Răspunsul lui Trump când a fost întrebat de ce americanii de culoare sunt uciși de polițiști

Dată publicare: 15-07-2020 07:27
Dată actualizare: 15-07-2020 08:51


Donald Trump

Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a răspuns la o întrebare de ce americanii de culoare sunt încă omorâţi de poliţie făcând referire la numărul tot mai mare de albi ucişi de forţele de ordine, într-un interviu la CBS News publicat marţi.

"Ce întrebare teribilă să pui"', a declarat Trump, adăugând că "tot aşa este cu albii. Tot mai mulţi albi, apropo. Mult mai mulţi albi".

Studiile arată că un număr disproporţionat de negri sunt ucişi de poliţie în comparaţie cu albii, care reprezintă o pondere mult mai mare a populaţiei SUA.

Nu există statistici oficiale la nivel naţional privind decesele cauzate de polițiștii din Statele Unite, dar o analiză Washington Post a indicat că, în termeni absoluţi, numărul de albi ucişi de poliţie este într-adevăr mai mare, notează agenţia DPA.

Din cele 5.400 de persoane împuşcate mortal de poliţie în 2015, negrii au reprezentat 23% dintre cei ucişi, în ciuda faptului că reprezintă doar 13% din populaţie.

În schimb, 45% au fost albi, în timp ce albii reprezintă 60% din populaţie.

Potrivit unui studiu al Universităţii Harvard publicat în iunie, americanii de culoare au de trei ori mai multe şanse să fie ucişi de poliţie.

În ultimele săptămâni, Trump şi-a escaladat retorica împotriva mişcării "Black Lives Matter" (Vieţile negrilor contează), care a primit un sprijin fără precedent în urma uciderii lui George Floyd, un bărbat de culoare, neînarmat, care a murit în custodia poliţiei din Minnesota.

Preşedintele american a fost acuzat că nu a adoptat nicio poziţie clară împotriva rasismului sistematic şi a brutalităţii poliţiei. El s-a concentrat în primul rând asupra violenţei pe marginea demonstraţiilor paşnice.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO