au făcut apel la alți studenți și profesori să ia parte la acțiune, se arată în comunicatul universității.
Proteste ale studenților din Finlanda, Danemarca, Italia, Spania, Franța și Marea Britanie
În ultimele zile, studenții au organizat proteste sau au instalat tabere în Finlanda, Danemarca, Italia, Spania, Franța și Marea Britanie, urmând proteste anterioare în campusuri americane.
Poliția din Amsterdam a declarat pe platforma de socializare X că acțiunea lor a fost "necesară pentru a restabili ordinea" după ce protestele au devenit violente. Nu au existat rapoarte imediate cu privire la răniți.
În înregistrările video de la fața locului difuzate de postul național de televiziune NOS se vede cum poliția folosește un excavator mecanic pentru a dărâma baricadele și cum ofițeri cu bastoane și scuturi se deplasează, bătându-i pe unii dintre protestatari și dărâmând corturi. Protestatarii au format baricade din paleți de lemn și biciclete, a relatat NOS.
Demonstranții au ocupat luni un mic spațiu al universității, cerând întreruperea legăturilor academice cu Israelul, din cauza războiului din Gaza.
După ce a evacuat protestul din Amsterdam, poliția a închis zona cu garduri metalice, iar studenții s-au așezat de-a lungul malurilor unui canal din apropiere.
Școala a precizat într-o declarație că poliția a pus capăt demonstrației din campusul său din Roeterseiland în cursul nopții de marți spre miercuri spre joi "din cauza problemelor de ordine publică și de siguranță".
"Războiul dintre Israel și Hamas are un impact major asupra studenților și personalului individual", a precizat aceasta. "Împărtășim furia și nedumerirea cu privire la război și înțelegem că există proteste în legătură cu acesta. Subliniem faptul că, în cadrul universității, dialogul pe această temă este singurul răspuns."
În Finlanda, zeci de protestatari din grupul de solidaritate Studenți pentru Palestina au instalat o tabără în fața clădirii principale a Universității din Helsinki, spunând că vor rămâne acolo până când universitatea, care este cea mai mare instituție academică din Finlanda, va întrerupe legăturile academice cu universitățile israeliene.
În Danemarca, studenții au instalat o tabără pro-palestiniană la Universitatea din Copenhaga, ridicând aproximativ 45 de corturi în fața campusului Facultății de Științe Sociale. Universitatea a declarat că studenții pot protesta, dar le-a cerut acestora să respecte regulile în incinta campusului.
"Căutați dialogul, nu conflictul și faceți loc pentru alte perspective decât cele proprii", au declarat administratorii pe X.
Administrația "nu poate și nu trebuie să exprime o opinie în numele angajaților și studenților universității cu privire la chestiuni politice, inclusiv cu privire la conflictul în curs de desfășurare" în Israel și în teritoriile palestiniene, se arată în comunicat.
Pe pagina lor de Facebook, membrii grupului de activiști "Studenți împotriva ocupației" au declarat că încercările lor de a discuta cu administrația în ultimii doi ani despre retragerea investițiilor școlii din partea unor companii care au legături cu activități în așezările israeliene din teritoriile palestiniene ocupate au fost în zadar.
"Nu ne mai putem mulțumi cu un dialog prudent care nu duce la acțiuni concrete", a precizat grupul.
În Italia, studenții de la Universitatea din Bologna, una dintre cele mai vechi universități din lume, au instalat o tabără de corturi în weekend, pentru a cere încetarea războiului din Gaza, în timp ce Israelul pregătea o ofensivă în Rafah, în ciuda apelurilor aliaților săi occidentali împotriva acesteia. Grupuri de studenți au organizat proteste similare la Roma și Napoli, care au fost în mare parte pașnice.
Mai mult de o duzină de corturi au fost instalate într-o piață care poartă numele unui student universitar care a luptat împotriva regimului fascist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Unele erau decorate cu steaguri palestiniene, iar pe un banner scria "Student Intifada", sau "Revolta studenților".
În Spania, zeci de studenți au petrecut mai bine de o săptămână într-o tabără pro-palestiniană în campusul Universității din Valencia. Tabere similare au fost instalate luni la Universitatea din Barcelona și la Universitatea din Țara Bascilor. Un grup care reprezintă studenții de la universitățile publice din Madrid a anunțat că va intensifica protestele împotriva războiului în zilele următoare.
La Paris, grupurile de studenți au făcut apel la adunări de solidaritate cu palestinienii în cursul zilei de marți.
Vineri, poliția franceză a scos în mod pașnic zeci de studenți dintr-o clădire a Institutului de Studii Politice din Paris, cunoscut sub numele de Sciences Po, după ce aceștia s-au adunat în semn de susținere a palestinienilor.
Marți, studenții de la prestigioasa instituție, care îi numără printre absolvenții săi pe premierul francez Gabriel Attal și pe președintele Emmanuel Macron, au fost văzuți intrând fără obstacole în campus pentru a susține examenele, în timp ce poliția stătea la intrări.
Săptămâna trecută au avut loc proteste în alte câteva universități din Franța, inclusiv în Lille și Lyon. Biroul lui Macron a declarat că poliția a fost solicitată să îndepărteze studenții din 23 de locuri din campusurile franceze.