Primii astronomi ai lumii: aborigenii australieni, acum 10.000 de ani
Au existat inaintea egiptenilor care au construit Piramidele si i-au precedat cu mult pe creatorii Stonehenge-ului. Sunt aborigenii care au trait pe teritoriul Australiei acum 10.000 de ani si despre care cercetatorii spun ca au fost primii astronomi.
Pentru multi, sunt doar o adunatura de pietre ce-si fac veacul langa Mount Rothwell, la 80 de kilometri de Melbourne. Oamenii de stiinta, insa, au fost uluiti sa constate ca aceste roci au fost aranjate cu atentie de triburile care au trait acum 10.000 de ani pe teritoritoriul Australiei de astazi, pentru a mapa cerul.
“Pietrele au fost asezate cu precizie, ca sa mapeze progresia Soarelui. Nu se poate face asta ghicind. Sunt necesare masuratori foarte atentie”, explica Prof. Ray Norris, unul dintre cercetatorii care s-au ocupat de acest proiect.
Un grup de astrofizicieni australieni a studiat pietrele ani la rand de cand au fost ele descoperite, dar acum, in sfarsit si-au dat seama ca este o descoperire care ar putea rasturna istoria. Aceasta pentru ca se stie ca piramidele egiptene, construite in 3.200 inainte de Hristos sau Stonehenge-ul, datand de acum 1.500 de ani, erau printre dovezile ca populatiile stravechi erau interesate de astronomie.
Pietrele de la Mount Rothwell dateaza, insa, de acum 10.000 de ani, ceea ce inseamna ca aborigenii australieni au fost, de fapt, primii astronomi ai lumii, din studiile cunoscute pana acum. Pietrele au fost asezate in semicerc, cu doua puncte asezate in aliniment perfect cu pozitia Soarelui la miezul zilei.