Primele imagini cu atacul sangeros din Tunisia. MAE incearca sa afle daca armele atacatorilor proveneau din Romania. VIDEO

ATAC

Autoritatile tunisiene au publicat primele imagini ale atacului terorist de la Muzeul Bardo, in urma caruia 25 de oameni si-au pierdut viata, relateaza BBC.

Presedintele Tunisiei a declarat intr-un interviu ca un al treilea suspect in cazul atacului terorist declansat  miercuri este inca in libertate si cautat de politie. In inregistrarea, publicata de Ministerul tunisian de Interne, apar teroristii care se plimba cu arma in mana, prin muzeu. In cateva fotografii sunt apoi prezentate cadavrele a doi dintre ei. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere arata cum atacatorii patrund in Muzeul Bardo, cu arme Kalasnikov.

Presedintele tunisian a explicat ca, potrivit imaginilor surprise de camere, in muzeu au patrus trei atacatori si cere ajutorul populatiei pentru capturarea suspectului aflat pe fuga. Doi dintre ei au fost ucisi in raidul declansat de politia locala. Potrivit informatiilor furnizate de autoritati, atacatorii au fost antrenati in Libia si erau controlati de gruparea Stat Islamic.

Armele teroristilor din Tunisia proveneau din Romania? Reactia MAE

Ministerul Roman de Externe a initiat demersuri pentru a afla seriile de identificare ale amelor folosite in atacul terorist comis miercuri in Tunisia, dupa ce un site italian a anuntat ca mitraliere Kalashnikov ar fi fost fabricate in tara noastra. Pe de alta parte, responsabilii tunisieni au recunoscut erori impardonabile in sistemul de securitate, dupa atacul soldat cu 25 de morti.

Citește și
Tunisia
Tunisia este in "razboi contra terorii". Atacul ucigas, comis in timp ce in Parlament se dezbatea o lege contra terorismului
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Desfasurarea atacului terorist ridica multe semne de intrebare la Tunis, in conditiile in care muzeul Bardo este invecinat cu parlamentul, iar in ultimele saptamani au existat amenintari precise din partea islamistilor. Jurnalistii au aflat ca intreaga paza a zonei, inclusiv a parlamentului, se rezuma la 4 politisti, dintre care doi erau la cafenea in momentul respectiv, al treilea manca, iar al patrulea nu s-a prezentat deloc la program. Cine sa-i impiedice pe atacatori sa provoace un carnagiu printre cei 300 de turisti straini veniti la muzeu?

"Apoi m-a lovit inca un glont, tot in stomac. Am crezut ca mor acolo, simteam sangele cald siroind. Sotul meu imi striga sa rezist, dar nu putea veni langa mine pentru ca fusese si el ranit in picior. Dupa un timp s-au apropiat niste soldati in uniforme verzi. Erau inarmati si n-am stiut daca vin sa ne ajute ori sa ne termine", a povestit Jadwiga Olszewska, ranita in atentat.

E usor de intuit in ce ambianta de panica si haos s-a derulat evacuarea parlementului, in incinta caruia - printre deputati si ministri tunisieni - se afla in acel moment si ambasadorul Romaniei la Tunis.

Presa de la Tunis ii descrie drept "bombe cu ceas" pe cei aproximativ 500 de tunisieni intorsi in tara natala dupa ce au luptat recent in Siria, Irak ori Libia alaturi de Statul Islamic.

"Eu sunt credincios si cred ca o sa-mi revad sotia, dar cum se poate ca teroristii sa se declare si ei credinciosi si sa omoare alti oameni in numele lui Dumnezeu? Asta n--o pricep" s-a intrebat Verfaille Gabriel, sotul unei victime.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Un cuplu din Spania a stat o noapte intr-o debara din Muzeul Bardo, in Tunisia, de frica teroristilor:
Un cuplu din Spania a stat o noapte intr-o debara din Muzeul Bardo, in Tunisia, de frica teroristilor: "Credem ca vom muri"

Un cuplu de spanioli casatoriti recent, dat disparut dupa atacul terorist comis la Tunis, si-a petrecut noaptea de miercuri spre joi intr-o debara, in Muzeul Bardo, relateaza El Pais.

Tunisia este in
Tunisia este in "razboi contra terorii". Atacul ucigas, comis in timp ce in Parlament se dezbatea o lege contra terorismului

Tunisia - una dintre putinele tari in care primavara araba nu fusese urmata de haos si teroare - se numara acum printre destinatiile in care strainii sunt tinte vii.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Adolescent francez de 16 ani, arestat pentru pregătirea unui atac terorist la Jocurile Olimpice. Voia să moară ”ca un martir”
Adolescent francez de 16 ani, arestat pentru pregătirea unui atac terorist la Jocurile Olimpice. Voia să moară ”ca un martir”

Un adolescent în vârstă de 16 ani a fost arestat la Marignier, în Haute-Savoie, suspectat de pregătirea unei acţiuni jihadiste în timpul Jocurilor Olimpice (JO) la La Défense, în Hauts-de-Seine, potrivit Parchetului Naţional Antiterorist (PNAT).

 

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.