Procesul pentru sufletul Americii. Floyd vs. Chauvin, pe fondul unor proteste fără precedent

Procesul pentru sufletul Americii. Floyd vs. Chauvin, pe fondul unor proteste fără precedent
AFP

Moartea lui Floyd a redeschis rănile rasiale în Statele Unite. Drama a stârnit un val fără precedent de furie împotriva rasismului şi violenţelor poliţieneşti, precum și o nevoie acută de reforme.

Procesul se află deja în a treia săptămână, iar apărarea a încheiat joi audierea martorilor săi. Luni, juriul va audia rechizitoriul și pledoariile, urmând să se retragă pentru a delibera.

Verdictul juraţilor în acest proces controversat nu este aşteptat mai devreme de sfârşitul lunii aprilie. În cazul absenţei unanimităţii, procesul va fi declarat nul, iar procedura va fi reluată, conform CNN.

Derek Chauvin, un fost polițist în vârstă de 45 de ani, se confruntă cu trei capete de acuzare: crimă de gradul doi, crimă de gradul trei şi omor prin imprudenţă.

Fostul poliţist, care riscă până la 40 de ani de închisoare, a pledat nevinovat și a afirmat că a folosit o tehnică în conformitate cu instruirea sa pentru a imobiliza un suspect recalcitrant.

Citește și
George Floyd
Familia lui George Floyd va primi daune de 27 de milioane de dolari din partea oraşului Minneapolis
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Pe 25 mai, în Minneapolis, patru ofiţeri de poliţie au vrut să îl aresteze pe George Floyd, suspectat că a folosit o bancnotă falsă de 20 de dolari. Pentru a-l controla, poliţiştii i-au pus cătuşele şi l-au trântit la pământ. Derek Chauvin a îngenuncheat apoi pe gâtul acestuia şi a menţinut presiunea timp de nouă minute, chiar şi după ce afro-americanul a leşinat, iar pulsul a devenit insesizabil.

Cei trei foşti colegi ai lui Derek Chauvin urmează să fie judecaţi cu privire la complicitate la crimă în august.

Derek Chauvin a refuzat să depună mărturie în cadrul procesului

 

În timpul procesului, Derek Chauvin a pledat nevinovat pentru toate acuzațiile, iar avocatul său susţine că George Floyd a murit din cauza unei supradoze combinate cu probleme cardiace, în timp ce poliţiştii încercau să-l imobilizeze în orașul Minneapolis.

Derek Chauvin a declarat joi că refuză să depună mărturie la procesul în care este judecat pentru moartea afro-americanului George Floyd.

„Invoc astăzi dreptul meu la amendamentul al 5-lea din Constituţie”, a spus Chauvin, făcând referire la dreptul oricărui inculpat din SUA de a nu depune o mărturie care ar putea să îl incrimineze.

Superiorii lui Derek Chauvin condamnă modul în care a acționat

 

Şeful forţelor de ordine din Minneapolis a declarat luni în faţa juraţilor că Derek Chauvin „a încălcat regulile şi valorile” poliţiei în timpul arestării lui George Floyd.

Să îngenunchezi pe gât „ar putea fi rezonabil în primele câteva secunde pentru a-l controla, dar nu odată ce acesta nu mai opune rezistenţă şi, mai ales, nu după ce a leşinat”, a declarat Medaria Arradondo în cea de-a şasea zi a procesului.

„Nu face parte din politica noastră, din pregătirea noastră şi cu siguranţă nu este în conformitate cu etica şi valorile noastre”, a declarat polițistul afroamerican, venit să depună mărturie în uniformă.

În iunie, șeful forțelor de ordine a afișat acuzații virulente față de Derek Chauvin şi colegii săi, pe care el însuşi i-a concediat.

O fostă conducătoare a Academiei de Poliţie din Minneapolis, Katie Blackwell, a aplicat, la rândul său, o lovitură dură apărării, conform News.ro.

Îndemnată să comenteze o fotografie a dramei, în care Derek Chauvin este surprins cu genunchiul pe gâtul lui George Floyd, ea a declarat: „Nu ştiu ce fel de poziţie a improvizat, dar noi nu predăm aşa ceva”.

Opinia experților chemați să depună mărturie în proces

 

George Floyd a strigat de mai multe ori „Nu pot să respir” către cei trei poliţişti care îl ţineau întins pe burtă pe asfalt, cu mâinile încătuşate la spate, punând presiune pe spate şi pe gât.

Potrivit lui Martin Tobin, un reputat pneumolog chemat de partea acuzării să depună mărturie, această combinaţie de factori i-a fost fatală victimei, prinsă între forţa poliţiştilor şi sol.

„La fiecare respiraţie, se izbea de asfalt, se confrunta cu nivelul scăzut de aer pe care îl respira încercând să ridice genunchii poliţiştilor” care îi apăsau mâinile încătuşate pe cutia toracică, le-a explicat el juraţilor, exemplificând cu fotografii şi schiţe.

Acest „nivel scăzut de oxigen” cauzat de dificultăţile de respiraţie „i-a afectat creierul şi a provocat o aritmie care a provocat un stop cardiac”, a declarat doctorul Tobin.

În opinia medicului, presiunea exercitată de Derek Chauvin asupra gâtului lui George Floyd reprezenta la un anumit moment „jumătate din greutatea sa şi a echipamentului său”, adică, potrivit calculelor sale, 41,5 kg.

