Primele decese cauzate de virusul Zika, anuntate in Columbia. Cercetatori brazilieni au detectat virusul in urina si saliva

Ultima actualizare: 09-02-2016 07:08
zika

Trei pacienti care sufereau de sindromul Guillain-Barré dupa infectarea cu virusul Zika au decedat in Columbia, au anuntat vineri autoritatile medicale de la Bogota, citate de site-ul cotidianului Le Figaro.

Vestea a fost confirmata de ministrul columbian al sanatatii, Alejandro Gaviria pentru The Guadian. Joi autoritatile sanitare din orasul Medellin au confirmat moartea unui barbat si a unei femei care prezentau simptomele sindromului ce provoaca paralizie musculara. Cele doua cazuri se alatura unui al treilea - o moarte identica survenita in luna noiembrie, anul trecut. Toti cei trei pacienti decedati au fost infectati cu virusul Zika.

Columbia este a doua tara pe lista celor mai afectate de virusul Zika, dupa Brazilia. Vineri, guvernatorul din Puerto Rico, Alejandro Garcia Padilla a declarat stare de urgenta sanitara in aceasta tara: numarul persoanelor infectate a ajuns aici la 22.

Cercetatori brazilieni au detectat virusul in urina si saliva

Un institut de cercetari stiintifice din Brazilia a anuntat vineri ca a detectat in urina si saliva virusul Zika, despre care se stie ca este raspandit prin intepatura tantarului Aedes aegypti, dar a precizat ca este prea devreme pentru a afirma ca s-a descoperit o noua cale de contaminare, transmite AFP.

"Prezenta virusului Zika, in forma activa, a fost detectata in saliva si urina", "insa aceasta nu inseamna ca exista o capacitate de transmitere prin saliva si urina", a declarat presei Paulo Gadelha, director al institutului Fiocruz din Rio de Janeiro. Vor fi necesare multe studii pentru a verifica acest lucru, a adaugat Gadelha, opinand ca "saliva si urina nu ar trebui sa constituie o cale de transmitere importanta".

Cu toate acestea, el a recomandat femeilor insarcinate sa se protejeze. "Stiind ca exista posibilitatea unei asemenea forme de transmitere, femeile insarcinate trebuie sa ia masuri de precautie", cum ar fi "sa evite saruturile si sa nu foloseasca tacamurile" cu care a mancat o persoana care prezinta semne ce sugereaza ca ar fi contractat virusul Zika, a spus cercetatorul.

Virusul Zika este suspectat ca provoaca numeroase cazuri de microcefalie, o malformatie congenitala, la bebelusii ale caror mame au fost infectate in timpul sarcinii. In Brazilia au fost inregistrate circa 1,5 milioane de persoane infectate cu virusul Zika si au fost confirmate 404 cazuri de microcefalie. In curs de examinare sunt in prezent 3.670 de cazuri, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), care a decretat in cursul acestei saptamani "urgenta globala de sanatate publica"

ONU pledeaza pentru accesul la contraceptie si avort, problema sensibila in America Latina

Organizatia Natiunilor Unite a solicitat vineri autoritatilor din tarile afectate de virusul Zika, despre care se crede ca provoaca malformatii congenitale, sa permita accesul femeilor la contraceptie si avort, relansand astfel un subiect sensibil in America Latina, zona in care se inregistreaza cele mai multe cazuri de contaminare, relateaza AFP.

Virusul se propaga prin intepatura tantarilor Aedes aegypti, iar cele mai afectate in acest an sunt tarile din America de Sud. In statul american Texas a fost semnalat, in cursul acestei saptamani, un caz de infectare pe cale sexuala, iar autoritatile din Brazilia au confirmat joi un caz de transmitere a virusului Zika prin transfuzie de sange provenind de la un donator care fusese infectat printr-o intepatura a tantarului Aedes aegypti. Vineri, cercetatori brazilieni au anuntat ca au detectat virusul in forma activa si in saliva si urina, precizand insa ca acest lucru nu inseamna automat ca virusul Zika s-ar putea raspandi prin aceste fluide.

In acest context, autoritatile americane din domeniul sanatatii au recomandat persoanelor care se intorc din zone de risc sa recurga la abstinenta sexuala sau sa utilizeze prezervative, iar ONU a pledat vineri pentru accesul femeilor la contraceptie si avort.

Faptul ca avortul si pastilele anticonceptionale sunt interzise in multe tari latino-americane nu a impiedicat unele guverne - din Salvador, Columbia, Ecuador - sa recomande femeilor sa evite sa ramana insarcinate. "Cum le pot cere acestor femei sa evite sarcinile, fara a le da posibilitatea sa impiedice acest lucru?", s-a intrebat retoric in fata presei Cecile Pouilly, purtator de cuvant al Inaltului Comisariat pentru Drepturile Omului.

"Sfatul dat femeilor sa amane o eventuala sarcina ignora faptul ca multe dintre ele nu pot decide daca si cand vor sa ramana insarcinate, intr-un mediu in care violenta sexuala nu este deloc rara", a spus Inaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra'ad Al Hussein, intr-un comunicat. El a recomandat guvernelor "sa se asigure ca femeile, barbatii si adolescentii au acces la servicii si informatii de calitate asupra sanatatii si reproducerii, fara discriminare", prin dreptul la contraceptie, la ingrijiri maternale si avort intr-un mediu securizat.

In Columbia si Ecuador, intreruperea voluntara a sarcinii nu este permisa decat in caz de pericol pentru sanatatea mamei, iar in Salvador actul este pedepsit cu pana la 40 de ani de inchisoare. Amnesty International informa in luna noiembrie a anului trecut ca aproximativ 20 de femei erau incarcerate in aceasta tara din cauza ca isi provocasera o intrerupere a sarcinii.

Ministrul salvadorian al Sanatatii, Violeta Manjivar, a afirmat vineri ca anticonceptionalele se gasesc mai usor acum in spitalele publice din tara, reinnoind apelul ca "femeile sa gandeasca responsabil".

Epidemia de contaminari cu virusul Zika a relansat dezbaterea asupra intreruperii sarcinii in Brazilia, cea mai mare tara catolica din lume. Un grup de activiste, avocati si medici au inceput o batalie legala la Curea Suprema, solicitand ca aceasta sa autorizeze avortul in cazuri de microcefalie la fat si cand femeile insarcinate contaminate cu virusul Zika nu vor sa duca la capat sarcina. Legea braziliana permite avortul doar in caz de viol, daca viata mamei este in pericol sau in cazul fetusilor acefali (fara creier).
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO