Un armistitiu a intrat in vigoare in Siria, la miezul noptii trecute, dar aplicarea acestuia, intr-o tara sfasiata de 5 ani de razboi, se anunta dificila.

Au recunoscut-o atat Washingtonul, cat si Moscova, initiatorii acestui pact, ce ar urma sa permita distribuirea de ajutoare umanitare pentru populatie.

Incetarea focului, sustinuta si de o rezolutie ONU, nu se aplica insa pentru jihadistii din organizatia DAESH si cei din Al Qaida, care controleaza aproape jumatate din teritoriul Siriei.

Acesta este primul armistitiu de aceasta amploare in razboiul ce a facut peste 270.000 de morti din martie 2011.

Exact la miezul noptii, armele au tacut in suburbiile Damascului si in orasul Alep, potrivit corespondentilor France Presse.

Ultraradicalii gruparii Statul Islamic (Sl), care controleaza cu o mana de fier nord-estul si estul tarii, precum si jihadistii Frontul Al-Nosra nu sunt inclusi in acord. seful Frontului, Abu Mohammad al-Jolani, le-a cerut rebelilor care ii sunt aliati in multe locuri sa respinga armistitiul, pe care l-a calificat "umilitor".

Chiar inainte de ora prevazuta pentru oprirea luptelor, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezolutie sprijinind armistitiul si emisarul ONU pentru Siria Staffan de Mistura a convocat guvernul si opozitia la o noua sesiune de negocieri de pace la 7 martie, cu conditia ca "incetarea ostilitatilor sa fie la nivel global si accesul umanitar mentinut".

In timpul zilei, au avut loc bombardamente intense. Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), avioanele rusesti si ale regimului au efectuat 180 de raiduri asupra regiunii Damasc, in nordul si vestul provinciei nordice Alep, precum si asupra provinciilor centrale Homs si Hama. Aceste regiuni, detinute de rebeli, sunt vizate in mod direct de incetarea focului.

Raidurile au vizat de asemenea regiunea Latakia (vest) si zone controlate de Statul Islamic.

Rusia se angajeaza sa nu atace grupurile moderate

Rusia s-a angajat sa nu lanseze atacuri impotriva grupurilor siriene considerate de Statele Unite ca facand parte din opozitia moderata, a declarat Departamentul de Stat al SUA vineri, cu cateva ore inainte de intrarea in vigoare a unui acord de incetare a ostilitatilor in Siria, informeaza Reuters si AFP.

"Este timpul" pentru Rusia, care sprijina guvernul sirian, "sa arate prin actiuni si nu prin cuvinte ca ei sunt seriosi cu privire la incetarea focului sau o incetare a ostilitatilor, precum si asupra procesului politic spre o tranzitie" in Siria, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat Mark Toner intr-un briefing de presa.

"Rusii s-au angajat sa nu efectueze lovituri aeriene impotriva grupurilor pe care noi le consideram ca facand parte din opozitia moderata", a precizat purtatorul de cuvant.

Regimul sirian si aliatul sau rus au bombardat intens vineri bastioane ale rebelilor cu cateva ore inainte de intrarea in vigoare, programata la 22.00 GMT, a incetarii ostilitatilor, initiata de Moscova si Washington care au recunoscut dificultatea sarcinii in aceasta tara fragmentata si devastata de razboi, aminteste France Presse.