Un alt medic chemat de acuzare, Bill Smock, a exclus ipoteza unui deces provocat de consumul de droguri, avansată de Eric Nelson, avocatul lui Derek Chauvin.

Analize toxicologice au confirmat urme de cannabis, metamfetamină şi fentanil, un opiaceu puternic, în sângele lui George Floyd.

Potrivit lui Nelson, George Floyd ar fi putut să ia fentanil chiar înainte să fie arestat, provocând greutăţi respiratorii în contextul în care el a fost infectat cu COVID-19.

Cine face parte din juriul care va decide soarta lui Derek Chauvin

 

Juriul este format din şase femei albe, trei bărbaţi albi, trei bărbaţi afro-americani, o femeie afro-americană şi două femei multirasiale.

Judecătorul Peter Cahill le-a explicat celor 12 juraţi şi celor doi supleanţi regulile pe care trebuie să le urmeze în următoarele trei sau patru săptămâni, printre care să nu discute despre dosar şi să evite mass-media.

„Sunt recunoscătoare pentru diversitatea juraţilor. Sunt foarte agitată pentru că nu ştii ce se va întâmpla, dar în acelaşi timp sunt bucuroasă că acest proces începe”, a declarat Paris Stevens, o verişoară a lui George Floyd ce lucrează ca asistentă medicală în Carolina de Nord.

Ea şi alte rude vor trebui să ocupe cu rândul singurul scaun din sala de judecată rezervat familiei lui George Floyd, izolat cu un geam de plexiglas în contextul pandemiei de Covid-19.

 

Protestele Black Lives Matter, cele mai scumpe din istorie

 

Vandalismul și distrugerile provocate în timpul protestelor izbucnite în urma morții lui George Floyd au devenit cele mai scumpe din istorie, din punct de vedere al companiilor de asigurări.

Într-o analiză făcută de Axios se relevă faptul că industria de asigurări va avea de plâtit până la două miliarde de dolari pentru repararea distrugerilor.

Acest lucru este datorat și faptului că protestele au depășit granițele orașului Minneapolis și s-au răspândit pe tot teritoriul țării, ceea ce le-a făcut cele mai ample proteste din istoria Statelor Unite.

Singurele tragedii care depășesc această sumă sunt uraganele sau incendiile de vegetație, care ajung să coste industria asigurărilor până la 18 miliarde de dolari pe an.

Proteste de amploare în SUA după moartea lui George Floyd

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
O nouă caricatură controversată în revista Charlie Hebdo. Meghan Markle, în rolul lui George Floyd
O nouă caricatură controversată în revista Charlie Hebdo. Meghan Markle, în rolul lui George Floyd

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Meghan Markle au fost ironizate de Charlie Hebdo. Cele două apar într-o caricatură controversată, publicată pe coperta revistei de satiră. 

Familia lui George Floyd va primi daune de 27 de milioane de dolari din partea oraşului Minneapolis
Familia lui George Floyd va primi daune de 27 de milioane de dolari din partea oraşului Minneapolis

Oraşul Minneapolis va plăti 27 de milioane de dolari pentru închiderea unui proces intentat de familia lui George Floyd, care a murit în custodia poliţiei, infomează Reuters, citată de News.ro.

Poliţistul Derek Chauvin, inculpat în cazul morţii lui George Floyd, eliberat pe cauţiune
Poliţistul Derek Chauvin, inculpat în cazul morţii lui George Floyd, eliberat pe cauţiune

Poliţistul Derek Chauvin, principalul inculpat în cazul morţii afro-americanului George Floyd, a fost eliberat miercuri pe cauţiune în valoare de un milion de dolari, potrivit unor documente judiciare, relatează AFP.

Răspunsul lui Trump când a fost întrebat de ce americanii de culoare sunt uciși de polițiști
Răspunsul lui Trump când a fost întrebat de ce americanii de culoare sunt uciși de polițiști

Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a răspuns la o întrebare de ce americanii de culoare sunt încă omorâţi de poliţie făcând referire la numărul tot mai mare de albi ucişi de forţele de ordine, într-un interviu la CBS News publicat marţi.

Transcriptul ultimelor minute din viața lui George Floyd: A strigat de cel puțin 20 de ori ”Nu pot respira!”
Transcriptul ultimelor minute din viața lui George Floyd: A strigat de cel puțin 20 de ori ”Nu pot respira!”

George Floyd, bărbatul de culoare care a murit sub presiunea genunchiului unui ofițer de poliție alb, a strigat de mai bine de 20 de ori ”Nu pot respira!”, potrivit transcriptului care redă ultimele minute din viața lui, scrie The Guardian.

Recomandări
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE

Marcel Ciolacu pretinde că inflația este pe un trend descendent în România, cu scăderi lunare. Totuși, țara noastră a rămas cu cea mai mare inflație din Europa, arată statisticile oficiale.

Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”
Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”

România are un rating suveran și o perspectivă stabilă economic, confirmată de agențiile internaționale de rating, „dar asta nu înseamnă că nu există loc de creștere”, afirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”
Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, le-a spus liderilor din Alianța Nord-Atlantică (NATO) de ce ar avea nevoie țara sa pentru a putea face față atacurilor aeriene lansate fără oprire de armata Kremlinului.