Un ambasador al Belarusului, solidar cu protestatarii din țara sa: ”Au obținut acest drept prin suferință”

Ultima actualizare: 16-08-2020 11:15
Un ambasador al Belarusului, solidar cu protestatarii din țara sa: ”Au obținut acest drept prin suferință”
Getty

Ambasadorul Belarus în Slovacia şi-a declarat solidaritatea cu protestatarii din ţara sa într-o înregistrare video nedatată care a fost distribuită sâmbătă de canalul media Naşa Niva.

 

"Sunt solidar cu cei care au ieşit pe străzile oraşelor din Belarus în marşuri paşnice pentru ca vocile lor să fie auzite. Belaruşii au obţinut aceste drepturi prin suferinţă", a declarat în înregistrare Igor Leşcenia, trimisul diplomatic.

Preşedintele Belarusului, Alexandr Lukaşenko a respins sâmbătă orice mediere externă între el şi opoziţie şi a susţinut că omologul său rus Vladimir Putin l-a asigurat cu privire la un ajutor al Rusiei pentru securitatea Belarusului.

''Ne-am înţeles cu el (cu Vladimir Putin): imediat ce facem prima cerere, un ajutor complet va fi furnizat (de către Rusia) pentru asigurarea securităţii Belarusului'', a spus Lukaşenko în urma unei convorbiri telefonice cu liderul de la Kremlin.

''Când este vorba despre dimensiunea militară, avem un acord cu Federaţia Rusă în cadrul Uniunii (Rusia-Belarus) şi OTCS (Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă)'', a amintit el, după ce a pus actualele manifestaţii din Belarus pe seama unor ingerinţe externe.

Pe de altă parte, preşedintele belarus a respins orice mediere externă, propusă în special de Polonia şi ţările baltice, pentru a ajunge la o înţelegere cu opoziţia care contestă rezultatul scrutinului prezidenţial pe care el l-a câştigat cu peste 80% din voturi şi care a generat ample manifestanţii reprimate de forţele de ordine.

''Nu avem nevoie de niciun guvern străin, de niciun mediator'', a punctat Lukaşenko în timpul unei reuniuni cu ministrul său al apărării.

 

”Nu vom vinde țara nimănui”

 

Polonia, Lituania şi Letonia au propus miercuri un plan de mediere care să prevadă crearea unui ''Consiliu naţional'' pentru soluţionarea crizei politice din Belarus.

''Fără a dori să-i ofensez pe liderii acestor republici, aş dori să le spun să-şi vadă de treabă'', a răspuns sâmbătă Lukaşenko acestei iniţiative.

''Nu vom vinde ţara nimănui, vom fi stăpâni pe situaţie'', a promis Lukaşenko, în timp ce în stradă continuă protestele împotriva realegerii sale pentru al şaselea mandat prezidenţial consecutiv, manifestaţii soldate până în prezent cu cel puţin doi morţi, circa trei sute de răniţi şi peste 7.000 de arestări.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO