Proteste în Kazahstan: Preşedinţia kazahă anunță că situaţia în ţară s-a stabilizat

×
Codul embed a fost copiat

După două zile de foc, președintele din Kazahstan anunță restabilirea ordinii constituționale, și ordonă armatei să tragă fără avertisment împotriva oricui va cuteza să mai protesteze.

Asta după ce Rusia și Belarus au trimis de urgență mii de militari și echipamente în țara zguduită de cele mai violente proteste de stradă de la câștigarea independenței, în urmă cu trei decenii.

Potrivit experților internaționali, Rusia este direct responsabilă de scumpirea gazului natural lichefiat, factorul declanșator al protestelor. Kazahstanul exportă în Rusia gazele naturale din uriașele sale rezerve, iar apoi importă GPL de la rafinăriile ruse la prețuri mult mai mari. Începutul acestui an a dus la scumpirea GPL pentru că Rusia a exportat în Kazahstan o cantitate mai mică și la prețuri mai mari.

Cronologia evenimentelor din 7.01.2022

Ora 19:30 Preşedinţia kazahă susţine că situaţia în ţară s-a stabilizat, dar persistă focare de rezistenţă

Citește și
Lukaşenko
Lukaşenko îi îndeamnă pe protestatarii din Kazahstan să înghenuncheze în faţa militarilor şi să-şi ceară iertare
„Ne plătește mai bine ca-n Italia!” Muncitori români întorși în țară după 15 ani, ca să construiască autostrăzi

Ordinea a fost restabilită în Kazahstan şi situaţia s-a stabilizat, dar persistă focare de rezistenţă ale participanţilor la revolte în diverse oraşe, a declarat vineri un reprezentant al administraţiei prezidenţiale de la Nur Sultan.

Conform presei locale, se mai aud împuşcături sporadice, mai ales la Almatî, unde au avut loc cele mai grave violenţe. Autorităţile mai susţin că au acum sub control Piaţa Republicii din Almatî, epicentrul protestelor.

Presa a mai relatat în timpul zilei de vineri despre mai multe confruntări, inclusiv o tentativă a manifestanţilor de a pătrunde într-o unitate militară din provincia Actobe şi un asalt asupra unui penitenciar din apropiere de Almatî.

Ora 17:20. Rusia realizează transferul trupelor şi echipamentelor militare în Kazahstan cu 75 de avioane-cargo

Ministerul rus al Apărării foloseşte cel puţin 75 de avioane de transport militar pentru transferul unităţilor ruseşti în Kazahstan, ca parte a "contingentului de pace" al Organizaţiei al Tratatului pentru Securitate Colectivă (OTSC), o alianţă militară care reuneşte şase foste republici sovietice, a indicat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, generalul-maior Igor Konaşenkov, citat de EFE şi RIA Novosti.

"Grupul aerian format din 70 de avioane Il-76 şi cinci An-124 transportă zi şi noapte unităţi ale contingentului rusesc din cadrul forţelor colective din cadrul OTSC în Kazahstan", a declarat generalul Konaşenkov, citat de RIA Novosti.

Dintre acestea, potrivit lui, nouă avioane Il-76 au aterizat pe aeroportul din Almatî, care fusese ocupat de protestatari timp de câteva ore în data de 5 ianuarie, iar în prezent nu primeşte zboruri civile, scrie Agerpres.

Responsabilul militar de rang înalt a adăugat că avioanele Forţei ruse de transport militar transferă de asemenea în Kazahstan şi unităţile din Belarus, Tadjikistan, Armenia şi Kârgâzstan, toate ţări membre ale OTSC.

Ora 12:17. Ambasada României în Kazahstan nu a primit nicio solicitare de asistenţă consulară sau evacuare, ci doar patru solicitări de informaţii privind situaţia de securitate şi programul zborurilor companiilor aeriene, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

MAE reiterează că Ambasada României la Nur-Sultan este pregătită să acorde asistenţă consulară şi reiterează recomandarea ca cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie cu caracter de urgenţă să contacteze Ambasada României în Republica Kazahstan la numărul de telefon de urgenţă: +77771926464.

