Protestatari antifascişti și anti-guvern au devastat mai multe clădiri în Portland şi Seattle. VIDEO
Manifestanţi antifascişti şi protestatari împotriva guvernului au devastat miercuri un sediu al Partidului Democrat şi alte clădiri şi s-au ciocnit cu poliţia la Seattle şi Portland, în statele Washington, respectiv Oregon din nord-vestul SUA.
Ei demonstrau împotriva ceremoniei de învestitură a noului preşedinte american, Joe Biden, conform Reuters.
Oameni îmbrăcaţi în negru şi cu feţele acoperite au spart ferestre şi o uşă de sticlă la sediul democraţilor din Portland şi au pictat cu spray cu vopsea un simbol anarhist peste cel al partidului, aşa cum s-a putut vedea într-o înregistrare video difuzată în mediile sociale online. Mai înainte, unii protestatari dintr-un grup de aproximativ 150 s-au încăierat cu poliţişti pe biciclete.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"Nu îl vrem pe Biden. Vrem răzbunare pentru crimele poliţiei, războaiele imperialiste şi masacrele fasciste", arăta un banner purtat de demonstranţi.
Biden a depus miercuri jurământul ca preşedinte, iar cu această ocazie a cerut unitate naţională şi refacere după mandatul lui Donald Trump, care a divizat societatea americană.
În Portland au fost arestaţi opt suspecţi pentru revoltă şi incendiere iresponsabilă, iar în Seattle alţi doi - unul pentru atac violent şi altul pentru distrugere de bunuri, au anunţat poliţiştii.
La Portland au avut loc tulburări timp de mai multe luni, anul trecut. Activişti pentru drepturile civile, anarhişti şi antifascişti s-au confruntat cu forţele de ordine şi uneori cu miliţii de extremă dreaptă şi cu susţinători ai lui Trump.
Protestele au început în vara lui 2020, în contextul unor manifestaţii la scară naţională împotriva rasismului şi a brutalităţii poliţiei după moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare ucis de poliţie în mai, la Minneapolis, în statul Minnesota. Un poliţist alb a stat cu genunchiul pe gâtul suspectului timp de aproape nouă minute.