Proteste masive anunțate în Roma de „Sardine”. Sunt așteptați peste 100.000 de oameni


Ultimul update: Sambata 14 Decembrie 2019 16:09
Data publicarii: Sambata 14 Decembrie 2019 15:27
Categorie: Stiri externe
Sardine

''Sardinele'', o mişcare civică italiană creată ca reacţie împotriva liderului opoziţiei de dreapta Matteo Salvini, organizează sâmbătă în Piaţa San Giovanni din Roma un protest masiv împotriva acestuia, fiind așteptați peste 100.000 de participanţi.

Mişcarea s-a născut cu o lună în urmă la Bologna, unde o manifestaţie organizată de patru necunoscuţi a adunat în mod surprinzător circa 15.000 de persoane care au protestat împotriva a ceea ce activiştii acesteia numesc ''discursul urii şi al diviziunii''.

De atunci, în mai multe oraşe ale Italiei, precum Milano, Florenţa, Napoli sau Palermo, s-au desfăşurat zeci de manifestaţii de acest fel, la care s-a cântat ''Bella Ciao'', cântecul mişcării italiene de rezistenţă, relatează Agerpres.

Dacă de obicei mişcările de protest se desfăşoară împotriva politicienilor aflaţi la putere, de data aceasta avem o acţiune împotriva unui politician aflat în opoziţie.

Matteo Salvini, liderul partidului Liga şi fost vicepremier şi ministru de interne în precedentul guvern pe care formaţiunea sa l-a format cu Mişcarea cinci Stele (M5S), s-a remarcat prin măsurile economice cu caracter social şi cele împotriva imigraţiei ilegale, care l-au plasat în conflict cu Bruxelles-ul, în timp ce refuzul de a permite acostarea unor nave cu migranţi ale ONG-urilor i-a creat probleme de natură penală în Italia.

Înlăturat de la putere după ce M5S s-a aliat într-un guvern ''pro-european'' cu Partidul Democrat (PD), de stânga, partidul Liga rămâne totuşi cel mai popular în Italia, iar protestul de la Bologna a fost iniţiat după ce această formaţiune a câştigat alegerile locale din provincia Umbria, cunoscută ca bastion al stângii.

''Prima manifestaţie a fost împotriva lui Salvini, apoi mişcarea a devenit o reafirmare a democraţiei: suntem antifascişti, pentru egalitate, împotriva intoleranţei, împotriva homofobiei'', declară Mattia Santori, unul dintre membrii cofondatori ai mişcării ''Sardinelor''.

Acesta şi alţi doi cofondatori, Andrea Garreffa şi Roberto Morotti, au explicat vineri presei străine care sunt aşteptările lor, afirmând că doresc ''să redea politicii italiene forţa de atracţie'' pentru a o face ''cool'' din nou.

Principalul organizator al protestului programat pentru sâmbătă la Roma este Stephen Ogongo, un jurnalist în vârstă de 45 de ani originar din Kenya. El a creat pe Facebook acum două săptămâni pagina ''Sardinelor''. ''A doua zi, 10.000 de persoane doreau să facă parte. După încă o zi, 20.000'', spune acesta.

El evită să avanseze o cifră cu numărul protestatarilor care vor fi prezenţi la manifestaţia de la Roma, în opinia sa ''important fiind să vedem cât mai mulţi oameni ieşind în stradă pentru a spune că ne-am săturat de această cultură a urii''. ''Nu mai tolerăm mesajul rasist, fascist, discriminatoriu, sexist'', sintetizează el mesajul mişcării ''Sardinelor'' contra lui Salvini.

FULLSCREEN
Proteste masive anunțate în Roma de „Sardine”. Sunt așteptați peste 100.000 de oameni
  • /

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33