Tunisia este in "razboi contra terorii". Atacul ucigas, comis in timp ce in Parlament se dezbatea o lege contra terorismului
Tunisia - una dintre putinele tari in care primavara araba nu fusese urmata de haos si teroare - se numara acum printre destinatiile in care strainii sunt tinte vii.
19 oameni - dintre care 17 turisti straini - au fost omorati la un celebru muzeu din apropierea Parlamentului.
Dintre turistii ucisi, 4 sunt italieni, doi - columbieni, 5 - japonezi, iar Franta, Polonia, Australia si Spania au pierdut de asemenea cate un cetatean. Ceilalti doi straini care au pierit in aentat nu au fost inca identificati. Ambasadorul Romaniei in Tunisia, Nicolae Nastase, se afla in cladirea Parlamentului in momentul atacului terorist de la muzeul Bardo din Tunis, dar a fost evacuat in siguranta, a precizat, miercuri, MAE, adaugand printre victimele atacului nu se afla cetateni romani.
Alegeri 2024
12:16
Cine intră în turul doi al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
Atacul de la Muzeul Bardo, comis de islamisti imbracati in uniforme militare, a fost lansat in timp ce deputatii tunisieni dezbateau, in cladirea vecina, un proiect de lege privind combaterea terorismului. Parlamentul Tunisiei a fost evacuat din cauza incidentului terorist. Intre timp, autoritatile tunisiene cauta eventuali complici ai asasinilor. Atacul nu a fost revendicat. Dar exista informatii ca ar avea legatura cu Statul Islamic.
Presedintele Tunisiei, Beji Caid Essebsi, a declarat ca tara sa se afla "intr-un razboi contra terorii" si a promis ca va lupta impotriva terorismului, "fara mila". "Aceste monstruoase minoritati nu ne inspaimanta. Le vom rezista pana la ultima suflare, fara mila. Democratia va triumfa si va supravietui", a declarat presedintele intr-o transmisie pe postul national de televiziune, conform BBC News. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, a afirmat ca Statele Unite sunt pregatite sa acorde asistenta autoritatilor tunisiene in ancheta asupra acestui atac. "Vom continua (sa luptam) alaturi de partenerii nostri tunisieni impotriva violentei teroriste", a dat asigurari el.
La randul sau, premierul Tunisiei, Habib Essid, a declarat: "Este un moment critic in istoria noastra si definitoriu pentru viitorul nostru."
Miercuri, 18 martie, la ora pranzului, cateva autocare cu turisti abia parcasera in fata muzeului Bardo din Tunis, cand au aparut doi barbati in uniforme militare, inarmati pana in dinti cu grenade si arme de asalt. Au inceput sa traga fara mila in grupul de straini. Turisti polonezi, italieni, germani si spanioli au murit in primele minute ale atacului. Teroristii i-au urmarit pe cei care s-au refugiat in interiorul muzeului. Vizitatorii aflati deja inauntru au incercat sa se baricadeze in diverse sali.
Martor: "Vizitam muzeul. Deodata s-a auzit un zgomot puternic, o statuie a cazut la pamant. S-au auzit mai multe focuri de arma. Am mai gasit un cuplu cu copii. N-am stiut ce sa facem, ne-am ascuns."
44 de oameni, dintre care 38 de straini, au fost raniti. Ceva mai norocosi, altii au reusit totusi sa fuga pe o iesire de serviciu, cu ajutorul fortelor de securitate. Dupa patru ore de tensiune, fortele speciale au luat cu asalt muzeul si au ucis teroristii. O multime adunata spontan in zona i-a primit pe membrii trupelor speciale ca pe niste eroi.
Martor: "Cand au iesit membrii fortelor de elita, s-au auzit urale. Ostaticii au fost dusi la ambulante si scosi pe alta iesire."
Dupa revolutia din 2011, turistii abia incepusera sa revina in Tunisia. Insa atacul de miercuri risca sa-i tina departe.
Localnic: "E pacat, au venit in tara noastra ca oaspeti. Ce ne-au facut ei noua?"
Seful guvernului a numit atentatul o lovitura pentru economia Tunisiei, iar presedintele a cerut populatiei sa se uneasca impotriva pericolului. 3.000 de tunisieni au plecat peste hotare sa se alature Statului Islamic, care controleaza regiuni intregi din Libia vecina.
Muzeul Bardo, renumit pentru o colectie de mozaicuri din perioada Imperiului Roman, este una dintre principalele atractii turistice din Tunisia.
Autoritatile tunisiene au atras atentia asupra riscului terorist, in contextul conflictului militar din Libia vecina, unde unele regiuni sunt ocupate de militanti ai organizatiei sunnite Stat Islamic.
Sursa: Pro TV
Etichete: atac, turism, turisti, muzeu, tunisia, terorism, teroristi, statul islamic,
Dată publicare:
19-03-2015 07:37