Producatorii romani traditionali ajung tot mai greu in Europa. Legea nu mai da voie Ministerului Agriculturii sa-i sustina
Cel mai important targ de produse traditionale din Europa, Saptamana Verde din Berlin, si-a deschis portile.
La standuri se regasesc si produse romanesti - carnuri afumate si presarate cu mirodenii si nelipsita slanina, dupa care strainii sunt innebuniti.
Anul acesta, insa, numarul agricultorilor care au ajuns la Berlin este mult mai mic decat in anii trecuti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Delicatese din carne de cerb ori mistret, aromate in fum de stejar sau invelite in diverse mirodenii, mezeluri tinute la maturat doi ani si nenumarate soiuri de slanina traditionala - acestea sunt doar cateva dintre produsele romanesti care au mare succes printre straini.
"Slanina cu usturoi si boia, traditionala, slanina afumata si un sortiment de slanina alba, tinuta la maturat."
Daca in trecut, produsele romanesti umpleau, negresit, mesele la Targul din Berlin, anul acesta numarul lor a scazut considerabil. De pilda, in urma cu 2 ani, numai din Maramures plecau aproximativ 20 de producatori. Acum, doar trei au putut acoperi costurile de aproximativ 4.000 de euro.
Ioan Tătăran, producator traditional: "Ne vine mai greu sa platim toate cheltuiele ce decurg din aceasta deplasare, cazare, stand."
Ministerul Agriculturii nu ii mai poate sustine ca in anii trecuti, deoarece Curtea de Conturi a stabilit ca finantarea este ilegala.
Gabriel Zetea, presedinte Conciliul Judetean Maramures: "Ministerul Agriculturii achizitiona spatiul expozantilor, urmand ca in parteneriat cu CJ si asociatiile de producatori sa poata sa finanteze o deplasare la targul de la Berlin. Am fi dat ajutor din bani publici, lucru interzis de lege."
La Cluj s-a gasit insa o solutie. Producatorii locali au fost ajutati de o asociatie.
Ramona Modovan, director Asociatia Produs de Cluj: "Este vorba de 12 zile, iar Berlinul e scump. Sunt de apreciat cei care nu sunt sprijiniti ca cei din Cluj, si totusi vin, adica cei din Maramures, Bucuresti, Caras-Severin, Vrancea."
Din Cluj, au plecat 5 - cultivatori de lavanda, artizani populari si apicultori.
"O curiozitate pentru cei de la Berlin a fost siropul de catina. Pentru ei a fost foarte interesant gustul, dar cand am inceput sa le zicem despre beneficii au fost foarte incantati."- spune un producator.
La targ, care este deschis pana in 29 ianuarie, participa aproape 1.700 de reprezentanti din 69 de tari. De la noi sunt, in total, 12.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, germania, berlin, producatori, traditional,
Dată publicare:
22-01-2017 09:05