Au fost descoperite zidurile Marelui Sfinx! In Egipt, langa Piramide

Ultima actualizare: 21-10-2012 14:13
Sfinxul

Zona piramidelor din Egipt este una plina de vestigii. Cum sapa cineva acolo, cum gaseste cate ceva. Asa si acum, o excavatie de rutina a scos la iveala zidurile antice care imprejmuiau Marele Sfinx din Giza.

Cel mai probabil, zidurile erau construite pentru a proteja Sfinxul de furtunile de nisip din desert, spun arheologii care au participat la descoperire. Ambele ziduri scoase la suprafata de catre cercetatori sunt inalte de aproximativ un metru si lungi de 46, respectiv 86 de metri. Unul este construit pe directia nord-sud, iar celalalt est-vest.

Zidurile sunt parte dintr-o fortareata care inconjura Sfinxul. Dupa cum spune legenda antica egipteana, Regele Tutmes al IV-lea a mers odata la vanatoare in preajma Sfinxului.

Dupa vanatoare a avut un vis in care Sfinxul ii spunea ca ar dori ca nisipul din jurul sau sa fie curatat. Potrivit regelui, Sfinxul i-a promis ca daca ii curata statuia acesta va deveni Regele Egiptului.

Asa ca Tutmes a curatat nisipul si a construit aceste ziduri pentru a proteja Sfinxul.

Sapaturile continua in zona zidurilor si arheologii se asteapta sa mai descopere si alte secrete ale lumii antice, ingropate de mii de ani in nisipul desertic.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO