Protest în Belarus, cel mai mare din istoria țării. Zeci de mii de oameni au mărșăluit pe străzi
Zeci de mii de oponenți ai preşedintelui Lukaşenko au luat parte la un marş al libertăţii, pe fondul furiei generale în privinţa fraudelor masive presupuse de la alegerile prezidenţiale de acum o săptămână.
Acesta ar fi, de altfel, cel mai mare protest din istoria țării.
Zeci de mii de belaruși s-au adunat în Capitală, dar și în alte orașe pentru „Marșul Libertății”.
Spre deosebire de zilele trecute, atmosfera a fost una pasnică. Protestatarii au purtat steaguri alb-roșii, folosite în Belarus după destrămarea URSS în 1991, înainte că Lukașenko să vină la cârma țării.
Aceștia au scandat „Demisia” și au mărșăluit pe străzi cu flori și baloane către piața centrală a Capitalei.
Oamenii sunt revoltaţi şi de brutalitatea poliţiei, mai ales că au apărut imagini cu primul protestatar ucis, la începutul săptămânii.
Demonstrația a eclipsat un miting mult mai mic al susținătorilor președintelui, unde Lukașenko i-a numit "șobolani" pe cei care sunt împotriva lui.
Au apărut, în premieră, imagini cu demonstrantul ucis la Minsk, în cea de a doua noapte a protestelor din această săptămână.
Deşi se apropie cu mâinile sus de cordonul forţelor de securitate, acesta pare să fie împuşcat, probabil cu proiectil cu gaze lacrimogene.
Imaginile contrazic versiunea autorităţilor, care susţin că protestatarul a murit după ce i-ar fi explodat în mână un dispozitiv exploziv improvizat pe care se pregătea să-l arunce asupra poliţiştilor.
Soția: ”Nu ţinea nimic în mână. Aici a fost împuşcat, chiar în piept... Sânge. A căzut”.
Sâmbătă au fost funeraliile celui numit deja erou al mișcării de contestare a regimului Lukaşenko.
Iar demonstranții i-au adus omagii în apropierea staţiei de metrou unde a murit.
Soția: ”Avea o cusătură la rana din zona pieptului... De ce nu au tras la picioare? De ce n-au tras în braţe? Era neînarmat... Poţi să numeşti terorist o persoană care nu ameninţă în niciun fel? Ce mă doare cel mai mult, cine va răspunde pentru moartea lui?”
Revolta a izbucnit în Belarus după ce Alexandr Lukaşenko a pretins o victorie zdrobitoare în alegerile prezidenţiale de duminica trecută, însă rezultatele sunt puternic contestate în urma acuzaţiilor de fraude masive.
Oameni aduși cu forța la un miting pentru susținerea lui Lukașenko
Lukaşenko a vorbit la telefon cu preşedintele Rusiei, Vladimir Puțin, singurul său aliat, căruia i-ar fi spus că "nu doar Belarusul este ameninţat" de manifestațiile de protest.
Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului: ”Dacă aţi urmărit scenariul aşa-numitelor revoluţii colorate, aţi văzut că toate au avut o influenţă externă. Acum asistăm la o agresiune împotriva Belarusului după un astfel de scenariu. Iar apărarea Belarusului înseamnă apărarea întregii zone a aliaţilor noştri”.
În paralel cu demonstrațiile împotriva regimului Lukaşenko au intrat în grevă muncitori de la marile combinate industriale.
Mulți dintre ei s-au alăturat în ultimele zile manifestațiilor împotriva președintelui Lukaşenko.
Duminică, însă, la Minsk a fost și o demonstrație a susținătorilor regimului. Şi au fost relatări conform cărora muncitorii au fost forțați să participe sub amenințarea pierderii locului de muncă.