Ora 11:10. Președintele Kazahstanului a anunțat că soldații pot trage de acum fără avertisment, potrivit Russia Today.

Liderul exclude, de asemenea, orice negocieri cu ceea ce el numește „terorişti”.

 

 

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a anunțat vineri că a dat permisiunea soldaților să folosească forța letală pentru a potoli atacurile care au cuprins țara.

Am dat ordin forțelor de ordine și armatei să tragă și ă ucidă fără avertisment”, a anunțat Tokayev.

Președintele a respins ideea rezolvării crizei în curs prin negocieri. „Este o prostie. Ce fel de discuții poate avea cineva cu criminalii?”, a mai adăugat președintele.

Ora 10:00. Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev a declarat vineri că ordinea constituţională a fost "în linii mari restabilită" în această ţară din Asia Centrală, după mai multe zile de proteste fără precedent, informează Reuters şi AFP.

Forţele de ordine lucrează din greu. Ordinea constituţională a fost în linii mari restabilită în toate regiunile", a declarat preşedintele Kazahstanului într-un comunicat. „Autorităţile locale au situaţia sub control. Însă teroriştii continuă să folosească arme şi să distrugă proprietatea cetăţenilor. De aceea, operaţiunile contrateroriste trebuie continuate până la lichidarea totală a militanţilor", a adăugat el.

Într-un comunicat separat, Ministerul Afacerilor Interne kazah a anunţat că 26 de „criminali înarmaţi au fost lichidaţi" şi peste 3.000 dintre ei au fost arestaţi. De asemenea, potrivit ministerului, 18 poliţişti şi membri ai gărzii naţionale au fost ucişi de la declanşarea protestelor.

Cea mai mare ţară din Asia Centrală este zguduită de proteste care au izbucnit duminică în vestul teritoriului după o creştere a preţului gazelor şi s-a extins în capitala economică Almatî, unde demonstraţiile s-au transformat într-o revoltă împotriva puterii, protestatarii intrând în clădiri oficiale.

La solicitarea guvernului kazah, Moscova a trimis militari ca parte a desfăşurării unei „forţe colective de menţinere a păcii" a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), organism aflat sub controlul Rusiei.

Statele Unite au avertizat joi trupele ruse, care au fost desfăşurate în Kazahstan pentru a sprijini puterea care se confruntă cu revolte, împotriva oricărei încălcări a drepturilor omului sau a oricărei încercări de „preluare a controlului" asupra instituţiilor ţării.

Citește și: Analiză CNN: Ce se află în spatele protestelor care zguduie Kazahstanul

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Haosul continuă în Kazahstan. Noi scene violente au avut loc în Almatî, cel mai important oraș kazah
Haosul continuă în Kazahstan. Noi scene violente au avut loc în Almatî, cel mai important oraș kazah

Zeci de morți, peste o mie de răniți și peste 2.000 de persoane arestate este bilanțul revoltelor de până acum din Kazahstan.

Lukaşenko îi îndeamnă pe protestatarii din Kazahstan să înghenuncheze în faţa militarilor şi să-şi ceară iertare
Lukaşenko îi îndeamnă pe protestatarii din Kazahstan să înghenuncheze în faţa militarilor şi să-şi ceară iertare

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat joi că protestatarii din Kazahstan ar trebui să îngenuncheze în faţa militarilor şi să-şi ceară iertare.

VIDEO: Momentul în care blindatele Rusiei de ”menținere a păcii” pleacă spre Kazahstan
VIDEO: Momentul în care blindatele Rusiei de ”menținere a păcii” pleacă spre Kazahstan

Primele unități ”de menținere a păcii”, așa cum au fost numite de către Rusia, au ajuns deja în Kazahstan.

Revolte în Kazahstan. UE este
Revolte în Kazahstan. UE este "foarte îngrijorată". Un angajat al unui post TV a fost ucis

Situaţia este în continuare tensionată în Kazahstan. La Almatî, numeroase persoane înarmate continuă să atace magazine, relatează agenţia TASS.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.